Tím košickej Tabačky Kulturfabrik sa po roku vracia do Smolníka, aby oživil starú továreň multižánrovým festivalom. Na druhom ročníku podujatia sa v druhej polovici júla predstavia svieže mená domácej aj zahraničnej alternatívnej scény.

Milovníci a milovníčky súčasného umenia nadšene spomínajú na prvý ročník festivalu s názvom 66 hodín, ktorý organizoval tím košickej Tabačky Kulturfabrik. Centrom diania sa od štvrtka do nedele stala opustená tabaková továreň, industriálna pamiatka v srdci Smolníka. Minulý rok navštívilo premiérové vydanie festivalu takmer tisíc divákov a diváčok, na tomto úspechu chce tím organizátorov stavať ďalej.

Aj tento rok ožije továreň v Smolníku súčasnou hudbou, divadlom, tancom, vizuálnym umením, diskusiami a pestrým programom, ktorý ťaží z lokality festivalu. Volovské vrchy a kráľovské banské mestečko Smolník ponúka prechádzky po okolí, objavovanie baníckej štôlne aj kúpanie sa v Smolníckom tajchu. 66 hodín takmer nepretržitého programu môžete toto leto zažiť od 18. do 21. júla.

Reportáž z prvého ročníka: Festival 66 hodín má za sebou nádejný debut: Nech žijú malé, no napriek tomu veľké festivaly!

Festival 66 hodín, 2023 Zdroj: archív 66 hodín

Tabačka svoj pestrý program v Smolníku predstaví aj vďaka dotácii od Košického samosprávneho kraja z programu Terra Incognita. "Pozývať kultúru do bývalých industriálnych priestorov má vždy svoje čaro. Svedčí o tom aj vlaňajší úspech multižánrového festivalu, kedy táto banícka oblasť prilákala nadšencov aj z poriadnej diaľky. V Košickom kraji chceme oceniť kultúru vo všetkých jej podobách – od gotických pamiatok cez folklór až po nové formy umenia. Preto si myslíme, že tento festival má svoje miesto na kultúrnej mape kraja a opätovne sme ho podporili župnou dotáciou," povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Festival už minulý rok začal stavať na spolupráci s obyvateľmi Smolníka a v týchto spoluprácach pokračuje ďalej. Súčasné umenie oslovilo najmä komunitu mladých, ktorí sa na festivale spolupodieľali ako dobrovoľníctvo, no festivalový nápor pomohla zvládnuť aj samospráva a podniky v Smolníku. Obyvatelia a obyvateľky Smolníka prispeli k programu festivalu aj svojím programom. "V spolupráci s baníckym spolkom sme usporiadali prehliadky baníckeho múzea aj prehliadky Tereziánskej štôlne. Všetky tieto a ďalšie zážitky prinesie festival pre tých, ktorí ich minulý rok nestihli," dopĺňajú organizátori.

Festival 66 hodín, 2023 Zdroj: archív 66 hodín

Kultúrne centrum Tabačka Kulturfabrik v Košiciach celoročne prináša program so širokým umeleckým, kultúrnym aj spoločenským záberom a tento program sa snaží preniesť aj na festival. Programové jadro tvorí súčasná alternatívna hudba. Okrem nej prinesie festival všetky druhy umenia, ktoré Tabačka ponúka celoročne. V opustenej továrni čaká na návštevníctvo festivalu divadlo, vizuálne umenie, diskusie aj literatúra. 66 hodín okrem súčasného umenia dáva dôraz aj na objavovanie regiónu, ktorý je ešte stále neznámy.

"Banícka oblasť okolo Smolníka má obrovský historický a prírodný potenciál na prilákanie návštevníkov. Každý rok sa do výziev Terry Incognity zapája hneď niekoľko projektov, ktoré prinášajú do tohto kraja medzi Volovskými vrchmi inovatívne a turisticky prospešné projekty. Jedným z nich bolo vytvorenie náučného chodníka na Rotenberg so vstupom do baníckej štôlne. Nezabúdame ani na vyhľadávanú rekreačnú lokalitu Jazero Úhorná, nazývané aj Smolnícky tajch, na ktorom bola v minulosti opravená lodenica a aktuálne sa tam buduje wellness, Sauna Tajch s výhľadom na jazero. Teším sa, že vďaka kreativite a angažovanosti zanietených ľudí tento kraj ožíva a stále viac sa stáva výraznejším bodom na turistickej mape Košického kraja," povedala výkonná riaditeľka Košice región Turizmus, Lenka Vargová Jurková.

Festival 66 hodín, 2023 Zdroj: Dorota Molčanová

Tak ako minulý rok mapuje program festivalu najmä súčasnú slovenskú hudobnú scénu, no dramaturgii sa opäť podarilo priniesť aj množstvo zaujímavých zahraničných mien. Výkladnou skriňou tohtoročného hudobného programu je argentínska producentka, speváčka a raperka Catnapp, londýnsky experiment, ktorý spája punk, dance a klezmer Fat Dog, a trojicu dopĺňa líder kapely Efterklang Casper Clausen. Je dôkazom minuloročného úspechu festivalu, že sa organizačnému tímu podarilo aj tento rok pritiahnuť do Smolníka umelcov z celého sveta.

