Eurovíziu 2024 poznačila séria incidentov, ktoré ohrozili hladký priebeh šou. Diskvalifikácia Joosta Kleina spolu s účasťou Izraela a obvineniami, že členovia izraelskej delegácie obťažovali účastníkov, pokazili 68. ročník súťaže Eurovision Song Contest. Európska vysielacia únia potvrdila, že prebieha nezávislé vyšetrovanie všetkého, čo sa v Malmö udialo.

Nezávislé vyšetrovanie bude pozostávať z rozhovorov s konkurenčnými delegáciami. Niekoľko krajín sa údajne sťažovalo EBU na nebezpečnú pracovnú atmosféru v zákulisí. Po súťaži bolo na EBU podaných viac ako 13 sťažností. "Aby sme ešte viac posilnili súťaž Eurovision Song Contest, požiadali sme nezávislého experta, aby sa pozrel na ESC 2024 v Malmö, aby sa podelil o poznatky a ponaučenia s riadiacimi orgánmi EBU s cieľom podporiť neustále zlepšovanie tohto globálneho podujatia," uviedla Európska vysielacia únia v oficiálnom vyhlásení.

"Je nám ľúto, že niektoré delegácie na súťaži Eurovision Song Contest (ESC) v Malmö nerešpektovali ducha pravidiel a súťaže na mieste aj počas vysielania. Počas podujatia sme hovorili s viacerými delegáciami o rôznych otázkach, na ktoré sme boli upozornení. Riadiace orgány EBU spolu s vedúcimi delegácií prehodnotia udalosti okolo ESC v Malmö, aby sa pozitívne posunuli vpred a zabezpečili, že hodnoty podujatia budú rešpektované všetkými. Jednotlivé prípady prerokuje riadiaci orgán podujatia, referenčná skupina Eurovision Song Contest, zložená zo zástupcov zúčastnených vysielateľov, na svojom najbližšom zasadnutí," stojí v ňom ďalej.

Text: Hudba.sk (zdroj: RTL Boulevard)