Vo veku 65 rokov zomrel v utorok slávny holandsko-americký rockový gitarista a spevák Eddie Van Halen. Známy bol najmä ako člen skupiny Van Halen, ktorá vznikla v roku 1972 a celosvetovo predala viac ako 75 miliónov albumov. Správu o jeho úmrtí potvrdil na Twitteri jeho syn, píšu agentúry AFP a DPA.

"Nemôžem uveriť, že to musím napísať, ale môj otec dnes ráno prehral svoj dlhý a namáhavý boj s rakovinou," napísal na Twitteri Wolfgang Van Halen, ktorý je zároveň basgitaristom v otcovej slávnej kapele.

Skupina Van Halen vznikla v roku 1972 v Pasadene pôvodne pod názvom Mammoth. Zakladajúcimi členmi skupiny boli Eddie Van Halen (gitara a spev), jeho starší brat Alex Van Halen (bicie) a basgitarista Mark Stone. V roku 1974 sa stal hlavným spevákom skupiny David Lee Roth, ktorý je na tejto pozícii s krátkymi prestávkami až dodnes. Ďalšie fungovanie kapely po smrti jej zakladateľa a lídra je však málo pravdepodobné. Medzi dlhoročných členov skupiny patrili aj gitarista a spevák Sammy Hagar a basgitarista Michael Anthony.

Bratia Van Halenovci, ktorí sa narodili v Holandsku, vyrastali v Kalifornii, kde od mladého veku hrali na gitare a bicích a vyhrávali hudobné súťaže. Kapelu Mammoth/Van Halen založili ešte ako tínedžeri a zaradila sa medzi 20 najpredávanejších umelcov všetkých čias. Aj preto je považovaná za jednu z najvplyvnejších skupín rockovej a metalovej scény.

Skupina sa preslávila hitmi ako JumpPanamaRunnin' with the Devil či gitarovou inštrumentálnou skladbou Eruption. Eddieho sólo v nej je považované za jedno z najvýznamnejších v hudobnej histórii a viacero prestížnych hudobných magazínov vrátane časopisu Guitar World ho zaradilo do svojich zoznamov top gitarových sól. V roku 2007 skupinu Van Halen uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.


Text: TASR + Hudba.sk
Foto: AP Photo/Tom Hood

Súvisiaci interpreti: Van Halen