Bratislavská elektro-popová skupina Noisecut si momentálne dáva koncertnú pauzu, keďže speváčka Bet-Maj Sepja má materské povinnosti. Okrem ľudského potomka však v závere minulého roka spolu s kapelou "priviedla na svet" aj nový album, ktorý chcú fanúšikom už o pár mesiacov zahrať aj naživo. Basák a skladateľ Losos medzitým založil novú superskupinu Zlokot, o ktorej budeme v roku 2012 tiež určite počuť.

"Hudobne bol rok 2011 v znamení nahrávania albumu Háj & Lov. Letné kapelné sústredenie na chate v Železnej Breznici, kde sa dokončili demáče, potom množstvo výjazdov do štúdia Biotech Ecsona Waldesa v Prahe, kde sa nahrávali živé nástroje, potom náročné mixovanie. Výsledok ale stojí za to, je to náš najlepší album," hovorí basgitarista, producent a hlavný skladateľ skupiny Noisecut Erik "Losos" Horák. Recenziu albumu si môžete prečítať TU.

"Popri tom som stihol spolu s Lyrikom, Stankou Apfelovou z Got Blue Balls a Mariom Marcinekom rozbehnúť kapelu Zlokot, s ktorou sme stihli aj nejaké koncerty. Reakcie sú veľmi pozitívne, tak sa necháme prekvapiť. Takisto som mixoval live nahrávku pre skupinu Med a debutový album Pekné cesty kapely Korben Dallas, ktorý je nádherný," dodal hudobník.

Speváčku a textárku Bet-Maj Sepju okrem narodenia synčeka takisto teší najmä dokončenie a vydanie štvrtej štúdiovky. "Rok 2011 bol z profesionálneho aj osobného hľadiska pre mňa kontroverzný. Odohrali sme niekoľko koncertov a potom sme koncertnú činnosť museli obmedziť kvôli môjmu tehotenstvu. Paradoxne tento fakt prispel k tomu, že sa nám konečne podarilo skompletizovať, nahrať a vydať dlho avizovaný a očakávaný album. Tým pádom môžem povedať, že sa mi narodili dve deti: jedno naozajstné a jedno hudobné... V roku 2012 ma teda čaká uvádzanie oboch týchto detí do života," prezradila.

Noisecut - ukážka z albumu Háj & Lov

"Potešil ma festival Pohoda - splnil moje dlhodobé túžby v podobe kapiel Lamb a Portishead. Sklamania sú také dlhodobo typické slovenské – ministerstvo kultúry, dianie okolo priprav Košíc ako Európskeho hlavného mesta kultúry a podobne..." dodala Bet, kým Losos sa pri odpovedi na otázku "Čo Vás v roku 2011 potešilo alebo sklamalo?" poradil so svojou polovičkou: "Keďže mám zlú pamäť, tak som sa spýtal manželky, či si nepamätá, čo ma potešilo v roku 2011. Odpovedá mi, že ma nič nepotešilo a že na všetko hundrem. Takže táto časť otázky je zodpovedaná."

"Mrzí ma trochu devalvácia hudby. Ľudia majú v počítačoch naťahané gigabajty a terabajty hudby, poriadne už ani nevedia, čo počúvajú. Čo nezaujme na prvé počutie, je odpísané, lebo o týždeň sa stiahne ďalších 5 albumov. Pritom hudba, ktorá ma najviac ovplyvnila, nebola zďaleka vždy láskou na prvé počutie. Takisto mám rád celé albumy, a nie len vyďobkávanie singlíkov a vytváranie všetkých možných náhodných a nenáhodných poradí v playlistoch, čo dnes akosi prevažuje. Je to škoda," zahundral si Erik aj v našej ankete.

V roku 2012 by sa bratislavská kapela chcela najmä vrátiť na koncertné pódiá. "Plány sú jednoduché: s Noisecut sa zmátožiť a dať si nejaké pekné turné k novému albumu... Ak teda ešte niekto chodí na koncerty, lebo sme dlho nehrali. To znamená ale minimálne dvojmesačnú prípravu a nacvičovanie nových songov, plus prekopanie starých hitov, aby sme nehrali stále to isté," vysvetlil Losos. "Koncertovanie je dôležitý protipól pre mňa dosť samotárskej a niekedy náročnej práce spojenej so skladaním a nahrávaním. Takisto by dobre padlo natočiť nejaké klipy k ďalším singlom z nového CD."

"Mám plány aj s mojou 'superskupinou' Zlokot. S týmto bizarným zoskupením by som rád začal od jari intenzívne koncertovať, keďže už máme takmer hotových 10 songov, a do konca roka vydať album, ktorý bude bezpochyby jeden z najúchylnejšich v histórii slovenskej popmjúzik," prezradil Losos. Viac informácií o superkapele Zlokot a jej prvý singel Môj malý biznis nájdete TU.

Čo priniesol rok 2011 a aké plány do nového roka majú ďalší domáci interpreti, si môžete prečítať TU.

Foto: archív skupiny Noisecut

Súvisiaci interpreti: Noisecut