Alt-popová kapela Lanugo, známa svojou schopnosťou tvoriť hudobné mosty medzi rôznymi žánrami a emóciami, predstavuje svoj najnovší singel a videoklip Esse z pripravovaného albumu. Pieseň je vstupnou bránou do sveta, kde sa melanchólia snúbi s intimitou a hudobnou inováciou.

"Text Esse mi jedného večera poslala Johana Franková s komentárom, že je 'o niekom kto je a pustí si to k telu.' Mňa osobne text uhranul svojou schopnosťou premiestniť vás v spomienkach priamo do toho magického okamihu, keď sa váš život rozlomí na dve časti a vy viete, že už nikdy nebudete rovnakí," hovorí producent Viliam Béreš.

Videoklip k singlu Esse natočila skupina v bývalom pánskom klube nonšalantného hotela z čias prvej republiky len niekoľko krokov od Prašnej brány. Pre réžiu videa oslovila mladú tvorkyňu Terezu Vejvodovú, ktorá kapelu očarila svojim špecifickým zmyslom pre krásu. Do hlavných rolí režisérka obsadila Petra Vančuru a Máriu Švestkovú, kľúčového partu sa zhostila austrálska Tilikva Obrovská.

"Keď som prvýkrát počula skladbu Esse, okamžite si ma získala jej dekadencia. Vnímala som podivnú živočíšnosť a vášeň, ktorá je v piesni zakliata a bubla pod aranžou skladby. Chcela som túto živočíšnosť aspoň metaforicky oslobodiť spôsobom, ktorý bude niečo spoločensky ťaživé prelamovať. A tú ťarchu vnímam napríklad v tom, že sme ako ľudia vo svojich vášňach sterilizovaní prílišným racionalizmom a tým sa od seba emocionálne vzďaľujeme. Napríklad zvieratám by sme mohli závidieť, v ich pudovosti je aj múdrosť," dodáva Tereza Vejvodová, režisérka videoklipu.

Lanugo, v jadre tvorené speváčkou Markétou Foukalovou a producentom Viliamom Bérešom, neprestáva hľadať a preskúmavať nové možnosti súčasnej hudby, čím neustále posúva jej hranice. Na konte majú štyri dlhohrajúce albumy (2009, 2011, 2014, 2019) a EP 2015. V súčasnej dobe chystajú nový album s plánovaným vydaním na jar budúceho roka.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Anna Mašátová.