Bratislavská skupina Diego má za sebou pomerne tichý rok 2011, ktorý bol podľa Martina Stempela "rokom hľadania". Basgitarista sa okrem vecí týkajúcich sa kapely vyjadril aj k súčasnej klíme v spoločnosti a vyzval ľudí, aby išli v marci voliť. Podľa jeho prirovnania - je síce jedno, ktorý pes bude pri miske, ale čím viac ich tam bude, tým lepšie....

"Rok 2011 bol takým rokom hľadania, trošku sme sa posunuli ďalej aj s ohľadom na nutnosť živého hrania a robenia hudby pre ľudí, ktorí sú zaneprázdnení viac 'hypeom' a cirkusom, ako vnímaním samotnej hudby... Zistili sme, že to vôbec nie je nutné. Takže sme na priamu výzvu nemenovaného rádia spravili jeden nový song, ktorý si môže hocikto zadarmo stiahnuť," hovorí Martin Stempel v mene skupiny Diego, pričom narážal na skladbu Rutger, ktorá vyšla koncom roka na online kompilácii Rádia_FM s názvom Hudba pre masy. Prispeli do nej aj kapely a interpreti ako The Swan Bride, Noisecut, Gwerkova, Le Payaco, Hafner, Lavagance či The Uniques.


Diego - Rutger

"Keď sa vám bude páčiť, kľudne nám dajte vedieť, nás to poteší, dodá silu, a potom možno spravíme nejaký ďalší song. Keď sa nazbierajú aspoň štyri, tak ich aj regulárne zmastrujeme. Takže sme zabŕdli do vôd lo-fi, čo je nakoniec tiež výzva," dodáva hudobník, ktorý je okrem Diega aj členom kapiel Le Payaco a Autodrom a má vlastné vydavateľstvo Wagon Records.

Martin vníma zlú situáciu v slovenskej kultúre a spoločnosti už dlhšie, no na hudbu zatiaľ našťastie nezanevrel. "Potešilo ma veľa osobných vecí, ako aj stretnutí s ľuďmi, ktorí nehodili flintu do žita a brodia sa proti prúdu, čo mi dodalo dosť sily na to, aby som zas na neurčitý čas odložil svoj odchod do muzikantského dôchodku," hovorí, no podľa ďalších riadkov bolo vlani aj dôvodov na sklamanie viac než dosť.

"Sklamalo ma, že '22 rokov po' je sloboda stále pre väčšinu ľudí menej podstatná ako nejaké imaginárne materiálne istoty, ktoré sa môžu zo dňa na deň rozplynúť. Všetci len pachtia za prachmi a mocou, robia veci s pomerne fatálnymi následkami, ktoré sa potom snažia ospravedlniť relativizovaním a neuvedomujú si, že každým postúpením v tejto oblasti sa stávajú len stále viac a viac závislými figúrkami. Ako vravím, systém k tomu zvádza, mňa nevynímajúc, ale mám asi zatiaľ šťastie a keď začínam príliš upadať, vždy sa zjaví nejaká osobnosť alebo znamenie a vtedy si chvalabohu zatiaľ stále dokážem uvedomiť súvislosti."

"Apropó, vyzývam všetkých, aby išli v marci voliť, rozhodne nie je vhodné - a teraz pozor! - aby akákoľvek zo súčasných politických strán mala nadpolovičnú, nebodaj ústavnú väčšinu. Je to síce šaškáreň, ale daj bábke moc a nebudeme sa stačiť diviť. Iné podobenstvo - psi pri miske po sebe vrčia a snažia uchmatnúť si to najlepšie, takže je dobre, ak sú tam aspoň dvaja. Však stačí sa pozrieť toťho na pusztu (Maďarsko, pozn. red.). Ono 'ideálny politik' je v súčasnosti oxymoron jak lusk. Niečo zmeniť sa dá len tým, keď začneme od seba a okolo seba."

Plány na rok 2012 Martin nekonkretizoval: "Mám v hlave viac projektov, takže uvidím ako sa to vyvinie. Každopádne nám všetkým želám dobrého zdravia a viac nadhľadu, zodpovednosti, vyrovnanosti a pokory."

Čo priniesol rok 2011 a aké plány do nového roka majú ďalší domáci interpreti, si môžete prečítať TU.

Foto: Stanči Karellová

Súvisiaci interpreti: Diego