Sziget festival pripravuje pre hudobných fanúšikov pestrý a bohatý program. Do skvelého hudobného line-upu postupne pribudlo ďalších 24 mien, ktoré si budete môcť naživo vychutnať 5. až 12. augusta. Medzi nimi sa nachádzajú napríklad Skunk Anansie, Dizzee Rascal, Michael Kiwanuka, The Editors, Ska-P a mnohí ďalší.

"Keď zostavujeme program festivalu, snažíme predstaviť nových interpretov, ale aj kapely, ktoré na prechádzajúcich ročníkoch festivalu odohrali skvelé a nezabudnuteľné koncerty," prezradil ku čerstvo oznámeným interpretom Károly Gerenday, riaditeľ Sziget festivalu.

Hviezdy na hlavnom pódiu

Niektoré z veľkých mien na Szigete vystúpia na hlavnom pódiu už v poobedných a podvečerných časoch. Napríklad skupina Ska-P, na ktorej koncert z roku 2005 spomínajú mnohí fanúšikovia doteraz. Španielska kapela vtedy otriasla festivalovým pódiom na chodúľoch a v maskách vtedajšieho prezidenta USA Busha. Aj napriek plánovanej prestávke kapely sú temperamentní Španieli späť. Na Sziget zavítajú aj Skunk Anansie, ktorých speváčka Skin na festivalovom koncerte v roku 2011 chodila po ramenách svojich fanúšikov. 

Skunk Anansie - Lowlands

Hosťom tohto ročníka festivalu bude aj najúspešnejší reprezentant grime music, britský raper Dizzee Rascal. Vydal štyri albumy, ocenené ako zlaté a platinové, a predviedol sa napríklad aj na úvodnom ceremoniáli Olympijských hier v Londýne. Fanúšikov alternatívneho rocku z minulého desaťročia zase poteší kapela Editors. Svoju aktuálnu formu predvedú na hlavnom pódiu taktiež už v poobedňajšom bloku.

Zmes elektronických žánrov ako dubstep a drum&bass okorenených gitarami a štipkou soulu predvedie britský spevák Alex Clare, ktorý má na konte viaceré hity. Aj vďaka tomu získal nomináciu na Brit Awards. Enter Shikari zahrajú hardcore skombinovaný s elektronikou, metalom a rockom. Minulý rok dobyli svet svojím ostatným albumom, tento rok to skúsia aj na Szigete na hlavnom pódiu.

Vzrušujúce koncerty v stane A38

Na najväčšom stredoeurópskom festivale vystúpi aj výnimočný talent zo severného Londýna Michael Kiwanuka, rafinovaný a sentimentálny spevák, ktorý prostredníctvom svojho pesničkárstva prinesie na festival silnú atmosféru s nádychom folku, jazzu a soulu. Predstavia sa tiež legendy punk rocku Bad Religion, francúzsky muzikant Woodkid, či ikony indiepopovej scény Peter Bjorn & John. Ženský element elektronickej hudby zastúpi talentovaná Londýnčanka Katy B.

Katy B - Katy On A Mission

Na Sziget mieri aj Netsky, hypnotická rocková kapela Tame Impala a aj Orlando Higginbottom, známy ako Totally Enormous Extinct Dinosaurs. V A38 fanúšikovia uvidia aj gitarovku Everything EverythingWax Tailor, úspešnú francúzsku šansonierku Zaz a tiež extravagantný a odvážny projekt z Amsterdamu Skip & Die.

Aj do programu megastanu Arena pribudli nové mená. Arena je miestom, kde v poobedných hodinách prebiehajú tzv. European Slots, koncerty kapiel zo starého kontinentu, večer sa Arena zmení na obrovskú tanečnú party s veľkými DJmi z celého sveta. Tento rok tu vystúpia Empire of the SunChase & Status Live, Chris Liebing, DJ a producent Sebastian Ingrosso, kapela Afterhours a spevák a producent Left Boy.

Sziget Festival 2013

Sziget festival sa uskutoční od 5. do 12. augusta v Budapešti. Viac informácií a rád o festivale získate na oficiálnom slovenskom webe www.szigetfestival.sk alebo prostredníctvom Facebooku www.facebook.com/SzigetSK.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka podujatia Silvia Turnerová.

Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Michael Kiwanuka, Skunk Anansie