Bratislavsko-banskobystrická kapela Žabí Rauš svoj rok 2020 odštartovalo zasneženým videoklipom k pesničke Šťastie si nevyberá. Funky-popová skladba s hitovým potenciálom sa nachádza na debutovom albume s názvom Nemáme nič, čo nemáme, ktorý skupina vydala v septembri minulého roka.

Melodicky chytľavá pesnička je príjemnou zmesou ľahkého funku a pop rocku, ktorá v rapovaných pasážach pripomína staršiu tvorbu kapely Puding pani Elvisovej. Atmosféru klipu a muziky podčiarkujú klávesy hosťujúceho Richarda Chovana (Horehigh, Noisecut) a saxofónové sólo Mariana Jaslovského (O.B.D., Love4Money, A.M.O. a iné).

"Mojou DNA je funk a crossover. Žaby mi poslali pesničku a nebolo čo riešiť. Už pri prvom počutí nahrávky sa mi vybavili saxofónové sekvencie, ktoré som v mojom štúdiu aj nahral. Túto pesničku si hocikedy rád vypočujem, vždy mi totiž urobí radosť. A to je dobre. Veď hudba je na to, aby nás tešila," hovorí o spolupráci s mladou kapelou známy saxofonista.

Kompletnú produkciu videoklipu si zobral pod palec mladý kameraman a režisér Dangerous TNT. V 4K kvalite sa mu vierohodne a výstižne podarilo zaznamenať prirodzenú atmosféru chatového pobytu kapely mimo civilizácie v snehom prikrytých Nízkych Tatrách. Spevák Filip Pokorný na margo spolupráce s režisérom hovorí: "S DTNT sa nám robilo výborne. Vďaka štýlu jeho práce nás kamera vôbec neobmedzovala, skôr naopak. Užili sme si kopec srandy a dobrej nálady, samozrejme pospájanej s muzikou. Pohoda na chate s nami bývala od prvej do poslednej chvíle."


Chalani počas pobytu v horách okrem nakrúcania klipu zároveň pracovali na nových piesňach. Popritom však museli chodiť po pitnú vodu, variť si a kúriť si drevom v krbe, aby nezamrzli. Bubeník a spevák Šteffi Kovalčík si však zdravotné prechádzky k neďalekému potoku, odkiaľ nosili s basgitaristom Maťom zásoby pitnej vody, celkom pochvaľoval. Filip zase spoluhráčov prekvapil svojím kulinárskym nadšením, vyváral dobroty na každý deň. V súvislosti s témou skladby sa tak chalani presvedčili o tom, že pobudnúť v spoločnosti priateľov pri dobrej hudbe a chutnom jedle určite možno nazvať šťastím.

Tak ako videoklip začína zvesela "v kadibúdke", ešte "veselšou" neplánovanou akciou sa aj končí. "Malé nedorozumenie s nemeckými lyžiarmi zo susednej chaty skončilo ich pomstou. Zahádzali nám auto snehom. Nemohli ani len tušiť, že nám v podstate 'pomohli'. Režisér naše hromadné vyslobodzovanie auta spod snehovej periny pohotovo nakrúcal a v klipe použil. Prišlo k nám šťastie v nešťastí!" vysvetľuje gitarista Adam Šamaj.

Skupina Žabí Rauš sa v blízkej budúcnosti chystá opäť na koncertné pódiá. Ich debutový album Nemáme nič, čo nemáme môžete bezplatne počúvať na Youtube a nájdete ho na Spotify, Deezeri a všetkých ostatných streamovacích platformách.



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za kapelu Žabí Rauš poskytla Andrea Fedorovičová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Dangerous TNT