Speváčka Júlia Kozáková, ktorá interpretuje tradičné rómske piesne s hudobným projektom Manuša (za rovnomenný album na jar so svojimi spoluhráčmi získala cenu Radio_Head Award v kategórii World Music), dvomi vystúpeniami na konci júla ukončila úspešné turné po Belgicku, Taliansku a Estónsku.

Autorom článku je Vladimír Potančok, redaktor Rádia_FM (RTVS) a člen iniciatívy World Music from Slovakia.

Koncerty na jubilejnom 30. ročníku estónskeho festivalu Viljandi Folk Music Festival uzavreli turné, ktoré sa začalo 21. júla v belgickom meste Gent. Viljandi je mestečko na brehu jazera, asi 150 kilometrov južne od Tallinnu, kde sa pravidelne v lete koná festival domácej aj zahraničnej ľudovej hudby s presahmi do world music. Koncerty, workshopy a iné sprievodné akcie sa odohrávajú v areáli ruín bývalého križiackeho stredovekého hradu a každoročne prilákajú desaťtisíce návštevníkov.

Festival má mimoriadne pozitívnu atmosféru, ktorá v sebe spája to najlepšie z iných podobných podujatí – stretávajú sa tu ľudia všetkých generácií, často celé rodiny s vysokým podielom detí a mládeže, ale aj prívrženci rôznych žánrov. Metalisti, pankáči, i milovníci urbánnej elektroniky nemajú problém stretávať sa na jednom mieste a vychutnávať si domáci či zahraničný hudobný folklór zaranžovaný na rôzne spôsoby.

Júlia Kozáková, Viljandi Folk Music Festival 2023 Zdroj: Martin Lazarev

Vráťme sa však na začiatok. Ako hovorí samotná Júlia, "všetky tri destinácie boli úplne iné, aj Taliansko aj Estónsko nás veľmi prekvapilo". Gent bol pre slovenskú skupinu tou "najdomáckejšou" scénou, keďže v meste žije veľa Rómov pochádzajúcich zo Slovenska, ktorí sa sem presťahovali počas posledných dvadsiatich rokov.

"Hlavne na prvý koncert ich prišlo neuveriteľne veľa, a boli veľmi vrúcni, dobre na to celé reagovali, kričali, spievali, tancovali, veľmi nás to nabilo energiou, bolo to veľmi pekné“, spomína Júlia Kozáková na začiatok turné, ktoré odštartovalo na festivale Trefpunt. "Je súčasťou mestských slávností, čo je obrovské podujatie trvajúce desať dní, s veľkým množstvom pódií, všade v meste je veľa ľudí, kolotočov, a mesto úplne zmení svoj charakter oproti normálnym dňom," približuje atmosféru Júlia, ktorá vystúpila na dvoch z týchto pódií dva dni po sebe.

Úplne iný charakter mal festival Musicastrada v Toskánsku. Tento festival trvá viac ako mesiac a postupne sa na rôznych miestach v okolí mesta Pisa vystrieda okolo dvadsať koncertujúcich umelcov. Júlia s projektom Manuša, ktorý tvoria okrem nej cimbalista Ľubomír Gašpar, huslista Viliam Didiáš, hráč na violu Vojtech Botoš a kontrabasista Ján Rigo, vystupovala 25. júla v odľahlej vile v mestečku Bientina asi 30 kilometrov od Pisy. "Bolo to také komornejšie publikum a pokojnejší pobyt, ale krásne miesto, a ľudia, ktorí prišli na koncert, boli veľmi zlatí," spomína speváčka a skladateľka.

Júlia Kozáková, Viljandi Folk Music Festival 2023 Zdroj: Martin Lazarev

Treťou a poslednou zastávkou na turné bolo už spomínané Estónsko, od ktorého kapela najprv nevedela, čo má čakať. Podľa predbežných informácií z internetu o mieste konania hudobníci nadobudli dojem, že to bude "taký lokálny festivalík", smeje sa dodatočne na svojom omyle Júlia. Nakoniec sa po príchode ukázalo, že je to úplne inak a že je to vlastne "podujatie roka, priam až taká národná pýcha, festival, na ktorý prichádzajú ľudia z celého Estónska".

"Areál je tu úžasný, všetci sa o nás krásne starajú, všetko je perfektne zorganizované a sme úplne nadšení z toho, ako to tu vyzerá, aká to je atmosféra," opisuje nečakane príjemné prekvapenie slovenská speváčka. Ešte pozitívnejšie emócie v nej vyvolali samotné koncerty a reakcie publika. "Tí ľudia naozaj od prvého momentu veľmi dobre reagovali na našu hudbu, hoci nás pravdepodobne nikto z nich predtým nepoznal, cítila som sa, že som s nimi v kontakte, boli veľmi otvorení a oceňovali aj sóla jednotlivých muzikantov, bolo cítiť, že veľmi dobre rozumejú muzike ako takej," neprestáva chváliť miestne publikum Júlia. 

O tom, že náklonnosť bola obojstranná, svedčili nielen neutíchajúce potlesky publika po obidvoch koncertoch 29. a 30. júla, ale aj reakcie organizátorov. Podľa záverečnej tlačovej správy festival navštívilo počas štyroch dní viac ako 25-tisíc divákov a vystúpilo na ňom viac ako 600 hudobníkov a 99 skupín, vrátane trinástich zo zahraničia. Medzi interpretmi, ktorí najviac zaujali pozornosť divákov i odborníkov, sa v správe spomína aj Júlia Kozáková.

Júlia Kozáková, Viljandi Folk Music Festival 2023 Zdroj: Martin Lazarev

O jej sobotňajšom koncerte sa veľmi pozitívne vyjadril tiež jeden z delegátov festivalu Mike Kamp, redaktor nemeckého časopisu Folker: "Zaujali ma hlavne dve veci. Prvou bol Júliin hlas, ktorý s takou zdanlivou ľahkosťou dokázal sprostredkovať hlboké a vrúcne city. Druhou bola jej sprievodná kapela, ktorú tvorili absolútni hudobní profesionáli, akí sa nepomýlia ani v jedinom tóne. Ak by som mal osobitne zdôrazniť výkon niektorého z nich, tak to bol Ľubomír Gašpar, fantastický cimbalista. Júlia Kozáková dokáže zažiariť na akomkoľvek festivale."

Hoci prípravu turné sprevádzalo viacero ťažkostí, nakoniec dopadlo nad očakávanie dobre. Júlia Kozáková zdôrazňuje, že "s celou prípravou koncertov v zahraničí mi veľmi pomáhala Belinda RašnerWorld Music from Slovakia, bola pre mňa naozaj veľkou oporou". S tým je spojená aj úsmevná príhoda s cimbalom – ukázalo sa totiž, že v Pobaltí, ba dokonca ani v susednom Fínsku nie je možné požičať si na vystúpenie tento nástroj, ktorý je náročný na leteckú prepravu. Nakoniec sa to podarilo vyriešiť vďaka inzerátu na internete, na ktorý sa ozvala dobrovoľníčka Dana Urbanová, ochotná doviezť cimbal automobilom zo Slovenska do Estónska a naspäť. 

Júlia sa na tomto významnom festivale, na ktorý každoročne cestujú tisícky ľudí nielen z Estónska, ale aj z Fínska, Nemecka, či Švédska, rovnako ako na festivaloch v Belgicku a Taliansku, zúčastnila vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia. Predchádzalo tomu okrem iného aj vlaňajšie úspešné vystúpenie v rámci showcaseovej časti World Music Festivalu Bratislava a zaradenie do ponukového portfólia pre partnerov v rámci celouerópskeho projektu Sounds of Europe, ktorého súčasťou je aj bratislavský festival. Júlia Kozáková sa vo Viljandi ako hudobníčka nestratila a získala si mnoho nových fanúšikov. S projektom Manuša ju budú môcť diváci vidieť ešte niekoľkokrát počas tohto leta na koncertoch na Slovensku a v Česku, a koncom augusta aj na ďalšom zahraničnom turné vo Veľkej Británii. 

Autor: Vladimír Potančok

Za možnosť zúčastniť sa Viljandi Folk Music Festivalu autor článku ďakuje Fondu na podporu umenia. My travels were supported using public funding by Slovak Arts Council.