Už zajtra bude celý svet sledovať priebeh a výsledky amerických prezidentských volieb, v ktorých sa rozhodne, či bude na čele krajiny ďalšie štyri roky stáť Hillary Clinton alebo Donald Trump. Proti republikánskemu kandidátovi počas kampane vystúpilo viacero hudobníkov a výnimkou nie je ani členka Pussy Riot Nadežda Tolokonnikovová.

Tá pred niekoľkými dňami na oficiálnom Youtube kanáli známej ruskej formácie zverejnila anti-trumpovský videoklip k skladbe Make America Great Again inšpirovanej sloganom jeho kampane. Vizuál, v ktorom si speváčka zahrala hneď niekoľko postáv, je celkom brutálnou hyperbolou - ženy sú v ňom označkované vypálenými nápismi za to, že sú cudzinkami, za svoju sexuálnu orientáciu, za to, že nespĺňajú ideál krásy, či za to, že išli na potrat. Autorom videa plného policajtov a trumpovských účesov je známy švédsky režisér Jonas Åkerlund, ktorý ma na konte videoklipy pre hviezdy ako U2, Madonna, Beyoncé, Rammstein, Roxette, The Prodigy a mnohých ďalších.

Klip je poriadne prehnaný, no v texte Nadežda Tolokonnikovová trefne reflektuje témy a výroky, pre ktoré je Donald Trump kritizovaný počas celej kampane. "Pustite iných ľudí dnu, načúvajte svojim ženám, prestaňte zabíjať čierne deti, urobte Ameriku opäť úžasnou," spieva v refréne a v slohách pripomína výroky kandidáta o postavení múru na hraniciach s Mexikom či o ženách. "Viete si predstaviť politika, ktorý nazve ženu psom? Chcete zostať v kuchyni? Je to miesto, kam patríte?" apeluje na ženské voličky.


Od slov k represii

Členka Pussy Riot v rozhovore pre NPR pripomína, že ruský prezident Vladimir Putin "vytvoril to, čo v Rusku nazývame atmosféru nenávisti - a to je to, čo práve teraz robí Donald Trump". Mnohí ľudia v Rusku podľa nej váhajú vyjadriť svoj politický názor, pretože sa obávajú represie. "Už to nie sú len slová," hovorí, narážajúc nielen na uväznenie jej a ďalších dvoch členiek rebelskej formácie, ale aj na minuloročnú vraždu opozičného politika Borisa Nemcova.

"Viem lepšie ako Američania, čo to znamená mať takého človeka za prezidenta. Preto som prišla s nápadom vypálených nápisov a stigmatizácie. Chcela som ľudí varovať, že aj slová môžu fyzicky bolieť. Keď (Trump) nazve človeka tlstým prasaťom (nápis Fat Pig), má to dopad aj na jeho fyzickú existenciu," povedala Tolokonnikovová v rozhovore pre magazín Billboard.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: Npr.org, Billboard.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Pussy Riot