Prvá, viac než štedrá várka mien, ktoré 23. a 24. augusta zavítajú na bratislavský Uprising festival, je známa. Niektoré hviezdy si dajú na podujatí premiéru a niektorí sa po rokoch vrátia na miesto činu, pričom na svoje si prídu fanúšikovia reggae, dancehallu, dubu, drum&bassu, junglu aj hip-hopu.

Z Jamajky prídu v auguste na Slovensko dancehallová superstar Elephant Man a vnuk legendárneho Boba Marleyho Jo Mersa Marley. K najočakávanejším návratom tohto ročníka bude patriť koncert vynikajúcej francúzskej kapely Dub Inc, ktorá je uprisingovému publiku už dobre známa. Z Francúzska mieri do Bratislavy aj spevák a raper Mal Élevé, člen už nefungujúcej na Slovensku veľmi obľúbenej kapely Irie Révoltés, ktorý príde predstaviť svoj sólový projekt.

Svoj rozlúčkový koncert odohrá hviezda ghetto bass music, berlínske duo Symbiz. Nemecká scéna príde tento rok ešte o jedno silné meno. Posledné turné si dáva aj formácia Illbilly Hitec a nevynechá v rámci neho ani Bratislavu. Neskoré nočné hodiny budú aj tento rok patriť lámaným beatom, tentokrát pod taktovkou britských jungle/dnb producentov Serial Killaz. Fanúšikov pomalších basových liniek potešia zástupcovia dubu ako Alpha Steppa feat. Nai-Jah alebo MCs ako Parly B či britský veterán Murray Man.

Z Prahy zavíta do Bratislavy česko-španielsko-africká formácia United Flavour, ktorá po rokoch na Uprisingu odprezentuje svoj nový album, na ktorom sa objaví aj spolupráca s Medial Banana. Prvým slovenským menom na dvanástom ročníku festivalu Uprising je Strapo, ktorý si svojím uvedomelým a často i spoločensky kritickým rapom získal aj priazeň aj u mnohých nehip-hopových fanúšikov.

Všetky podrobnosti a aktualizované informácie nájdete na oficiálnom webe www.uprising.sk.


Informácie a fotografie za organizátorov festivalu Uprising poskytol Sveťo Moravčík. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Alexis Rieger