Popredný slovenský basgitarista Juraj Griglák sa už šesť rokov objavuje po boku jedného z najuznávanejších jazzových bubeníkov dneška - Charlesa "Poogie" Bella. Jeho skupina odohrá počas budúceho týždňa na Slovensku sériu koncertov.

Priateľský vzťah medzi našou basgitarovou jednotkou Jurajom Griglákom a bubeníckou legendou Poogie Bellom sa zrodil ešte v roku 2011, kedy rodák z amerického Pittsburghu hosťoval na dvoch skladbách Griglákovho albumu Time To Fly. Odvtedy spolu absolvovali dve európske turné v roku a Poogie Bell si vďaka medzinárodne uznávanému basákovi prišiel zabubnovať niekoľkokrát i na Slovensko.  

Naposledy si spolu zahrali minulý rok na turné v Holandsku. Krátko na to sa zrodil v hlave Juraja Grigláka nápad pozvať na Slovensko celú zostavu Poogie Bell Band. "Poogie Bell hral na Slovensku ako špeciálny hosť môjho zoskupenia Juraj Griglák & Company. Túžil som, aby sa k nám vrátil a predstavil svoje hudobné zoskupenie na koncertoch po celom Slovensku," vysvetľuje Juraj, prečo sa rozhodol pozvať amerických hudobníkov na Slovensko a zorganizovať túto koncertnú šnúru. 

Tá bude naozaj intenzívna - šesť koncertov za šesť dní. Turné odštartuje 10. apríla v Žiline a ukončí ho koncert v Dobšinej o päť dní neskôr. Poogie Bell Band sa predstaví v zostave Bobby Broom (gitara), Mike Stephenson (tenor saxofón, spev) a Poogie Bell (bicie), o basovú gitaru sa ako hosťujúci člen postará Juraj Griglák.

Juraj Griglák a Poogie Bell Band Zdroj: Marcel Donk

"Poogie Bell je nefalšovaný funk master, jeden z najlepších súčasných bubeníkov a štúdiových hráčov bez ohľadu na žánre. Na svojom konte má spoluprácu s menami ako Stanley Clark, David Bowie, Erykah Badu, Al Jarreau, David Sanborn, John Scofield, Victor Wooten alebo Chaka Khan. Objavil sa na viac než desiatich albumoch Marcusa Millera a na turné s ním strávil podstatnú väčšinu kariéry," približuje slovenský umelec tvorbu svojho priateľa.  

Gitarista Bobby Broom je zas známy spoluprácami s legendárnym Milesom Davisom, Sonnym Rollinsom či Stanleym Turrentinom. "Je priamym nasledovníkom nezabudnuteľného Wesa Montgomeryho a držiteľom viacerých významných ocenení," hovorí Griglák. Mladú krv v kapele reprezentuje newyorský saxofonista Michael Stephenson, ktorý sa predstaví aj ako spevák.  

Ako dodáva k výberu miest, Dobšiná síce nie je typickou zástavkou jazzových umelcov, Jurajovi však mestečko prirástlo k srdcu. "Pán primátor Dobšinej je veľký fanúšik jazzu i mojej tvorby. Aj vďaka jeho entuziazmu sme tu už v minulosti zorganizovali koncert spolu s Poogie Bellom, keď bol v roku 2015 na Slovensku. Vystúpenie v Dobšinej malo samé pozitíva - miestny kultúrny dom sa naplnil na prasknutie, atmosféra na koncerte bola jedna z najlepších a Poogie videl cestou na východ Tatry," spomína s úsmevom basgitarista.

Poogie Bell Band a Juraj Griglák SK/CZ tour:

10. 4. - Žilina, Mestské divadlo 
11. 4. - Brno Jazz Fest, Sono Centrum
12. 4. - Bratislava, Divadlo Aréna
13. 4. - Trnava, Music a Cafe
14. 4. - Martin, Barmuseum
15. 4. - Dobšiná, Kultúrny dom

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Barbora Šugárová.  

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: Juraj Griglák