Skupina Pressburger Klezmer Band, ktorá sa na slovenskej hudobnej scéne pohybuje viac ako pätnásť rokov, prichádza s novou skladbou Double Moyshe. Tá je predzvesťou očakávaného albumu Tants Mit Mir, ktorý originálna zostava slávnostne uvedie do života 30. novembra v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava.

Aktuálny singel prichádza po dvojročnej albumovej odmlke. V skutočnosti však ide o ich prvú novú skladbu po šiestich rokoch. Posledný autorský album s názvom Mit Liebe / S láskou, skupina vydala v roku 2006. Skladbu Double Moyshe zaranžoval pre Pressburger Klezmer Band dvorný skladateľ Lúčnice Peter Jantoščiak.

Pressburger Klezmer Band - Double Moyshe

Žánrová pestrosť a svetoví hostia

Hudobnú produkciu albumu Tants Mit Mir zverila kapela hudobníkom Robertovi Pospišovi a Martinovi Sillayovi. Nahrávka je ďalším titulom ich vydavateľstva Real Music House, ktoré sa zameriava na kvalitnú slovenskú hudbu. Na novinke, ktorej názov v preklade znamená "Tancuj so mnou", sa nachádza dohromady pätnásť piesní so silným vplyvom Balkánu, nechýba však ani tradičný klezmer v pôsobivých aranžmánoch s originálnymi improvizáciami či kombinácia židovských a rusínskych melódií z východu Slovenska a Podkarpatskej Rusi.

Široké žánrové spektrum napovedá, že pripravovaná novinka populárnej formácie prekvapí aj jej najvernejších fanúšikov. Album okrem toho ponúkne aj hudobné umenie vzácnych hostí. Pozvanie mimoriadne zohratej sedemčlennej skupiny prijali hudobníci z troch krajín - hviezdny klezmerový klarinetista Merlin Shepherd z Veľkej Británie, akordeónový Balkan expres Miroslav Vuković z Bosny a Hercegoviny, charizmatická srbská speváčka Anita Ribar aj jej talentovaný krajan Dalibor Martinov na perkusiach. 

Ak sa chcete naživo presvedčiť o živelnosti jednej z našich najlepších "world music" formácií nenechajte si ujsť slávnostný krst albumu. Ten prebehne v rámci podujatia Klezminorities 30. novembra sa v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava. "Pressburger Klezmer Band sa počas neho predstavia v plnej zostave, prídu aj niektorí z albumových hostí. A bude sa aj tancovať!" pozýva Robert Pospiš z Real Music House. Nechajte sa pozvať aj sympatickými dámami z PKB.

Pressburger Klezmer Band - pozvánka na krst CD Tants Mit Mir

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Robert Pospiš z vydavateľstva Real Music House. 

Súvisiaci interpreti: Preßburger Klezmer Band