K podpore Ukrajiny a odsúdeniu ruskej invázie sa výrazným spôsobom pridala aj legendárna rocková skupina Pink Floyd. Gitarista David Gilmour a bubeník Nick Mason spoločne s basgitaristom Guyom Prattom a multiinštrumentalistom Nitinom Sawhneyom, s ktorými Gilmour pravidelne spolupracuje na sólovej tvorbe, nahrali pieseň Hey, Hey, Rise Up!.

Napriek anglickému názvu je novinka celá v ukrajinskom jazyku. Speváckym partom je totiž ukrajinská pieseň Ой у лузі червона калина (Oj, červená kalina na lúke) z obdobia I. svetovej vojny (vznikla v roku 1914), interpretovaná spevákom skupiny BoomBox Andrijom Chlyvňukom. Jeho spev Pink Floyd prevzali z videa na jeho Instagrame, ktorý sa vo februári zmenil z miesta na propagáciu jeho hudobných aktivít na mrazivú dokumentáciu hrôz Putinovej vojny. Andrij a jeho spoluhráči totiž už niekoľko týždňov bojujú za svoju vlasť, kam sa vrátili hneď po začiatku vojnu zo svojho amerického turné. Hudobník už v boji utrpel niekoľko ľahších zranení.

Pre legendárnu britskú kapelu, ktorá vznikla v roku 1965 a v 70. rokoch nahrala niektoré z najzásadnejších albumov rockovej histórie, ide o prvú novú pieseň po 28 rokoch. V roku 2014 síce na počesť zosnulého klávesáka Ricka Wrighta vydala rozlúčkový album The Endless River, ten však obsahoval výhradne materiál, ktorý vznikol počas nahrávania platne The Division Bell z roku 1994. Napokon spomínaná štúdiovka úplnou rozlúčkou nie je - kapelu k návratu a hudobnému vyjadreniu svojho postoja donútila vojna.

"Je veľmi ťažké a frustrujúce vidieť tento nesmierne šialený a nespravodlivý útok svetovej mocnosti na nezávislý demokratický štát, ktorý chce žiť v mieri. Ten pocit, že to vidím a hovorím si 'čo môžem sakra urobiť?' je neznesiteľný," vysvetlil Gilmour, prečo sa rozhodol znovu oživiť svoju najväčšiu platformu vyjadrenia - skupinu Pink Floyd. "Zavolal som Nickovi (Masonovi) a povedal som mu: ‘Počuj, chcem spraviť túto vec pre Ukrajinu. Bol by som naozaj rád, ak by si v nej hral a bol by som tiež skutočne šťastný, ak by si súhlasil, že to vydáme ako Pink Floyd.’ A on bol absolútne za to, aby sme to spravili."

Pieseň Hey, Hey, Rise Up! vyšla spolu s videoklipom, ktorý vytvoril anglický režisér Matt Whitecross. Okrem záberov na hudobníkov v ňom použil aj videá z napadnutých ukrajinských miest či z protivojnových protestov a demonštrácií na podporu Ukrajiny, ktoré sa konajú po celom svete. V klipe sa dokonca objavili zábery z nedávneho podujatia na Letnej v Prahe. Výťažok zo streamovania a predaja singla pôjde na humanitárnu pomoc Ukrajine.


David Gilmour: Putin musí odísť

Spojenie Pink Floyd práve so spevákom Andrijom Chlyvňukom nie je náhoda. Gilmour jeho skupinu BoomBox spoznal v roku 2015 na benefičnej akcii v Londýne, ktorá sa konala na podporu Bieloruského slobodného divadla po tom, ako jej členov uväznil Lukašenkov režim. Práve Gilmour pred pár týždňami objavil spomínané Chlyvňukovo video na Instragrame a rozhodol sa okolo neho vystavať novú pesničku Pink Floyd.

S ukrajinským spevákom sa 76-ročný gitarista a skladateľ spojil cez sociálnu sieť a neskôr spolu hovorili cez FaceTime. Gilmour si vyžiadal povolenie na použitie Chlyvňukovho spevu a pustil mu časť zo svojej kompozície, ktorú k jeho nahrávke dotvoril. Spevák samozrejme súhlasil, pričom len ťažko mohol uveriť, že ho o niečo také žiada David Gilmour. Ten dokonca v rozhovore s ukrajinským spevákom povedal, že by s ním rád niečo vytvoril aj v budúcnosti.

Gitarista, ktorý v novinke zahral epické a emotívne sólo, ruskú agresiu na Ukrajine odsúdil hneď na začiatku vojny. Na svojom Instagrame fanúšikom prezradil, že jeho nevesta je Ukrajinka (má od nej dvoch vnukov, ktorí sú teda polovičnými Ukrajincami) a že stiahol všetku* svoju hudbu z ruských a bieloruských streamovacích služieb (*okrem tej, ktorej spoluautorom je Waters - ten totiž s jej stiahnutím nesúhlasil). "Putin musí odísť," napísal Gilmour v príspevku na začiatku vojny.

Svoj názor na Putina už zmenil aj Waters

Návrat Pink Floyd s novou piesňou je naozaj nečakaným počinom, prekvapením však nie je, že sa na novinke nepodieľal Roger Waters. Jeho názory na svetové udalosti a politiku sa totiž so zvyškom kapely už dlhší čas rozchádzajú. Aj v prípade vojny na Ukrajine bol spočiatku na "opačnej strane". Na sociálnej sieti zdieľal Putinov status a krátko pred vojnou bol presvedčený o tom, že invázia Ruska na Ukrajinu sa určite nestane. Nedávno svoj názor zmenil a Putina nazval gangstrom, ale jeho predchádzajúcu podporu verejne neoľutoval. Navyše aj v iných témach a postojoch sa s bývalými kolegami nezhodnú.

Gilmour svojho bývalého kolegu veľmi komentovať nechce, napokon, Waters z kapely odišiel už v polovici 80. rokov. "Je to Pink Floyd, keď je tam Nick a ja, a je to náš najväčší prostriedok na propagáciu myšlienok, ktorým veríme. Je to platforma, na ktorej som pracoval celý svoj dospelý život, od svojich 21 rokov. Neurobil by som to s veľa inými vecami, ale myslím si, že je životne, naozaj životne dôležité, aby ľudia pochopili, čo sa tam deje a urobili všetko, čo je v ich silách, aby tú situáciu zmenili. A tiež myslím na to, že podpora mňa a Pink Floyd Ukrajine by mohla ešte viac pozdvihnúť jej morálku: potrebujú vedieť, že celý svet je s nimi," povedal David Gilmour.

Celý článok s jeho vyjadreniami a bližšie podrobnosti o spolupráci s ukrajinským spevákom si môžete prečítať na portáli britského denníka The Guardian.

Text piesne a jej preklad:
(zdroj: Denník N)

Ой у лузі червона калина похилилася,
Чогось наша славна Україна зажурилася.
А ми тую червону калину підіймемо,
А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!

Oj, na lúke sa skláňa červená kalina,

niečo rozrušilo našu slávnu Ukrajinu.
A my zdvihneme tú červenú kalinu,
a rozveselíme našu slávnu Ukrajinu, hej!

Autor: Patrik Marflák (zdroj: TheGuardian.com)