Na prvej priečke britského singlového rebríčka debutuje producent a dídžej Duke Dumont so skladbou Need U (100%), v ktorej hosťuje 18-ročná speváčka Ame. Pre oboch interpretov je to prvé No. 1 v kariére.

Nestáva sa často, aby bola na vrchole UK chartu tanečná skladba, v ktorej sú jasne počuteľné vplyvy a trendy súčasnej klubovej scény (ak nerátame Harlem Shake, ktorý úplne nonsensovo pobláznil svet). Need U (100%) je track, ktorý by neznel odveci v setoch súčasných hviezd urbánnej tanečnej hudby ako sú Disclosure alebo Julio Bashmore, a pritom je to No. 1 hit ako vyšitý. Samozrejme len v Británii, inde by sa to stať nemohlo. Úspech singla pripomína časy z konca 90-tych a začiatku nultých rokov, keď sa v krajine, ktorá už vyše dve desaťročia udáva trendy v tanečnej elektronike, na čelo rebríčka dostali skladby od mien ako Armand Van Helden, Craig David, DJ Pied Piper & The MCs (Do You Really Like It?) alebo So Solid Crew.

Duke Dumont je londýnsky dídžej a producent, ktorého tvorba sa pohybuje na vlnách housu a uk garage. V začiatkoch kariéry ho podporoval Switch (M.I.A., Santigold, Major Lazer) a pomohol mu pri zviditeľnení remixov skladieb od Lilly Allen alebo Bat For Lashes. V roku 2006 bol v súťaži Diesel U Music označený za najlepšieho producenta, ktorý nemá zmluvu s vydavateľstvom. O rok neskôr debutoval EP nahrávkou Regality a odvtedy vydal zopár ďalších nahrávok, no na album sa stále čaká. Talentovaný producent vydal singel Need U (100%) 31. marca, vtipný videoklip však zverejnil už koncom februára a medzitým nazbieral vyše 1,6 milióna prehratí.

Úspešný song je zároveň prvým Number One singlom pre 18-ročnú speváčku A*M*E, ktorá bola nominovaná v ankete BBC Sound of 2013. V súčasnosti dokončuje debutový album, z ktorého zatiaľ vydala dva popovejšie ladené, no nie príliš úspešné single Heartless a Play The Game Boy.


Albumovému rebríčku stále kraľuje Justin Timberlake

Americký spevák Justin Timberlake sa so svojou novou sólovkou The 20/20 Experience (recenzia) udržal na vrchole britského albumového rebríčka, kde tak strávi už tretí týždeň po sebe. Na druhej priečke sa umiestnila americká indierocková kapela Imagine Dragons s debutovou štúdiovkou Night Visions (2012), ktorá je jednou z troch tohtotýždňových noviniek v prvej desiatke. Imagine Dragons pritom prvenstvo v UK Charte uniklo len tesne, keďže z Night Visions sa predalo iba o necelých 3000 kópií menej než z The 20/20 Experience.

Ďalšia novinka je na trojke, konkrétne britská metalcoreová kapela Bring Me The Horizon a jej štvrtý album Sempiternal. Na štvorke je aktuálne David Bowie s nahrávkou The Next Day (recenzia) a prvú päťku uzatvára Pink s albumom The Truth About Love (recenzia). Poslednou novinkou v top 10 je reedícia nahrávky Bat Out Of Hell (1977) amerického rockového hudobníka Meat Loafa na desiatke.

Z prvej desiatky prekvapivo vypadli Depeche Mode s novým albumom Delta Machine (recenzia), ktorý v predchádzajúcom vydaní UK Chartu debutoval na druhom mieste. Momentálne mu však patrí až 14. priečka.

Pozrite si TOP 20 albumového a singlového UK chartu

Text: Patrik Marflák, SITA (theofficialcharts.com)
Foto: Facebook.com/theofficialame

Súvisiaci interpreti: A*M*E, Duke Dumont