40X20 (čítaj Štyridsať krát dvadsať) je názov prvého albumu bratislavského architekta, dídžeja a producenta Mareka Bohunického, známeho pod pseudonymom Bobsan. Vysvetľuje ho dvojnásobným jubileom, ktoré dosiahol na prelome rokov 2019 a 2020 - počtom dožitých rokov a počtom rokov, počas ktorých sa venuje komponovaniu elektronickej tanečnej hudby.

Na nahrávke 40X20 nájdete deväť skladieb, ktoré sú eklektickou multižánrovou zbierkou singlov. Album teda nebol tvorený v rámci uceleného konceptu, jednotlivé skladby vznikali postupne v rámci dlhšieho časového obdobia. Ako hovorí Bobsan, žiadna z nich nie je "výplňovka" a sú zoradené tak, aby sa nahrávka príjemne počúvala.

Niektoré z trackov sú už známe - "banger" É Tudo Nosso vyšiel už v roku 2018 na kompilácii Beatgarden 7 labelu Gergaz a môžete ho poznať aj z éteru Rádia_FM, ktoré aktuálne hráva aj ďalšie Bobsanove skladby Burnin' Souls a Rinccali. Tá je podľa hudobníka singlom, ktorého názov ľudia v súčasnosti často hľadajú cez populárnu aplikáciu na rozpoznávanie hudby Shazam.



Do tanca aj na počúvanie

Bobsanova hudba v sebe nesie rôzne vplyvy a nedá sa zaradiť do jedného konkrétneho žánru. Pre všeobecného poslucháča je to alternatívna elektronická tanečná hudba, pre zasvätenejších eklektický mix rôznych štýlov klubovej hudby ako house, post-dubstep, future bass, wonky, ale aj reggaetonu a chillout music. Čiže niekde medzi tanečným parketom a príjemnou elektronikou na počúvanie.

Bonusom na albume je remix skladby Tlaková níž, s ktorého vydaním súhlasil Richard Müller. Bobsanova verzia kultovej piesne je k dispozícii iba na Soundcloude a Bandcampe. Ostatné skladby albumu môžete počúvať aj na všetkých známych streamingových službách ako Spotify, Deezer či Apple Music.



40X20 je hudobne sólovým počinom, ale na vytvorenie grafiky si Bobsan prizval ďalších umelcov. Autorom vizuálneho konceptu obálky ilustrátor a inovatívny tatér Qaid Holman z Holman.tattoo, ktorý ručne prekreslil fotografiu Lenky Kandravej Imrichovej. S produkciou albumu z hľadiska usmerňovania hudobno-kompozičnej, zvukovej aj vizuálnej stránky Bobsanovi pomohla módna návrhárka Veronika Kostková.

Celý album môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe:



Text: Hudba.sk (zdroj: Bobsan)
Foto: Lenka Kandravá Imrichová