Česká kapela Olympic včera uviedla na trh nový album s názvom Souhvězdí romantiků, ktorý je posledným dielom trilógie Souhvězdí. Novinka obsahuje štrnásť skladieb, na ktorých sa ako hostia predstavili huslista Pavel Šporcl, džezový trubkár Laco Déczi, violončelista Jiří Bárta a hráč na ústnu harmoniku Vladimír Papež.

"Trilógia souhvězdí vznikla na tlačovke k albumu Souhvězdí šílenců, kde som úplne spontánne povedal, že pôjde o trilógiu ... A nakoniec som rád, že to tak dopadlo ...," glosuje vznik projektu Petr Janda. Nahrávka je záverečným dielom novej trilógie obľúbenej skupiny. Po "šílencích" a "drsňácích" prichádzajú "romantici", ako to však už u Petra Jandy a celej kapely Olympic býva, nič nie je dogma. Názov môže zavádzať k predstave o prevahe zamilovaných balád, no hoci tu fanúšikovia pomalé piesne skutočne nájdu, celý album je veľmi pestrý.

Výhradný skladateľ a sólový spevák Petr Janda má pocit, že ide o jeho najsilnejšiu piesňovú zostavu za ostatné roky - a nemýli sa. Pri tradičnom letnom komponovaní hudby sa mu dostalo textov aj od Aleše Brichty, Miroslava Černého, Ondřeje Fencla, Vlasty Henycha, Pavla Chrastiny, Eduarda Krečmara či Karla Šípa, a tri pesničky sú čisto autorské.

Olympic v aktuálnej, ustálenej zostave skvele hrá a spieva všetky hudobné nápady, a to od balád s občasnou trochou paliny Láska má bejt akorát, Asi to byl správnej flám alebo Láska je někdy černá, cez refrénovku Tak jdem hrát, retro boogie Bourák, rockový "skoro" šansón Lampión či Nám to neva, až po krásny záverečný výdych Nemám žádnej plán. Tam môžete počuť husle Pavla Šporcla, ktorý - popri violončele Jiřího Bártu, fúkacej harmonike Vladimíra Papeže a trubky Laca Décziho - v štúdiu doplnil zostavu: Petr Janda, Milan Broum, Jiří Valenta a Martin Vajgl.

Legendárny Olympic nevykazuje ani po rokoch únavu materiálu. Práve naopak. O ďalšie dve dekády starší Janda si našiel dôveryhodnú pozíciu rockera v rokoch, ktorý sa plný energie pozerá výlučne vpred. Posledný diel "souhvězdné" trilógie, to je 14 nových, nielen romantických olympických piesní! Album bude pokrstený na koncerte 24. novembra v Malostranské Besedě v Prahe.

Tracklist albumu Olympic - Souhvězdí romantiků:
1 Nech si o tom zdát
2 Krteček
3 Láska má bejt akorát
4 Tak jdem hrát (Rockový šílenství)
5 Asi to byl správnej flám
6 Amoleta
7 Lampión
8 Život je vzácný dar
9 Bourák
10 Mimino
11 Opilej touhou
12 Láska je někdy černá
13 Nám to neva
14 Nemám žádnej plán  

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z vydavateľstva Supraphon. 

Súvisiaci interpreti: Olympic