Piaty ročník festivalu YouTopia aj tento september prinesie aktuálne témy zo sveta internetu, svieže hudobné mená a tiež odovzdávanie ceny za najlepší slovenský videoklip. Digitálnu utópiu môžete zažiť naživo počas dvoch festivalových dní 22. a 23. septembra v kultúrnom centre Malý Berlín v Trnave.

Cez deň "biznis", večer párty

Denný program v oba dni bude patriť debatám s hosťami, workshopom či prednáškam. V piatok ho otvorí diskusia s influencerom a známym youtuberom Selassiem a psychologičkou z IPčka, ktoré pomáha mladým orientovať sa v sieti emócii, ktoré internet prináša, o tom, ako vystupovať verejne a nezblázniť sa. YouTopia neobíde ani internetový fenomén "memečok". O tom, kde a ako vznikli, porozpráva výskumníčka Martina Paulenová

Okrem toho, že môžete v piatok zájsť na premietanie toho najlepšieho z minulého ročníka súťaže o najlepšie slovenské videoklipy, na workshope s fotografom Filipom Krajčom sa dozviete, ako zo smartfónového foťáku vyžmýkať maximum. 

V sobotnom dennom programe nájdete znova videoklipy – tentoraz to najlepšie z aktuálneho ročníka súťaže, ale aj výber maloberlínskych guilty pleasures – teda klipov, ktoré síce nemajú najvyššiu produkčnú hodnotu, no určite ich musíte vidieť. V druhý festivalový deň sa tiež môžete naučiť, čo obnáša postprodukcia videa pre Youtube, diskutovať sa bude o e-športe na Slovensku a čaká vás aj živé nahrávanie podcastu Za hudbou, v ktorom Otec Mirec vyspovedá dídžeja a producenta, ktorý vystupuje ako VI3E.

Hudobný program až do noci

Počas oboch večerov sa medzi stenami kultúrneho centra Malý Berlín bude ozývať rap, trap a trochu R&B a experimentovania.

Piatková noc bude rapová. Otvorí ju dvojica Yambro&Bennymood. V ich koncerte sa budú striedať melancholické skladby a energické beaty v kombinácii s pohľadom introvertného extroverta na život. Po nich na pódiu vystúpi košické duo Oskar&Rikko, hrdo reprezentujúce východ v trapovej a new school produkcii. Posledným na párty bude výrazný objav slovenskej rapovej scény Shimmi, ktorý len včera zverejnil novú spoluprácu s Benom Cristovaom.

Sobotný večer sa začne galavečerom odovzdávania ceny za najlepší hudobný videoklip. Pokračovať bude koncertom Waterbased, ktorý tvoria umelkyňa Julls Mihalyiová a Ľubo Krajňák. Ich hudba kombinuje nežnosť a intimitu s vnútornými emocionálnymi prejavmi a temnou impulzívnosťou.

Po nich sa na pódiu vyblázni producent elektronickej hudby VI3E, ktorý vystúpi spolu s vokalistkou Natáliou Hulejovou a predstaví svoj zvuk ovplyvnený žánrami ako UK bass a garage. Aj v sobotu sa oplatí počkať na koniec programu, YouTopiu zakončí vystúpenie Nicholasa Naisona. Vo svojej tvorbe často experimentuje a kombinuje prvky rôznych hudobných žánrov, prevažne rapu a R&B.

Festival digitálnej kultúry YouTopia sa bude konať 22. a 23. septembra v priestoroch kultúrneho centra Malý Berlín v Trnave. Časť programu sa odohrá aj v Kubiku, skúšobni či priamo na Nádvorí, no vôbec sa nenachodíte – všetko je na Štefánikovej 4 v centre mesta. Minulý rok boli koncerty na YouTopii natrieskané, oplatí sa preto včas si zabezpečiť denné vstupenky alebo permanentky, s ktorými ušetríte pár eur. Všetky podrobnosti aj lístky nájdete na stránke www.youtopia.sk

Festival finančne podporilo Nádvorie a z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a Mesto Trnava. Mediálnymi partnermi sú Hudba.sk, Full Moon Zine, trnava-live.sk, trnavskyhlas.sk, Trnavsko a Trnavské rádio.

Redakciu Hudba.sk informovala Petra Adamková z Malého Berlína. Správu sme upravili a doplnili.