Koncom mája sa v bratislavskej Starej Tržnici predstaví britská speváčka Delilah, ktorá je jednou z najvýraznejších predstaviteliek aktuálnej klubovej a R&B/neosoulovej scény. Jej hudba je progresívna a bez kompromisov, no vďaka úspešnému singlu Go (2011) ju môžu poznať aj poslucháči slovenských rádií.

Delilah je popri Katy B jednou z najvýraznejších speváčok, ktoré spájajú svet popu a klubovej scény. Zvuk undergroundu spája s melodickosťou a naživo mu dodáva nový rozmer s live kapelou. 20. mája príde na Slovensko prvýkrát, v rámci svojho turné predstaví úplne nový album. Nasledovník úspešného debutu From the Roots Up (2012), ktorý sa dostal na piate miesto UK Chartu, by mal vyjsť už o niekoľko týždňov.


Na debute From The Roots Up zaujala najmä uhrančivým spevom v pomalých skladbách čerpajúcich z dubstepu a trip-hopu (Go, Breathe, Inside My Love...) jej tvorba má však viacero polôh, napríklad energická Love You So. Občas "zaváňa" aj neo soulom - niektoré skladby pripomenú Sade či Norah Jones, ktorú speváčka uvádza medzi svojimi najväčšími vzormi. Zaujímavosťou je, že Delilah do povedomia hudobných fanúšikov uviedol legendárny Prince, ktorý bol jej tvorbou natoľko očarený, že si ju začal pravidelne pozývať ako hosťa na svoje vystúpenia. 

Jej prvý album bol výberom z vyše 250 skladieb, ktoré Delilah napísala vo veku 17 až 21 rokov. Všetky tie, ktoré sa na album nedostali, nedávno zverejnila na oficiálnej demonahrávke - podľa kritikov sa na nej nachádza materiál na minimálne tri ďalšie kvalitné albumy. Niektoré z "demáčov" dokonca zaradilo do rotácií aj britské BBC Radio 1. Aj vďaka tomu sú očakávania hudobného biznisu v prípade druhého albumu, ktorý bude obsahovať už úplne novú tvorbu, veľmi vysoké.

Delilah Zdroj: PR / Orepole

Koncert prináša agentúra Ore Pole, ktorá už do Bratislavy priniesla interpretov ako Ellie Goulding, Garbage, Parov Stelar Band či Nils Frahm. V najbližších týždňoch pripravuje okrem iného vystúpenia islandských FM Belfast, nemeckého hudobného skladateľa Hauschku a v lete prinesie britskú downtempovú ikonu Bonoba.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Tomáš Tauber z agentúry Ore Pole. Viac na www.orepole.sk.

Súvisiaci interpreti: Delilah