Vlaňajší 29. ročník najväčšieho svetového veľtrhu a showcaseového festivalu world music WOMEX, ktorý sa konal od 25. do 29. októbra 2023, u jeho slovenských účastníkov a účastníčok ešte stále rezonuje.

Okrem úspešného koncertu Júlie Kozákovej s projektom Manuša mohli návštevníci WOMEX-u navštíviť slovenský stánok, vypočuť si výberovku slovenskej hudby a nadviazať pracovné kontakty so zástupcami slovenskej world music scény. Viac sa dozviete nižšie v texte Vladimíra Potančoka.

Pozrite si čerstvo zverejnenú ukážka z koncertu Júlie Kozákovej – OffWOMEX stage Palexco, A Coruña, 26. 10. 2023
(Video: Casa de Tolos – www.casadetolos.com)

Do galícijského prímorského mesta A Coruña v októbri na WOMEX 2023 pricestovalo spolu 2750 hudobných profesionálov (vrátane 220 účinkujúcich umelcov) zo 105 krajín sveta. Súčasťou veľtrhu sú tradične okrem koncertov aj konferenčné príspevky či hudobné predstavenia, ale aj workshopy, mentoringy a hlavne komunikácia s vystavovateľmi, ktorých bolo tentoraz v 250 stánkoch viac ako 700.

Jedným z nich bol aj stánok pod hlavičkou World Music from Slovakia (WOMUSK), ktorý sa na veľtrhu objavil naposledy v roku 2019 vo fínskom meste Tampere. Tentoraz sa o stánok starala trojčlenná delegácia v zložení Jarmila Vlčková, Belinda Rašnerová a Zuzana Žiaková. Záujemcovia o slovenskú hudbu tu našli propagačné brožúrky o slovenských interpretoch, festivaloch a vydavateľstvách, ale aj novú kompiláciu World Music from Slovakia Best of 2019 – 2023, o ktorú bol taký veľký záujem, že sa "rozchytala" už v prvý deň veľtrhu.

V stánku sa mohli od desiatej rána do šiestej večer stretávať hudobníci, promotéri, organizátori festivalov, novinári či hudobní redaktori a rozprávať sa so zástupkyňami WOMUSK, ale aj s inými delegátmi a delegátkami zo Slovenska, ako napríklad Martinom Nogom, riaditeľom festivalu Hudba sveta Žilina, či Sašou Pastorkovou z OZ Spectaculum a ďalšími zástupcami slovenských festivalov či hudobníkmi. 

Ukážka z koncertu skupiny Killabeatmaker (Kolumbia) z WOMEXu 2023:

Okrem spontánnych stretnutí v rámci veľtrhu alebo večerných koncertov boli súčasťou práce slovenskej delegácie aj dopredu naplánované pracovné schôdzky. Podľa Jarmily Vlčkovej "prvým, a asi najdôležitejším, bolo stretnutie riaditeľov festivalov, združených v projekte Sounds of Europe, kde sa dohadovali konkrétne výmeny hudobníkov a podrobnosti spolupráce na rok 2024".

Dôležité bolo aj oficiálne stretnutie UPBEAT – projektu pre podporu showcaseových festivalov world music, či Festival networking session, ktorú organizovalo združenie Forum of Worldwide Music Festivals. Členom tohto fóra je aj World Music Festival Bratislava, ktorého reprezentantky pokračujú v spoluprácach so zástupcami niektorých zahraničných festivalov, ale nadviazali aj nové kontakty s promotérmi z USA, Veľkej Británie, Taiwanu, či Bulharska a Chorvátska. 

Ďalšou nesmierne dôležitou súčasťou WOMEX-u sú showcaseové koncerty, na ktorých si môžu delegáti pozrieť živé vystúpenia desiatok intepretov z celého sveta. Večerné koncerty sa odohrávali v niekoľkých divadelných sálach či v stane pre 500 stojacich divákov, denné koncerty a tzv. OffWOMEX scéna našli svoje útočisko pred dažďom v sále Palexco, kde boli cez deň rozložené aj samotné stánky. 

Ukážka z koncertu skupiny Cocanha (Francúzsko) z WOMEXu 2023:

Práve tu v prvý večer veľtrhu vystúpila i slovenská zástupkyňa Júlia Kozáková s projektom Manuša. Jej účasť bola o to významnejšia, že reprezentovala nielen Slovensko, ale celý región strednej a východnej Európy.

Aké sú Júliine spomienky na toto podujatie? "Som veľmi rada, že sa nám podarilo byť súčasťou WOMEX-u. Tento rok to bola moja premiéra a musím povedať, že je to veľmi fascinujúce miesto, plné rôznych stretnutí, kde sa stretávajú desiatky, ak nie stovky rôznych svetov, a nielen svetov hudobného biznisu, ale aj svetov rôznych hudobných kultúr," hovorí speváčka.

