Necelé dva mesiace po tom, ako na novej slovenskej značke Weltschmerzen vydal svoj debutový sólový album bubeník a skladateľ Fokular, prináša toto agilné vydavateľstvo aj nový počin jeho spoluhráča z kapely Möbius, Daniela Kozlíka. A opäť ide o výnimočnú nahrávku plnú napätia, emócie a atmosféry.

Názov Danielovho sólového projektu je Penumbra Vortex a jeho novou nahrávkou je štvorskladbový album Phases. Napriek menšiemu počtu stôp ide o dlhohrajúci počin: v centre stoja dve 13-minútové "fázy" - Phase A a Phase B - a spolu s úvodným trackom Inception a záverečným Conclusion celá platňa presahuje 37 minút.

Phases pôsobí ako hudba z iného sveta - ako nahrávka duniaceho orchestra utlačeného ostrým žiaľom. Jej štruktúra pozostáva z repetitívnych loopov a feedbacku, pričom siaha od pochmúrnej jemnosti slákov po kolosálne prepálené dróny vhodné k headbangovaniu. Osamote. Je intímna ako dych organu a v niektorých bodoch ani o kúsok tichšia.

Pozrite si teaser k albumu:


Autor projektu Daniel Kozlík je okrem kapely Möbius známy aj z iných doomových a hardcoreových skupín Boiling Point a Unattended Funeral, či vďaka elektronickému projektu BDY. Momentálne žije a tvorí v Prahe. Jeho nový album pod pseudonymom Penumbra Vortex je ovplyvnený a odkazuje na súčasných dronových a minimalistických skladateľov a skladateľky ako sú William Basinski, Tim Hecker, Oren Ambarchi, či Kali Malone.

Atmosférické zvukové polia svojou repetitívnosťou spriadajú poslucháča do melancholického, meditatívneho a chmúrneho stavu. Týmito slovami by sa dal opísať aj význam slova Weltschmerzen, v doslovnom preklade Svetabôle
Phases (ws006) je už šiestym albumom vydaným pod touto značkou, zameranou na emočne ladenú, ľudsky prepojenú a zvukovo vyhranenú súčasnú hudbu.

Od založenia značky na jar 2020 tu postupne svoje albumy vydali Ujko, 
TittingurFokular a Tante Elze. Jednotkou v katalógu vydavateľstva je však eponymná nahrávka trojčlenného projektu Weltschmerzen z decembra 2019, ktorý dal názov aj samotnému labelu.

Album Penumbra Vortex - Phases, o ktorého mastering sa postaral Dominik Suchý z dua Tittingur, môžete počúvať a podporiť kúpou na Bandcampe. Vinyloví nadšenci si okrem rôznych digitálnych formátov môžu album zakúpiť aj vo forme bielej 12-palcovej LP platne s artworkom od Martu, ktorá vychádza v limitovanom náklade.



Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Tomáš Prištiak z vydavateľstva Weltschmerzen. Tlačovú správu sme upravili. Novinky labelu môžete sledovať na Bandcampe a na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Foto: Juraj Starovecký