Prestížne podujatie pre fanúšikov klasickej hudby, Bratislava Mozart Festival, prinesie aj tento rok bohatý program. Šiesty ročník festivalu sa začne 25. októbra a do 10. novembra postupne prinesie štyri koncerty plné výnimočných diel prezentovaných významnými slovenskými a európskymi umelcami.

Otvárací koncert 25. októbra je venovaný mimoriadnemu opusu Requiem KV 626 z pera rakúskeho skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta. Festival každoročne prináša Mozartovu zádušnú omšu v predvečer Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých. Ponúka možnosť stíšiť sa popri hektickom bežnom živote, a zároveň príležitosť hľadať a možno i nachádzať odpovede na životné otázky. Vznešené tóny tohto mysteriózneho diela sa rozoznejú Katedrálou sv. Martina v štýlovom podaní rakúskeho Orchestra 1756, zboru Cantus XVII a sólistov Salzburskej koncertnej spoločnosti pod taktovkou Konstantina Hillera.

O niečo komornejšie zloženie bude 27. októbra vládnuť druhému festivalovému koncertu, ktorý je venovaný 200. výročiu úmrtia skladateľa Juraja Družeckého. Nemecký Grundmann-Quartett s hobojistom Eduardom Weslym predstaví v priestoroch Zrkadlovej siene Primaciálneho paláca výber hobojových kvartet W. A. Mozarta a Juraja Družeckého, ktorý bol jeho súčasníkom (narodil sa o 10 rokov skôr, pozn. red.). V neposlednom rade odznie aj sláčikové trio Johanna Nepomuka Hummela, v ktorom môžu návštevníci koncertu zachytiť viac či menej nápadné narážky na slávnu Mozartovu operu Čarovná flauta.

Grundmann Quartett Zdroj: Björn KadenbachGrundmann-Quartett (foto: Björn Kadenbach)

Predposledný koncert s názvom "Máte radi Brahmsa?" - Mozartovské reminiscencie sa uskutoční 30. októbra v Hudobnom múzeu SNM v Brämerovej kúrii. Jeho dramaturgiu tvoria dve pozoruhodné skladby, Sonáty op. 120 pre klarinet a klavír. Johannes Brahms ich venoval svojmu dobrému priateľovi, klarinetistovi Richardovi Mühlfeldovi. Ten skladateľa po jeho rozhodnutí prestať komponovať inšpiroval ešte k posledným nevšedným plodom umeleckého úsilia. Diela uvedú poprední slovenskí umelci Róbert Šebesta a Ladislav Fančovič, ktorí k svojej interpretácii využijú jedinečnú možnosť oživiť historické nástroje - klarinet zn. Berthold (ca. 1890) a klavír zn. Blüthner (ca. 1910).

Neobyčajný umelecký zážitok ponúkne aj záverečný koncert Bratislava Mozart Festivalu 2019. Gran Partita KV 360/371a W. A. Mozarta pre dvanásť dychových nástrojov a kontrabas je unikátnou ukážkou v oblasti repertoáru pre spomínané nástroje. Mozart mal v čase svojho pôsobenia vo Viedni k dispozícii tzv. "Kaiserliche Königlich Harmonie" - dychovú formáciu najvyššej možnej kvality. Svojou náročnosťou a umeleckou hĺbkou to dokazujú práve vtedy skomponované diela, medzi inými aj Gran Partita. Jej podmanivé tóny uvedú 10. novembra v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca hudobníci formácie Schöllnast consort pod umeleckým vedením hobojistu Alfreda Bernardiniho.

Dramaturgia Bratislava Mozart Festivalu aj tento rok ponúka naozajstné skvosty klasickej hudby, popretkávané odborným sprievodným slovom a s malým bonusom pre návštevníkov v podobe občerstvenia na vybraných koncertných večeroch. Všetky podrobnosti o tomto výnimočnom podujatí nájdete na oficiálnom webe www.bratislavamozartfestival.sk.

Text: Lenka Plajdičková (Hudba.sk edit)
Foto: archív Bratislava Mozart Festivalu