Uplynulý čas od vydania úspešného albumu Taking Shape (2015) vyplnilo duo Gonsofus najmä usilovným koncertovaním. Počas svojich nedávnych turné sa multiinštrumentalisti Sasha Mamaev (gitara, basa, sax, vokály) a Gábor Tokár (bicie, perkusie, syntezátory, piano) objavili na pódiách v 19 krajinách sveta, naprieč Európou, v USA aj v Rusku.

Popri cestovaní a vystupovaní však priebežne pracovali na nových skladbách a výsledkom je nová EP nahrávka s názvom Distant Shores, ktorá vychádza práve dnes (7.11.) na značkách Deadred a Starcastic. Novinka je dôkazom, že unikátny a špecifický hudobný mix rôznych štýlov, ktorý si kapela pomenovala ako "transcontinental groove", prešiel za posledné roky zaujímavým vývojom. 

Gonsofus znie vyzretejšie po stránke zvukovej aj piesňovej a v nových skladbách je počuť zreteľný posun od latinsko-amerických vplyvov z obdobia EP Sueño (2013) a multižánrovej fúzie štýlov na Taking Shape. Ďalším odlišným aspektom tvorby nového EP v porovnaní s predchádzajúcim albumom bol viac spoločný prístup pri písaní nových skladieb - množstvo prvotných nápadov vzniklo pri skúšaní a džemovaní, čo osviežilo celý kreatívny proces a vo výsledku prinieslo viac zaujímavých inštrumentálnych pasáží.


Objavovanie vzdialených brehov a učenie za pochodu

"Toto EP predstavuje úvod do toho, čo sa dá očakávať v budúcnosti. Náš projekt prešiel v posledných rokoch významnou transformáciou a to rovnako technicky, ako aj zvukovo. Vyrástli sme a dospeli sme aj ako hudobníci, preskúmali sme a rozšírili možnosti hudby, ktorú my dvaja spolu vytvárame," hovorí Gábor Tokár. "Prudkým vývojom prešla aj naša koncertná šou - takmer sa už nepodobá tomu, ako sme vystupovali ešte pred pár rokmi, príďte sa presvedčiť sami," pozýva Sasha Mamaev poslucháčov na návštevu energických koncertov, na ktorých pomocou live-loopingu a viacerých nástrojov vytvárajú vždy originálnu šou so plnokrvným zvukom, na aký by bez použitia loopingu potrebovali malý orchester.

"Dá sa povedať, že Distant Shores je dielo viac introspektívne, globálne sa prihovárajúce a skúmajúce cestu naším životom, s odklonom od romantickejších, nazvime to ustanovení, na Taking Shape," definuje Sasha v skratke nové EP a dodáva: "Snažíme sa tvoriť globálnu, podnetnú a v konečnom dôsledku pozitívnu hudbu. Posledné roky sme tvrdo pracovali na prelomení geografických, jazykových a sociálnych hraníc, objavovaní cudzích krajín, vzdialených brehov, učiac sa za pochodu. A sme požehnaní, že sme počas tejto cesty získali poslucháčov z celého sveta. Toto EP je odrazom a poctou tomu celému a im zvlášť."

Vypočujte si celú nahrávku na Youtube:


Praha, Bernolákovo aj New York

Gonsofus má globálny a kočovný charakter priamo vo svojej DNA. Sasha Mamaev už ako dieťa žil v Rusku, Turecku, USA či Keni a keď k tomu pridáme nepretržité cestovné dobrodružstvá kapely počas posledných piatich rokov, bolo jasné, že nové EP Distant Shores bude v rámci doterajšej diskografie dua najviac globálnym projektom.

Svedčí o tom aj proces jeho vzniku - nápady na skladby prichádzali počas turné v rôznych krajinách a miestach, nahraté boli v štúdiu Faust Records v Prahe a o mix sa v New Yorku postaral zvukový inžinier Jason Goldstein, držiteľ ocenenia Grammy, známy zo spolupráce s umelcami ako The Roots, Beyoncé, Ozomatli, Nas a mnohými ďalšími. Kruh sa uzavrel opäť v Prahe, kde si mastering nahrávok vzal na starosť Ecson Waldes (Biotech Studio).

Medzi hosťujúcimi hudobníkmi na EP je aj Fred "Rocksteady Freddie" Reiter z New York Ska Jazz Ensemble, ktorý nahral tenor saxofón (vrátane výborného sóla) v skladbe Doorways a flautu v Interlude 2. Ostatné dychy nahrali slovenskí hudobníci Adam Kerďo (tenor saxofón) a Peter Letovanec (trúbka) v štúdiu SMT v Bernolákove, kde sa nahrával aj album Taking Shape, a produkčnú prácu na vytvorení pestrého sound designu mal na starosti Gábor Tokár vo svojom domácom štúdiu. Snový titulný artwork vytvoril Vlado Ďurajka(Autumnist), ktorý je podpísaný aj pod celkové grafické stvárnenie EP.

Krst už o týždeň v Novej Cvernovke

Distant Shores vychádza pod hlavičnou twin labelu Deadred/Starcastic na 12" vinyle, CD a tiež digitálne na stiahnutie zo stránok oboch vydavateľstiev a kapely. Zároveň novinku nájdete aj na všetkých známych streamovacích platformách (Apple Music, Spotify, Deezer, YouTube Music, atď.). 

Krst nahrávky prebehne už o týždeň, vo štvrtok 14. novembra, v bratislavskej Novej Cvernovke, kde spolu s Gonsofus vystúpi aj argentínsko-chilské duo Helado Infinito a o zábavu po koncerte sa postará DJ Abnorman. Kapela svoj nový materiál predstaví najbližšie ešte v niekoľkých kluboch a na začiatok nasledujúceho roka plánuje väčšie turné. 

Koncerty Gonsofus s novinkou Distant Shores:

14. 11. - Bratislava, Nová Cvernovka - krst EP + hostia
15. 11. - Trnava, Zelený kríček 
5. 12. - Banská Štiavnica, Archanjel 
7. 12. - Nitra, Kino Palace 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Martin Turzík z vydavateľstva Deadred Records. Tlačovú správu sme upravili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach gonsofus.sk a www.facebook.com/gonsofus. Novú i staršiu tvorbu kapely môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe.

Foto: Anna Gekrepten