Centrum mesta Kežmarok sa zmenilo na trh remesiel, do nedele 9. júla sa tam koná 27. ročník festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO). Jeho program dnes krátko pred 13:00 odštartoval sprievodom mestom na čele s trhovým richtárom a mešťanostami a dobytím brány mesta a hradieb areálu remesiel. Bohatý kultúrny program bude na troch javiskách a hradnom nádvorí.

Počas nasledujúcich dní ponúkne už tradične ukážky remeselnej výroby, na návštevníkov čaká viac ako sedemdesiat dobových stánkov. V kultúrnom programe vystúpia domáce folklórne súbory aj hostia zo zahraničia. V rámci večerných programov na javisku pri radnici vystúpia známi interpreti, dnes od 19:00 to budú Cigánski diabli a česká legenda Olympic, v sobotu od 19:15 Tomáš Klus, skupiny Hex a Heľenine oči.

Podujatie je tento rok venované 430. výročiu vzniku tkáčskeho cechu. Ako uviedol primátor Kežmarku Ján Ferenčák, kežmarský festival remesiel je najväčším festivalom s takýmto zameraním nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe. "Je oslavou remesla, snaží sa poukázať na naše tradície, ktoré sme ako Slováci mali, na to, ako sa tu žilo, ako si ľudia vedeli pomáhať a ako pracovali, a taký je aj odkaz tohto festivalu. Nikde inde neuvidíte toľko remesiel pokope, a tých, ktorí sa im venujú," povedal pre agentúru SITA.

Napriek atraktívnosti festivalu je však podľa neho každý rok ťažšie zohnať remeselníkov. "Náš festival je tak možno istým apelom, aby aj mladí ľudia našli záľubu v týchto remeslách a aby preniesli tradície nielen svojich predkov a výroby do budúcna. Aj preto má význam organizovať takýto festival," dodal.

Tento rok má festival upriamiť pozornosť na tkáčske remeslo, ktoré bolo s mestom spojené aj v nedávnej minulosti. Najväčší festival venovaný ľudovej tvorbe, kultúre, umeniu, tancu a spevu v strednej Európe EĽRO píše svoju tradíciu už od roku 1991, vlani ho navštívilo rekordných 60-tisíc návštevníkov. Trojdňové podujatie ukončí v nedeľu o 15:00 tradičná korunovácia kráľa remesla. Festival sa koná pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku.

Zdroj: SITA
Foto: SITA/Marek Mrviš