Anglický hudobník a spevák Sting a americký džezový saxofonista a skladateľ Wayne Shorter dostanú švédsku Polar Music Prize. Obaja muzikanti by si mali prevziať ocenenie za významné hudobné úspechy 15. júna v Štokholme z rúk švédskeho kráľa Karola XVI. Gustáva.

Každý z nich získa aj milión švédskych korún (v prepočte približne 106-tisíc eur). Hudobníci v oficiálnych vyhláseniach uviedli, že sa na ceremoniál veľmi tešia. "Sting a Wayne Shorter sú laureáti, ktorých hudba sa stále vyvíja, fascinuje a ovplyvňuje milióny ľudí po celom svete. Obaja sú skutočnými hudobnými legendami a stelesňujú ducha Polar Music Prize," objasnila udelenie cien riaditeľka Marie Ledin

Polar Music Prize založil v roku 1989 zosnulý Stig Anderson, ktorý bol manažérom skupiny ABBA. Cenu v minulosti získali napríklad Paul McCartney, Quincy Jones, Elton John, Joni Mitchell, Bruce Springsteen, Ray Charles, Ravi Shankar, Bob Dylan, B.B. King, Led Zeppelin, Pink Floyd, Björk, Ennio Morricone, Patti Smith, Paul Simon, Chuck Berry a ďalší. 

Cena je najvýznamnejším hudobným ocenením vo Švédsku. Porota svoje rozhodnutie oceniť Stinga uviedla aj to, že "kombinuje klasický pop s hudobným majstrovstvom a otvorenosťou voči všetkým žánrom a zvukom z celého sveta," uviedla porota udeľujúca ocenenia v zdôvodnení výberu víťaza. Dodala, že Sting svoju pozíciu často využíval na presadzovanie ľudskoprávnych otázok.

V prípade Waynea Shortera svoje dôvody vysvetlila slovami, že oceňuje to, že vo svojej tvorbe "neustále hľadal neprebádané chodníčky", pričom napísal "mnohé z najtrvácnejších skladieb v histórii jazzu". 

Zdroj: TASR, SITA
Foto: Facebook.com/sting

Súvisiaci interpreti: Sting, Wayne Shorter