Slovenská scéna je bohatšia o ďalšieho zaujímavého hudobníka s kvalitnými textami, poctivými gitarovými pesničkami a výrazným sýtym hlasom. Spevák, gitarista a skladateľ Rudy Bujna vydal 24. novembra svoj prvý album, z ktorého týždeň predtým predstavil prostredníctvom videoklipu singel Istota.

"Volám sa Rudy Bujna, som muzikant pesničkárskeho typu s tvorbou podobnou novodobému folku. Predtým som hrával sám po baroch a kaviarňach rôzne prebraté pesničky. Ale nebolo to ono. Neskôr som povyberal zo šuflíka staré popísané zdrapy, brnkol do gitary a vznikli moje autorské piesne. Minulý rok som ich všetky nahral v štúdiu Lososound u Erika Horáka," napísal nám ešte v januári tohto roka talentovaný hudobník z dedinky Kovarce medzi Topoľčanmi a Nitrou. Poslal nám tiež link na vtedy jedinú zverejnenú skladbu a spýtal sa, či by sme mu mohli pomôcť odprezentovať sa slovenským poslucháčom.

Tá pieseň sa volala V nedeľu ráno... a hneď na prvé počutie bolo jasné, že ide o pesničkára, ktorý má šancu zaujať. Napriek tomu som Rudymu odpísal, že lepšie by bolo ešte počkať a odprezentovať sa už aj s vizuálom, či už videoklipom alebo kvalitným záznamom z vystúpenia, keďže Youtube audio so statickou fotkou obyčajne na webe nemá až taký ohlas, ako by si jeho tvorba zaslúžila. Znovu sa ozval v máji, s ďalšou silnou piesňou Kométy, no k vydaniu článku predsa len ešte niečo chýbalo. Do tretice všetko dobré - koncom novembra vyšiel nielen videoklip k piesni Istota, ale rovno aj celý album V nedeľu ráno, ktorý je komplexnou hudobnou výpoveďou mladého muzikanta.


S tvorbou videoklipu pesničkárovi pomohol Roman Brath z Helios Media. Zaujímavosťou je, že v klipe Istota stvárnil starého muža František Kolář, zakladateľ nitrianskej Fotogalérie Trafačka, kde Rudy Bujna v roku 2016 odohral svoj prvý verejný koncert a odvtedy sa hudbe venuje naplno. Videoklipom sa tak symbolicky uzavrel kruh a vydaním albumu začína nová kapitola hudobníkovej kariéry.

Nahrávka obsahujúca silné melódie, ale aj hovorené slovo (Raňajkové bistro) poteší všetkých fanúšikov autentických textov zo života a novej vlny slovenského folku. V hudbe je cítiť pozitívny vplyv spomínaného producenta Erika Horáka, ktorý jednoduché gitarové pesničky ozvláštnil a zvýraznil ich atmosféru pridaním ďalších nástrojov a farieb. V podobnom žánri má majiteľ štúdia Lososound na svedomí napríklad aj nahrávky Archívneho Chlapca. Práve jeho fanúšikov by mohol Rudy Bujna osloviť, jeho tvorba je však poslucháčsky prístupnejšia a môže zaujať napríklad aj fanúšikov Pavla Hammela.

Verím, že celoročné čakanie na správny moment k predstaveniu tohto umelca bolo dobrým rozhodnutím a jeho tvorba si po vydaní albumu získa pozornosť, ktorú si zaslúži. Nahrávka V nedeľu ráno, ktorú nájdete na všetkých streamingových službách, totiž patrí medzi najsilnejšie debuty tohto roka na slovenskej scéne. V 30 minútach ponúka pestrý výber skladieb bez slabších miest, pričom to najlepšie si pesničkár nechal na záver v podobe pesničiek Byť viac (Ján Marton) a Pompeje. Pri jej počúvaní je zároveň jasné, že ďalší level bude posun od sólového hrania ku kapele. Držím palce!

Ak sa vám Rudyho tvorba zapáči, sledujte ho na www.facebook.com/rudybujna.


Vypočujte si celý album na Deezeri:



Autor: Patrik Marflák
Foto: Facebook.com/rudybujna