Neraz boli naklonení myšlienke, ukončiť aktivitu svojej kapely. Osobné pády, o ktorých sa kedysi nehovorilo, len bolo nutné ich potláčať a pokračovať v dosahovaní výkonu, sú odteraz odkryté. Brian Molko a Stefan Olsdal sa vo štvrtok 3. októbra postavili po celosvetovej premiére ich nového dokumentárneho filmu This Search For Meaning pred publikum a otvorene hovorili aj o momentoch, ktoré sú pre nich ponižujúce. No zároveň si uvedomujú, že aj tie ich formovali, a tak je aj vďaka nim kapela Placebo tým kým je už takmer 30 rokov.

Predtým, než súhlasili s natočením dokumentárneho filmu, si kládli jednu podmienku - "Nemôžeme tu mať iba sériu hovoriacich hláv". Režisér Oscar Sansom im prisľúbil niečo vzrušujúce. "Nemám záujem vytvárať predvídateľnú naratívnu štruktúru. Povedali ste: 'Bude to umelecké dielo? Pretože nemáme záujem robiť celovečernú reklamu.' A hneď sme boli na rovnakej vlne," popísal Sanson prvé momenty spolupráce.

Výsledkom je zaujímavé prepojenie najlepších momentov na pódiu s tými najhoršími zo zákulisia. Kým fanúšikovia mohli vidieť úspešnú rockovú formáciu so silným vplyvom už od 90. rokov, za scénou sa odohrával boj s drogovými závislosťami, s osobnostnými krízami, depresiami a neliečeným duševným zdravým.

"To, čo sa stalo so spôsobom, akým dnes diskutujeme o duševnom zdraví, je naozaj veľmi odlišné od toho, ako to bolo v polovici 90. rokov, keď sme začínali," povedal Molko. "Nebol to vôbec rozhovor. Bolo to len - "Dajte sa dokopy, vystúpte na pódium". To, čo robíme, môže spôsobiť, že vaše duševné zdravie bude veľmi, veľmi krehké. Som rád, že viac umelcov sa rozhoduje na základe ochrany vlastného zdravia, zatiaľ čo predtým, od zrodu rock'n'rollu až do roku 2010 alebo tak nejak, ​​to bolo len rýchlo ži a ak zomrieš, zomrieš."

Film obsahuje množstvo záberov, na ktoré sa členom skupiny Placebo nepozeralo ľahko. Magazín Nme dokonca uvádza, že si Brian aj Stefan spravili počas premietania niekoľko prestávok. "(Oscar Sansom) nás nútil byť odvážnymi a celkom nahými a dať do filmu veci, ktoré boli trápne a možno trochu ponižujúce," povedal Brian Molko. "Ale dal nám odvahu povedať ten najúprimnejší príbeh, aký sme mohli. Chcelo to trochu odvahy, pretože vo filme boli momenty, ktoré sú mimoriadne nepríjemné a mohli sme ich vymazať, ale myslím si, že nás skutočne chcel ukázať ako ľudské bytosti."

"Tiež nám to umožnilo lepšie pochopiť, kto sme, a lepšie pochopiť posledných 30 rokov. Musíte sa od toho trocha vzdialiť. Keď si v tom, nevieš, čo sa deje," dodal a Olsdal ho doplnil: "Poctivosť a zraniteľnosť sú podľa mňa takmer patologické v tom, čo robíme. Nemyslím si, že existuje možnosť niečo také robiť a neotvoriť sa."

Kapela tiež prezradila svoje plány do budúcnosti. Od vydania albumu Never Let Me Go (recenzia) uplynuli už tri roky, ktoré zaplnili svetovým turné (reportáž). Ďalší album určite príde, ale najskôr si od toho všetkého potrebujú oddýchnuť. Dnes už totiž vedia, ako sa starať o svoje duševné zdravie. "Potrebujeme sa od seba a od Placeba trocha vzdialiť, aby sme sa k tomu mohli vrátiť s nadšením, radosťou a s cieľom. Musí existovať dôvod, prečo pokračovať. Never Let Me Go nám pripadá ako kreatívne oživenie, je to ako nová vlna. Takže by som si rád kúpil surf," uzavrel Molko.

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com)