Elektropopová dvojica Monikino Kino predviedla, čo znamená "vysquatovať" cudziu prácu v praxi. V novom videoklipe Bežky Petr Marek a Monika Midriaková využili svoje filmárske skúsenosti a vlámali sa do staršieho videa uznávanej experimentálnej českej kapely OTK.

Video k piesni Bežky, v ktorom Monika spieva o voskovaní bežiek, vzniklo, keď si dvojica spomenula na skladbu a videoklip Lavina od českej alternatívno-noise-rockovej kapely OTK. Jej frontman Ondřej Ježek, ktorý mixoval aj debutový album Monikino Kino, v nej spieva: "Někde v hloubi svýho mozku slyšíš voskuj, voskuj".

Monikino Kino tak mali produkčne zjednodušenú prácu, pretože pôvodný klip OTK sa naozaj odohráva v zime a na bežkách. "Stačilo iba dotočiť nás samotných na zelenom pozadí. Zdalo sa nám najlepšie vziať ich hotový videoklip a priamo sa doňho nabúrať. Jednoducho ho vysquatovať," vysvetľuje Petr Marek.


"Pesnička Bežky je o odvahe k nádeji. Keď po pochybnostiach príde pocit, že sa začína znovu dariť," rozpráva o metaforickom texte Monika Midriaková. "Natáčanie bola zábava. Bolo pekné jazdiť po Prahe počas babieho leta s autom plným gitár, zimných búnd a lyži. A tiež je slušné priznať sa k tomu, že iná kapela napísala niečo pekné o voskovaní," uzatvára Petr. 

S videom hudobníkom pomohli Dáša Sedláčková a Studio FAMU. Kapelu, o ktorej s v piesni spieva, si zahrali autori vizuálov Monikino Kino: fotograf Stanislav Tryputen a grafička Magdalena Hrubá, ktorá pripravovala obal debutového albumu Prázdniny. Ten vyšiel 1. septembra vo vydavateľstve Slnko Records a skupina z neho už stihla zverejniť tri single a videoklip Kancelář.

Kapela je momentálne na turné po slovenských a českých kluboch. Šnúra odštartovala koncom septembra v Trenčíne a Piešťanoch, treťou a zároveň poslednou slovenskou zastávkou bude 16. októbra bratislavský Nu Spirit Club.

Informácie a pre Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka zo Slnko Records. Viac na www.facebook.com/monikinokino.

Foto: Stanislav Tryputen

Súvisiaci interpreti: Monikino Kino