V predvečer Medzinárodného dňa Rómov, ktorý si každoročne pripomíname 8. apríla, sa objavila výnimočná hudobná novinka, album Džas denašas - Gitana a talenty. Je výsledkom práce speváčky, ktorá sa už viac ako päť rokov okrem speváckej dráhy venuje vyhľadávaniu detských talentov a mentoringu detí v umeleckej oblasti.

Gitana, vlastným menom Adriána Dráfiová, mala už viackrát možnosť uviesť na pódiá svojich najmladších kolegov individuálne, prípadne ako detský zbor Agor, ktorý založila. Aktuálne ako členka a lektorka Občianskeho združenia RomaIntegra vydáva originálny hudobný nosič s názvom Džas denašas - Gitana a talenty.

K projektu, ktorý vznikol vďaka podpore Fondu na podporu kultúry národnostných menšín Kult Minor, si prizvala aj desať mladých talentov. Sú nimi Kika Beroková, Sebastián Dráfi, Sofia Jánošková, Sebastián Jánoška, Sofia Makišová, Aylinka Poláková, Ján Pohlodko, Ninka Brnová, Timur Murko a Vanesa Váškovičová. 

"Som hrdá na moje detské talenty, o ktorých bude hudobný svet počuť veľa pozitívneho a verím, že keď raz budú úspešní oni, tak budem sedieť v prvej rade na ich koncertoch," tvrdí speváčka, pre ktorú je práca s deťmi najväčšou radosťou. "Pociťujem to pri každom krásnom tóne a rada budem mladé talenty sprevádzať v začiatkoch ich kariéry," dodáva sympatická umelkyňa. S projektom plánuje, ak to okolnosti umožnia, koncertovať so živou kapelou Finally pod vedením svetoznámeho hudobníka Eugena Botoša - vnuka slávneho Berkyho Mrenicu.


Viacjazyčný album

Na albume je desať piesní v troch jazykoch - spieva sa na ňom po slovensky, rómsky a španielsky. Napriek tomu, že samotná Gitana rómsky jazyk aktívne stopercentne neovláda, je ním nadšená, učí sa ho a je hrdá na svoj rómsky pôvod. Jazyk si podľa nej treba zachovať, pretože je to jeden zo základov rómskej identity. "Aj preto sa hudobne snažím našich ľudí povzbudzovať a motivovať - nemajme hendikepy. Ja hovorím, že my, Rómovia, máme predispozície - rodíme sa hneď dvojjazyčne. A rodíme sa aj s tým, že vnímame hudbu úplne inak."

Vydanie nahrávky bolo symbolicky načasované na Medzinárodný deň Rómov. Ten sa od roku 1971 oslavuje 8. apríla a obyvatelia v rôznych krajinách sa každým rokom dozvedajú viac o histórii a tradíciách rómskeho etnika. Gitana sa snaží byť každoročne súčasťou osláv tohto dňa. "V mojej tvorbe nájdete množstvo rómskych elementov. Rómske etnikum putovalo celým svetom, všade sme zanechali stopy. Niektoré krajiny nám dovolili prenechať v nich z našej kultúry väčšiu časť," dodáva.


Mala vystúpiť v Belgicku, koronavírus zmenil plány

Gitana mala počas svojej kariéry pri príležitosti rómskeho sviatku viackrát možnosť moderovať oslavné koncerty, respektíve účinkovať v špeciálnych programoch, ktoré naživo vysielala verejnoprávna RTVS. V Českej republike vystúpila na podujatiach s priamymi vstupmi, napríklad aj do hlavných správ verejnoprávnej Českej televízie alebo komerčných televízií.

Tento rok mala vystupovať v Belgicku, konkrétne v meste Gent, kde žije viac ako 140 národností. V súčasnej situácií spôsobenej pandémiou to však nie je možné a všetky akcie súvisiace s Medzinárodným dňom Rómov boli zrušené. Umeleckou náplasťou tak môže byť jej nahrávka s talentovanými hudobníkmi Džas denašas  - Gitana a talenty, a už čoskoro aj ďalší autorský album, na ktorom speváčka aktuálne pracuje.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Michelle Kristová z umeleckej agentúry Stella Production. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.