Slovenský hudobník Danube Daniels zverejnil novú skladbu Prussia, ktorej vizuál vznikol v spolupráci s fotografom Jakubom Gulyásom a magazínom Vouge Czechoslovakia. Príbeh krátkej, iba dvojminútovej piesne, sa začal písať už v roku 2013 v Berlíne, po koncerte Panic! At the Disco.

"Sedel som na lavičke pri stanici Friedrichstrasse neskoro večer po koncerte skupiny Panic! at the Disco a čakal som na nočný autobus do Prahy, kde som vtedy žil. Bol som zaplavený emóciami, pretože som si len pár desiatok minút predtým splnil sen vidieť svoju obľúbenú kapelu z tínedžerských čias. Pod vplyvom tohto silného zážitku som si dal záväzok, že budem skladať piesne aj ja," spomína Danube Daniels.


Pár mesiacov nato odišiel v rámci študijného programu Erasmus do Paríža, kde začal písať texty o ľuďoch, ktorých stretával. Pomaly vznikal koncept, ktorý Danube Daniels pracovne nazýval Paris EP a ktorého súčasťou bol aj zárodok skladby Prussia. Po návrate do Prahy sa však objavili nové námety na piesne, združené v projekte Anorthic, z ktorého zatiaľ vyšli skladby Black Waves a Chalcanthite a parížske EP zostalo nedokončené.

Situácia sa zmenila až na jar tohto roku, keď ho oslovil fotograf Jakub Gulyás s ponukou, zložiť soundtracky k jeho videám pre československú edíciu magazínu Vouge. "Trávil som veľa času vymýšľaním čisto inštrumentálnych kompozícií, čo bol presný opak toho, ako zvyčajne tvorím. Moje predošlé skladby vyrástli z textov, ku ktorým som neskôr vymyslel melódiu. Jeden zo vznikajúcich soundtrackov bol pre mňa ale natoľko zaujímavý, že som sa rozhodol vyskúšať si na ňom opačný postup. Listoval som si v archíve nepoužitých textov, pospevoval som si ich do melódie a vtom som natrafil na tie správne verše. Všetko sa to spojilo dokopy, dávalo mi to zmysel, vedel som, že vznikla nová pieseň. Prussia bola po rokoch hotová," uzatvára príbeh hudobník.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Lenka Brozmanová. Text správy sme upravili.