Dva roky po vydaní úspešného comebackového albumu Dobrý časy potešil Václav Neckář fanúšikov novou nahrávkou plnou hostí. Novinku s názvom Mezi svými uviedol spevák videoklipom, v ktorom rekapituluje jej nahrávanie.

Nahrávka vznikla v štúdiách SONO a Gui-Tón, a obsahuje výlučne pôvodný materiál. O jej charaktere mnohé napovedá i fakt, že sa na nej autorsky podieľala pestrá paleta osobností českej hudobnej scény. "Súdiac podľa názvu albumu by sa dalo čakať, že na ňom odznejú iba piesne dvorných autorov, akými sú napríklad Eda Krečmar alebo môj brat Honza. Zdeňek Rytíř už bohužiaľ nestihol zložiť žiadnu pieseň, no jeden text mi napísala Alenka Rytířová, Zdeňkova dcéra. Honza Fischer, syn Iva Fischera, napísal dva texty, Václav Kopta, syn Pavla Kopty, taktiež dva a tak som vlastne stále medzi svojimi, hoci sa s nimi ako s autormi stretávam po prvýkrát," prezradil Václav Neckář.

Václavova hudobná rodina sa však za posledné tri roky vďaka Dobrým časům rozrástla o ďalšiu generáciu, a tak sa okrem vyššie spomenutých autorov objavujú na albume aj nové mená. Okrem iných sú to Jiří Hradil (Tata Bojs, Lesní zvěř), Márdi (Vypsaná fiXa), Filip Rácz (Fíha), David Dvořák (Kašpárek v rohlíku), Marek Doubrava (Hm...), Petr Kotouš či Luďek Špilauer. Fanúšikovia sa okrem toho môžu tešiť na historicky prvý duet Václava Neckáře s Martou Kubišovou v podobe emotívnej piesne Noc.

Titulnou skladbou nového albumu sa stal singel Andělé strážní, ktorý bol s videoklipom predstavený 23. októbra, teda v deň 71. narodenín Václava Neckáře. Skladba predstavuje priebeh vzniku albumu a odhaľuje radu blízkych, ktorí sa autorsky či hudobne podieľali na vzniku tejto nahrávky. Za realizáciou klipu stojí dvojica mladých filmárov Ondřej Kurčík a Pavel Brychta z Magic Pictures.


Netradičný vianočný album

Na novinke Mezi svými nechýba ani skladateľské a producentské duo Jaromír Švejdík a Dušan Neuwerth, ktorí participovali už pri tvorbe predchádzajúceho albumu - Švejdík ako textár a skladateľ, Neuwerth ako producent. "Dobrý časy bol autorský album, ktorý sme vymysleli spoločne s Jaromírem Švejdíkem. Osobne ho zvyknem označovať ako intímnu folkovú dosku, zatiaľ čo na novom albume sa zišlo až 13 rôznych autorov. Každý jeden z nich urobil všetko pre to, aby vystihol pravého sviatočného ducha," uviedol Neuwerth.

Hoci hlavným motívom nového albumu sú Vianoce, rozhodne nie sú tým jediným. Nahrávka ponúka i skladby, ktoré dávajú poslucháčom možnosť nahliadnuť do medziľudských vzťahov, viery, nádeje či samoty. "Nejde o tradičný album s koledami. Áno, svojím spôsobom je to album sviatočný, avšak tematicky veľmi pestrý," spresnil Jan Neckář. "Koledy sú síce krásne, ale už tu boli. Vytvoriť album z úplne nových piesní je síce oveľa pracnejšie, ale zároveň i silnejšie," dodal Dušan Neuwerth.

Ako bratia priznali, nespomínajú si, kedy ich myšlienka na vydanie vianočného albumu napadla po prvý raz. Definitívne ich však presvedčil úspech skladby Půlnoční, ktorá odznela vo filme Alois Nebel. "Album sme začali plánovať predvlani a vydať sme ho chceli ešte minulý rok. Vzhľadom na časovo a z organizačného hľadiska náročný projekt, sme sa s Dušanom napokon rozhodli, že vyjde až teraz," uviedli.

Album vychádza v roku, ktorý sa nesie v znamení 50 rokov trvajúcej spolupráce a nahrávania prvých Neckářových piesní pre vydavateľstvo Supraphon. Spoločne s albumom významné jubileum pripomínajú i špeciálne razené zlaté a strieborné pamätné mince od Pražskej mincovne podľa portrétu Václava Neckáře, ktorý navrhol Jaromír Švejdík alias Jaromír 99. Na finálnom zhotovení unikátneho sadrového modelu sa podieľal i samotný Václav Neckář.

Tracklist albumu Václav Neckář - Mezi svými:

1. Jsou s námi
2. Tak mi ruku mi dej
3. Hlídá je Bůh
4. Noc (featuring Marta Kubišová)
5. Nebe modrý dostal jsem darem
6. Mezi svými
7. Andělé strážní
8. Hvězda
9. Pomíjivá
10. Ježíšku z dávných dní
11. Zpověď  
12. Za všechny blízké         
                                          
Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová, PR manažérka vydavateľstva Supraphon.

Foto: Dušan Tománek - Supraphon

Súvisiaci interpreti: Václav Neckář