Hudobná oslava života Fedora Freša v podobe spomienkového koncertu, ktorý sa konal v nedeľu (6.1.) v bratislavskom Majestic Music Clube, vyvrcholila odovzdaním Ceny Fedora Freša. Ako prvý ju získal Jozef "Barry" Barina, legenda slovenskej hudobnej scény. TASR za organizátorov informovala Vladimíra Pôbišová.

Autormi myšlienky zaviesť tradíciu udeľovania Ceny Fedora Freša sú jeho dvaja synovia, Viktor Frešo a Fedor Frešo ml. "Chceme hľadať inštrumentálno-umeleckú kvalitu. Cena nesie meno Fedora Freša a je dôležité, aby ju získala osobnosť za prínos pre slovenskú hudobnú scénu. Tak bude žiť nielen meno nášho otca, ale aj jeho odkaz," zdôvodnil Viktor Frešo.
      
Cenu si na koncerte prevzal Jozef Barina z rúk Borisa Ondreičku, speváka skupiny Kosa z nosa. Práve táto kapela bola jedným z posledných hudobných projektov, v ktorom Fedor Frešo účinkoval. Boris Ondreička priznal, že mal pred Fedorom Frešom rešpekt: "Fedor bol jemný človek a hrať s nami znamenalo ponoriť sa z virtuálneho spôsobu hrania do špinavej poetiky 'pesničkárstva', aké sme hrali my. Okrem toho, že bol brilantný hudobník, bol aj excelentný hudobný režisér a som presvedčený o tom, že by bol aj absolútne famózny pedagóg".

 
Hudba stojí za celoživotným šťastím     

Jozef Barina patrí k zakladateľom slovenského rocku. Ocenenie získal za prínos pre slovenskú hudobnú scénu. "Ja mám celoživotné šťastie, že mám rád 
hudbu a tiež mám šťastie na dobrých ľudí. Lebo muzika je pre ľudí," uviedol pri preberaní ocenenia a skromne dodal: "Už odišlo veľa muzikantov, ktorí by si túto cenu istotne zaslúžili viac ako ja."
     
Ocenený umelec si po prevzatí ceny zaspieval svojím charakteristickým prejavom skladbu Hej, pán doktor. Na koncerte si uctili tvorbu Fedora Freša aj hudobné formácie IMT Smile, Pražský výběr, Fermata, Collegium Musicum, Marián Čekovský, Laco Lučenič, Tomáš Berka, Erich Boboš Procházka či Tomáš Sloboda.

     
Jozef Barina sa narodil v roku 1948 v Považskej Bystrici. Bol členom bratislavskej inštrumentálnej skupiny Kométa, založil The Players, pôsobil v zoskupení For Meditation (neskôr The Meditating Four), spoločne vystupoval s kapelou Collegium Musicum. Bol členom rôznych štúdiových formácií. Spolupracoval s Vladom Valovičom, s gitaristom Ferom Griglákom a skupinou Fermáta.

Zdroj: TASR
Foto (Fedor Frešo): archív - BSK