Takmer deväť minút má novinka americkej indie-folkovej skupiny Fleet Foxes, ktorá sa vracia na scénu po takmer šesťročnej tvorivej pauze. Medzitým kapelu opustil bubeník Joshua Tillman, ktorý rozbehol úspešnú sólovú kariéru pod pseudonymom Father John Misty.

Líder skupiny Robin Pecknold ohlásil návrat kapely minulý rok v máji, kedy informoval, že kapela pripravuje nový materiál s bubeníkom Neilom Morganom (Joanna Newsom, Bill Callahan). Tretia štúdiovka jednej z najvplyvnejších kapiel, ktoré sa za poslednú dekádu objavili na nezávislej scéne, sa bude volať Crack-Up a vyjde 16. júna.

Album bude obsahovať jedenásť skladieb, ktoré nahrávali od júla minulého roka do tohto januára v rôznych štúdiách v USA. Pecknold, ktorý je tradične hlavným autorom tvorby Fleet Foxes, ich produkoval spolu s gitaristom a vokalistom Skylerom Skjelsetom. Prvou ukážkou z očakávanej nahrávky je skladba Third Of May / Ōdaigahara, ktorú kapela zverejnila v utorok spolu s lyric videom.

Najznámejšia skladba skupiny, White Winter Hymnal, nemá ani dve minúty, v diskografii Fleet Foxes sa nájdu dokonca aj kratšie kúsky. Naproti tomu nový singel siaha až tesne k hranici deviatich minút a je veľkým hudobným dobrodružstvom. Prvá polovica prináša typický zvuk kapely s hrejivou súhrou akustických nástrojov a vokálnych harmónií. Približne v tretine skladby sa to však zlomí a nastupuje emotívna pasáž s podmanivým orchestrálnym aranžmánom a mystickou atmosférou.

Potom zrazu všetko stíchne a nasleduje akoby tretia "pesnička v pesničke". A po nej ďalšia, čisto inštrumentálna a zázračne upokojujúca. Fleet Foxes nikdy nezneli takto experimentálne a ťažko si predstaviť singel, ktorý by fanúšikov objavnej hudby na ich nový album navnadil viac.


Tracklist albumu Crack-Up:

1. I Am All That I Need / Arroyo Seco / Thumbprint Scar
2. Cassius, -
3. - Naiads, Cassadies
4. Kept Woman
5. Third Of May / ?daigahara
6. If You Need To, Keep Time On Me
7. Mearcstapa
8. On Another Ocean (January / June)
9. Fool's Errand
10. I Should See Memphis
11. Crack-Up

Skupina Fleet Foxes vznikla v roku 2006 v Seattli a v súčasnosti ju okrem Pecknolda a Skjelseta tvoria aj Casey Wescott, Christian Wargo a Morgan Henderson. Debutovali v roku 2008 eponymným albumom, s ktorým sa v britskom rebríčku umiestnili na tretej priečke.

S druhou a zatiaľ poslednou štúdiovkou Helplessness Blues (2011), ktorú nominovali aj na cenu Grammy, sa v UK Charte dostali na druhé miesto. Okrem toho majú na konte aj EP nahrávky Fleet Foxes (2006), Sun Giant (2008) a The Shrine / An Argument - Live at the BBC (2011).

Text: Patrik Marflák (zdroj: SITA - Pitchfork.com, archív)
Foto: Facebook.com/FleetFoxes

Súvisiaci interpreti: Fleet Foxes