Bohaté obsadenie má opäť aj slovenská scéna. Okrem prešovského rapera Dušana Vlka, ktorý vystupoval aj na nultom skúšobnom ročníku festivalu, príde do Smolníka aj jeho žánrový kolega Denis Bango s oceňovaným projektom Fvck_Kvlt. Súčasnú elektronickú hudbu prinesie Pišta Kráľovič alias FVLCRVM. O intímnejšie hudobné vystúpenia sa postará dvojica pesničkárov Dominik Prok a Zabiť Františka, hyperpop zastúpi Sugoi Kimono + Ph1l a predstaví sa i víťaz tohtoročného ocenenia Radio_Head Awards v kategórii Debut roka Vojtik

Núdza nebude ani o ukrajinských interpretov, ktorých organizátori na festival dostali v spolupráci s neziskovou organizáciou Music Saves Ukraine. Jej cieľom je prostredníctvom hudobných koncertov vyzbierať financie na podporu Ukrajiny. Vďaka tejto spolupráci na festivale 66 hodín vystúpia post-punkový interpret Morwan, producentka a speváčka Nina Eba a techno dídžejka Nastya Muravyova, ktorú sa podarilo priniesť aj vďaka spolupráci s pražským Fuchsom a festivalom fjúžn.

Festival 66 hodín, 2023 Zdroj: Dorota Molčanová

Miesto v opustených výrobných halách továrne si nájde aj súčasné divadlo a tanec. Súčasný tanec predvedie tanečný kvintet TETSU (The Energy That Shapes Us) zoskupenia mimoOs. Dielo vznikalo v úzkom prepojení s hudobnou kompozíciou a môžeme sa naň pozerať ako na oheň, okolo ktorého sedíme, tancujeme, žijeme. TETSU je oslavou životnej energie a pohybu.

Dramatický text bude na festivale zastúpený mrazivou monodrámou Divadla Kontra, ktorá je skutočným príbehom o zvláštnom vzťahu autora – stand-up komika – a jeho stalkerky. Seriálové spracovanie textu Malý sobík momentálne valcuje rebríčky sledovanosti na známej streamovacej platforme. Experiment na pomedzí literatúry, hudby a performance do programu prinesie scenárista a režisér Ján Mikuš. Jeho Koncert Samoty predstavuje svetovú i domácu lyriku dopĺňanú výraznými hudobnými kompozíciami svetových majstrov i súčasných tvorcov z vinylu. 

Berlin Manson, festival 66 hodín Zdroj: Eliot Záboly

Steny továrne opäť rozjasní aj vizuálne umenie. Spolu s Univerzitou Tomáša Baťu v Zlíne organizátori pripravili výstavu mladého umenia CirkuláciaMarcel Janovský a Viliam Csino sa predstavia s výstavou F2F a vlastnú výstavu zabezpečí aj košická nezávislá galéria ŠOPA Gallery.

O program v nočných hodinách sa postarajú afterparties s pestrou selekciou dídžejov. Svoj výber predstavia kolektívy Glitter.hit, Letovbratislave, Baile, Universal Party, Maslo aj pražský klub Fuchs 2 v spolupráci s festivalom fjúžn. Cez zase deň návštevníkov čaká dobrodružný "offprogram". "Zopakujeme minuloročnú spoluprácu s baníckym spolkom v Smolníku, ktorý organizoval prehliadku starej banskej štôlne, kúpanie v Smolníckom Tajchu, aj ľahšiu či náročnejšiu turistiku v okolí Smolníka po Slovenskom rudohorí. Vďaka spolupráci s neziskovým sektorom prinesieme počas festivalu aj sériu workshopov," uvádzajú organizátori.

Partnerské organizácie si tím priniesol aj z košickej Tabačky. Festival organizačne podporia spriatelené kultúrne centrá. Ruku k dielu priložilo košické Kino Úsmev, mestská organizácia K13, prešovský Wave, bardejovské kultúrne centrum Bašta aj Nová Cvernovka z Bratislavy.

"Kultúrne centrum Tabačka Kulturfabrik celoročne poskytuje pestrý kultúrny aj komunitný program. V Košiciach sme zárukou kvalitnej nezriaďovanej kultúry a túto značku chceme spolu s našimi partnermi priniesť aj do Smolníka. Celý festival a jeho programovú štruktúru tvoríme s ohľadom na udržateľnosť, pracujeme s miestnou komunitou a využívame už existujúce priestory, ktoré umelecky citlivo dotvárame alebo im dávame nové funkcie. Samotné okolie továrne, Smolník aj Úhornú, vnímame ako súčasť festivalového programu a chceme, aby ich návštevníctvo objavovalo rovnako, ako sme ich prvýkrát objavovali my pred samotným organizovaním festivalu," povedal o festivale umelecký riaditeľ Peter Radkoff.

66 hodín v opustenej továrni v srdci Slovenského rudohoria môžete zažiť aj toto leto 18. až 21. júla v Smolníckej tabačke. Teší sa na vás tím Tabačky Kulturfabrik, ktorý stojí za prípravou programu aj za momentálnou premenou budovy na kultúrny priestor. Lístky a vždy aktuálne informácie o festivale nájdete na webe 66hodin.sk

Redakciu za Tabačku Kulturfabrik informoval Martin Majdák. Správu sme upravili.