Od roku 1996 udeľuje Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam (ďalej len SOZA) štatistické aj honorárne ceny. Od štvrtka sú známi držitelia štatistických cien za rok 2021. Sú medzi nimi Jana Kirschner, Ivan Tásler, textár Vlado Krausz či raper Kali a skupina Kontrafakt.


Nominácie a celkové výsledky štatistických kategórií vychádzajú zo štatistického spracovania údajov, ktoré získala SOZA od používateľov hudobných diel. Širšie nominácie (longlisty) sú zoradené abecedne, víťazi sú zvýraznení boldom.

Kategória najhranejšia skladba

V desiatke najhranejších skladieb roka 2021 sú aj staršie skladby, vrátane víťazných piesni z rokov 2014 a 2016 (HEX - Keď sme sami) a z roku 2020 (Peter Bič Project - Stoj). Najúspešnejšou skladbou za rok 2021 sa však stala pieseň Láska neumiera, ktorej autormi sú Jana Kirschner (hudba a text) a jej partner, anglický hudobník Eddie Stevens (hudba). Skladbu, na ktorej sa ako interpret podieľal aj Štefan Štec, napísali pre televízny seriál Slovania, ktorý v premiére uviedla TV Joj a v súčasnosti je už aj v ponuke jednej z najväčších svetových videoplatforiem.

Jana Kirschner tak nadviazala na svoje víťazstvo za rok 2009, kedy sa najhranejšou skladbou stala pesnička Pokoj v duši, pochádzajúca z rovnomenného slovenského filmu. V kategórii najhranejšia skladba sa vyhodnocuje celkový počet minút, počas ktorých bola konkrétna skladba hraná vo vysielaní slovenských rozhlasových a televíznych staníc alebo bola predvádzaná naživo na vystúpeniach.

10 najhranejších skladieb roka 2021:

Jana Kirschner feat. Štefan Štec - Láska neumiera

(hudba: Jana Kirschner, Eddie Stevens / text: Jana Kirschner)

Ďalej v abecednom poradí podľa názvu skladby:

Adam Ďurica - Holubička
(hudba: Adam Ďurica / text: Simona Magušinová)

HEX - Keď sme sami
(hudba: Peter Dudák, Martin Žúži / text: Martin Žúži)

Sima Magušinová & For You - Nenahraditeľná
(hudba: Simona Magušinová, Nikola Barľaková (AR), Katalin Lantos Borbély (AR), Andrej Mann (AR), Milan Masiarik (AR), Emil Smoliga (AR) / text: Simona Magušinová)

Emma Drobná - Smile
(hudba: Peter Graus, Tomáš Zubák / text: Emma Drobná)

Peter Bič Project - Stoj
(hudba: Peter Bič, Viktória Vargová / text: Vladimír Krausz)

Lina Mayer - Stratená
(hudba: Karolína Majerníková, Ladislav Rychtárik, Vladimír Gnepa (AR) / text: Karolína Majerníková)

Mária Čírová - Unikát
(hudba: Michal Biely, Samuel Kovács / text: Michal Biely, Mária Čírová, Samuel Kovács)

Emma Drobná - Words
(hudba: Peter Graus, Tomáš Zubák / text: Emma Drobná)

Adam Ďurica - Zatancuj si so mnou
(hudba: Adam Ďurica, Matej Turcer (SC) / text: Vladimír Krausz)


Kategória zvukový nosič

V tejto kategórii je rozhodujúcim ukazovateľom, v zmysle štatútu, výška autorského honoráru pre členov SOZA, pričom nosič musí obsahovať minimálne 50% repertoáru zastupovaného SOZA. V tejto kategórii sa nehodnotia nosiče vyrobené na špeciálny propagačný resp. marketingový účel a nie sú k dispozícii v rámci bežného predaja.

Po prvý raz sa stalo, že cena bude udelená hneď dvom titulom, pričom oba pochádzajú z oblasti hip-hopu. Ocenenie získali Kali za album Život neni zlý a formácia Kontrafakt za album KF ako Rolls. Obaja ocenení už v minulosti túto kategóriu vyhrali: Kali za roky 2018 a 2019 (Dovi, dopo a Ale ne), Kontrafakt za rok 2013 (Navždy).