Na samotný koncert si Júlia spomína takto: "Ja musím povedať, že som spokojná. Hoci na začiatku bolo na našom koncerte dosť málo ľudí, neskôr ich veľa prišlo a takmer všetci zostali až úplne do konca, čo je podľa mňa super znamenie, a mali sme aj standing ovation, čo tiež nie je pri showcaseoch úplne štandardné. Mali sme bezprostredne po tomto vystúpení aj nejaké ponuky na ďalšie koncerty v zahraničí, tak to budeme určite s Jarkou Vlčkovou riešiť a som zvedavá, čo sa z toho podarí."

Reakcie odborníkov na koncert Júlie Kozákovej na WOMEXe 2023:

Júliine slová potvrdzuje aj Jarmila Vlčková z organizácie WOMUSK: "Aj neskôr v kuloároch sme počuli chvály na vystúpenie Julky a hudobníkov, ktorí ju sprevádzali – nielen na cimbalistu Ľubomíra Gašpara, ale svojich fanúšikov mali aj kontrabasista Ján Rigo, huslista Viliam Didiáš a violista Vojtech Botoš. Po koncerte sme získali veľa pozitívnych hodnotení, a čo je hlavné, aj pozvania na účinkovanie na festivaloch na rok 2024."

Júlia absolvovala tiež niekoľko rozhovorov pre médiá a pracovných stretnutí, z ktorých jedno označila za mimoriadne "srdcové". Bolo to stretnutie s Lucy Durán, britskou etnomuzikologičkou, dlhoročnou rozhlasovou moderátorkou (relácia World Routes na BBC Radio 3) a hudobnou producentkou. S Lucy sa Júlia prvýkrát stretla počas svojich štúdií na SOAS University of London, kde bola Júliinou profesorkou a supervízorkou.

Práve Lucy a Georgie Pope, ktorá v tom čase zastrešovala koncerty na SOAS v Londýne, sa podľa Júlie najviac pričinili o to, že sa konal úplne prvý koncert s názvom Songs of Manuša. "Bol to vlastne úplný začiatok tejto kapely a tohto projektu. Vtedy sme hrali prvý raz spolu a odznela aj veľká časť repertoáru, ktorý sa objavil neskôr na albume," spomína Júlia.

Slovenský stánok na WOMEX-e 2023 Zdroj: archív WOMUSK

Veľmi dobré spomienky na WOMEX má aj Belinda Rašnerová: "Bol to môj prvý WOMEX, a zároveň skúsenosť, ktorá je neporovnateľná s niečím iným. Odporúčala by som to každému aspoň raz zažiť. Za pár dní sa mnoho umelcov, bookerov, organizátorov podujatí a iných profesionálov v hudobnej brandži zhromaždí na jednom mieste, čo vytvorí veľmi intenzívnu, ale zároveň priateľskú atmosféru. Bolo skvelé, že sa nám vďaka podpore Fondu na podporu umenia podarilo pripraviť slovenský stánok, ktorý na mnohých návštevníkov zapôsobil a chceli sa dozvedieť viac o našej world music scéne. Zároveň som veľmi pyšná na Júliu Kozákovú a ostatných hudobníkov z projektu Manuša, ktorý tento rok reprezentovali Slovensko a zožali obrovský úspech."

Rovnako prvá účasť na WOMEX-e to bola pre Zuzanu "Vranku" Žiakovú, ktorá väčšinu dňa trávila v spomínanom slovenskom stánku rozhovormi s delegátmi veľtrhu. "Počas WOMEXu som vnímala, aká prepojená je komunita návštevníkov a aké dlhoročné spolupráce a priateľstvá niektorých delegátov spájajú. Dúfam, že rokmi naberiem tieto skúsenosti tiež."

Ukážka z koncertu Elshan Ghasimi (Irán/Nemecko) z WOMEXu 2023:

Na to, aby slovenská world music scéna bola schopná držať krok so zahraničím a dávala o sebe neustále vedieť, je potrebné podujatia ako WOMEX navštevovať pravidelne. V minulosti slovenskú scénu na tomto veľtrhu zastupovali skupiny PaCoRa Trio, Banda a Bashavel, a do filmovej sekcie bol vybratý film Mareka Šulíka Ťažká duša. V roku 2023 k nim teda pribudla Júlia Kozáková s projektom Manuša a bude dobre, ak sa to v budúcnosti podarí aj ďalším talentovaným slovenským umelcom a umelkyniam.

"WOMEX bol opäť bohatý na hudobné zážitky zo showcaseových koncertov, stretnutí s priateľmi aj na nadväzovanie nových kontaktov. Potvrdil, že je najdôležitejším stretnutím world music komunity počas roka," sumarizuje uplynulý ročník WOMEX-u Jarmila Vlčková, zakladateľka platformy WOMUSK a World Music Festivalu Bratislava.

Účasť Slovenska na WOMEX-e 2023 z verejných zdrojov podporil Fondu na podporu umenia. Poďakovanie patrí aj Nadácii mesta Bratislavy, Bratislavskému samosprávnemu kraju, SOZA, Hudobnému centru, Hudobnému fondu, tímu WOMEX, UPBEAT – the European Showcase Platform of World Music a ďalším partnerom. 

Autor: Vladimír "Potkan" Potančok (Hudba.sk edit)