Tretí autorský album klaviristky a skladateľky Nikol Bókovej vychádza len rok po predchádzajúcom albume Unravel a dva roky po debutovom Inner Place. Hudobné obsadenie tohto albumu je autorkiným splneným snom - jej spoluhráči sú tu hráč na lesný roh Radek Baborák, jazzový gitarista David Dorůžka, kontrabasista Jaromír Honzák a bubeník Michal Wierzgoń.

Materiál albumu čerpá z čisto osobných zdrojov. Jeho názov Prometheus odkazuje na starogrécke mýty, avšak jednotlivé skladby evokujú osobné témy, zážitky a prežívanie spojené s odchodom milovanej blízkej osoby, ktorý vzniku albumu bezprostredne predchádzal. Autorkou všetkých skladieb je sama Nikol Bóková. Hudba na albume vykresľuje obrazy, emócie a čriepky spomienok a opäť prináša silné melódie a napätie v striedaní temp, ktoré sú typické pre autorkinu tvorbu. Hudobné svety a zvuk jednotlivých nástrojov sa tu prepájajú veľmi prirodzene a intuitívne. Dôkazom toho je aj fakt, že celý album bol nahraný v priebehu dvoch krátkych dní bez akejkoľvek predchádzajúcej spoločnej prípravy.

David Dorůžka, oceňovaný autor, interpret a vyhľadávaný sideman mnohých českých aj zahraničných jazzových zostáv, o spolupráci s Nikol hovorí: "Bolo mi cťou zúčastniť sa nakrúcania. Nikol predstavuje zjav na českej hudobnej scéne, a to predovšetkým vďaka spojeniu fenomenálny klavírny techniky a krištáľového zvuku s improvizačným a kompozičnými schopnosťami, ktoré možno len veľmi ťažko zaradiť do žánrových škatuliek. Imponujú mi umelci, ktorí kráčajú nevyšľapanými cestami a Nikol je jedným z nich."

Zrodenie emočne bohatého diela

Podobne na tvorbu Nikol nahliada aj Jaromír Honzák: "Nepoznám nikoho iného, ​​kto by ako interpret dokázal tak prirodzene prekračovať hranicu medzi európskou vážnou hudbou a svetom jazzu. V ňom je Nikol presvedčivá nielen ako interpret, ale aj ako autor osobitej a silnej hudby. Prizvaním k natáčaniu albumu Prometheus som bol veľmi poctený!"

Pre Radka Baboráka, ktorý má na konte desiatky albumov zo sveta klasickej hudby, bola účasť na albume Prometheus vôbec prvým krokom do jazzového žánru a ako on sám naznačuje, jeho spolupráca s Nikol nekončí: "Spolupráca s Nikol Bókovou a bandom, ktorý vznikol pre realizáciu tohto projektu, bola pre mňa výzvou a muzikantskú radosťou. Nielenže som stretol a spoznal nových kolegov, s ktorými sme si padli do noty, ale ešte som zažil zrodenie úplne nového, emočne bohatého diela. To je teraz zakonzervované na nahrávke, na ktorú sa naozaj teším. A viem, že s Nikol to nebola jednorazová spolupráca. Už tento týždeň zaznie jedna z častí Promethea v novej podobe pre 7 lesných rohov a organ na koncerte."

Nahrávanie albumu prebehlo v Štúdiu Sono v spolupráci so zvukovým majstrom Milanom Cimfom, mastering albumu vykonali Adam Karlík a Pavel Karlík. Autorom grafického dizajnu obalu je Jonatan Kuna zo Studia Najbrt, autorom fotografie Nikol Bóková na obale albumu a portrétnych promo fotografií je Jan Vala. Album vychádza 21. mája na CD a v digitálnych formátoch MP3 a WAV (iba download), neskôr aj na LP. Album je distribuovaný spoločnosťou Supraphon a v predaji je tiež vo vlastnom e-shope Animal Music. Album Prometheus vydáva label Animal Music s podporou Ministerstva kultúry, v rámci Edícia Animal Music 2021 podporený grantom hlavného mesta Prahy.

Prepájanie klasickej hudby s jazzom a popom

Nikol Bóková je jednou z najtalentovanejších mladých autoriek na súčasnej českej jazzovej scéne, ktorá vo svojej tvorbe čerpá zo svojej pôvodnej profesijnej prípravy klasickej pianistky, a originálne v nej prepája žáner jazzu, klasickej hudby, ale aj popu a minimalizmu. Počas troch rokov nahrala tri štúdiové albumy, ktoré sa stretli s pozitívnymi ohlasmi kritikov. Debutový album Inner Place získal nomináciu na Cenu Anděl, nasledujúci Unravel sa umiestnil na 2. mieste ankety hudobných kritikov Česká jazzová úroda. Okrem vlastnej autorskej tvorby sa Nikol naďalej venuje sólovému vystupovanie a spolupráci s orchestrami.

Jej repertoár siaha od baroka až k súdobej hudbe, pravidelne vystupuje s poprednými českými telesami, koncertuje po Európe, prednáša recitál na hudobných festivaloch, a tiež sa venuje nahrávaniu klasických skladieb pre Český rozhlas. Spoločne s vizuálnym umelcom Jánom Valou je spolutvorkyňou projektu Cataplasme, ktorého obsah propaguje aj v rámci donátorskej platformy Patreon. Prepája v ňom svet klasickej hudby s vlastnou tvorbou, vytvára Masterclass, klavírne lekcie pre začiatočníkov videoklipy a audiovizuálne projekty, v ktorých dáva nahliadnuť do svojho hudobného sveta a tvorivého procesu. Jej vlastné jazzové trio tvoria kontrabasista Martin Kocián a bubeník Michal Wierzgoń, ktorí sú tiež členovia kapely Purple is the Color.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Sára Foitová.

Foto: Jan Vala