10 najúspešnejších zvukových nosičov roka 2021:

Kali – Život neni zlý (Kali Records)
Kontrafakt – KF ako Rolls (Tvoj Tatko Records)

Ďalej v abecednom poradí podľa priezviska alebo názvu kapely:

Karol Duchoň – Opus 1970-1985 (Opus) 
Karol Duchoň – S úsmevom (Opus)
Marika Gombitová – Zem menom láska (Opus)
Horkýže Slíže – Alibaba a 40 krátkych songov (Horkýže slíže)
Miro Jaroš – List Ježiškovi (Galgan Records)
Kandráčovci – Malí Kandráčovci (Kaneron)
Tublatanka – Najlepšie roky (Opus)
Miro Žbirka – Meky: The Best Of (Universal Music)


Kategória Skladateľ najhranejších hudobných diel

V tejto kategórii, ktorá vznikla v roku 2011 rozdelením pôvodnej "spoločnej" kategórie autor, zvíťazil jedenásty raz za sebou Ivan Tásler, ktorý má na svojom konte aj jednu "spoločne-autorskú" Cenu SOZA ešte za rok 2005. V prvej desiatke najúspešnejších nominovaných oproti roku 2020 došlo k dvom zmenám, keď Mariána Kachúta a Zuzanu Smatanovú nahradili Peter Graus a Peter Kliment.

"Veľakrát už môžem mať pocit, že som dal všetko, že som už vypísaný, človek sa môže dostať do takýchto fáz. A aj keď som sa do takej fázy dostal, prišiel ten moment zázraku, že prišla tá pieseň. To je najčarovnejšie aj pre mňa. U mňa sa to deje tak, že zvyčajne tá pieseň prichádza hneď celá. Sadnem za klavír alebo s gitarou a hneď ju hrám a spievam. Už som naučený, že hneď si to nahrávam. Beriem to vždy ako niečo, čo nie je samozrejmosťou," povedal pre TASR ocenený skladateľ a spevák Ivan Tásler.  

Top 10 v abecednom poradí podľa priezviska:

Peter Bič
Peter Dudák
Adam Ďurica
Vladimír Gnepa
Peter Graus
Peter Kliment
Václav Patejdl
Marek Šurin
Ivan Tásler
Miroslav Žbirka


Kategória Textár najhranejších hudobných diel

Prvenstvo v kategórii textár najhranejších hudobných diel obhájil Vlado Krausz, je to už jeho štvrté prvenstvo po sebe. Krausz píše texty pre skupinu IMT Smile, Katarínu Knechtovú, Adama Ďuricu a ďalších slovenských interpretov. Fenoménom v tejto kategórii je Kamil Peteraj, ktorý má na svojom konte nielen sedem textárskych ale aj desať "spoločne-autorských" cien.

Top 10 v abecednom poradí podľa priezviska:

Boris Filan
Daniel Hevier
Jana Kirschner
Vladimír Krausz
Pavol Kubica
Simona Magušinová (Martausová)
Koloman Magyari (Kali)
Kamil Peteraj
Ľubomír Zeman
Martin Žúži

Kategória Najúspešnejší mladý autor

V kategórii určenej pre autorov do 25 rokov zvíťazila v ostatných štyroch rokoch Celeste Buckingham, ktorá však už tento rok z dôvodu prekročenia vekovej hranice nemohla byť za rok 2021 hodnotená. Ocenenie získal Jozef Šarišský.

Top 10 v abecednom poradí podľa priezviska:

Nikola Barľaková
Simona "Sima" Hégerová
Matej Herceg
Filip Kazimír
Kristína Mihaľová
Michal Smetana
Matej Smutný
Jozef Šarišský
Ela Tolstova
Daniel Vereb

Kategória Najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní

Od minulého roka v tejto kategórii môžu "súťažiť" aj programové okruhy verejnoprávneho Slovenského rozhlasu. Pri výpočte výsledkov sa však zohľadňuje rozdielny zákonom stanovený podiel domáceho repertoáru pre verejnoprávneho vysielateľa a pre vysielateľov, ktorí prevádzkujú rozhlasové vysielanie na základe licencie. V predchádzajúcom ročníku cenu v tejto kategórii získalo Rádio Lumen, predtým ju päťkrát za sebou získal staronový víťaz Rádio SiTy.

Top 10 v abecednom poradí:

Rádio Aetter
Rádio Európa 2
Rádio Expres
Rádio_FM
Rádio Lumen
Rádio Mária Slovensko
Rádio Regina
Rádio SiTy 
Rádio Slovensko
Rádio Topoľčany

Redakciu Hudba.sk za SOZA informoval PR manažér Juraj Černý. Správu sme upravili a doplnili o informácie a citáciu z TASR.

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner