Organizátori 16. ročníka festivalu Pohoda mesiac pred jeho konaním zverejnili kompletný program s rozpisom jednotlivých vystúpení. Festival odštartuje vo štvrtok 5. júla koncertom slovenskej formácie Puding pani Elvisovej, ktorá sa po 20:00 predstaví na pódiu Dome.

Na hlavnom pódiu sa počas úvodného večera a noci predstaví česká skupina The Plastic People of the Universe a Američan Lou Reed. V rámci hudobného programu vo štvrtok vystúpi aj skupina The Asteroids Galaxy Tour, elektronický projekt Caribou a belgicko-slovenské drum&bassové duo Blue Motion. V Bažant kinematografe uvedú hudobný dokument o vlaňajšej Pohode v réžii Marcela Nevína a tiež snímky Občan Havel přikuluje (2009) režisérskej dvojice Jana a Adama Novákovcov a Polnoc v Paríži (2011) Woodyho Allena.

V nabitom piatkovom programe sa predstavia britské gitarovky Two Door Cinema Club, Elbow, Kasabian či White Lies, ale aj Aloe Blacc, Femi Kuti, Yann Tiersen alebo Bat For Lashes. V noci sa na rôznych pódiách vystriedajú zaujímavé elektronické projekty ako Submotion Orchestra, Eskmo, SebastiAN, Emika či legendárne duo Orbital. Z domácich kapiel v piatok 6. júla vystúpia napríklad Talkshow, Jelly Belly, Banda, Panáčik alebo Ján Boleslav Kladivo.

Zostavte si svoj vlastný pohodový program

V sobotu na hlavnom pódiu vystúpi Emilíana Torrini, The Kooks či Guillemots, o tanečné vyvrcholenie sa postarajú Chase & Status Live. Na druhom najväčšom otvorenom pódiu Orange stage bude už od pol dvanástej vyše znieť 90-minútové klasické dielo Paula McCartneyho Liverpoolske oratórium. Neskôr tam v posledný deň festivalu zahrá napríklad kapela Stingovej dcéry I Blame Coco, pesničkársky objav Anna Calvi, americká kapela Warpaint alebo britskí The Horrors. Jedna z najväčších hviezd festivalu - hip-hopová legenda Public Enemy - vystúpi v sobotu v noci krytom stane Dome.

V sobotu dostanú priestor na hlavnom pódiu aj slovenské koncerty - v poobedných hodinách tam vystúpi Billy Barman aj Jana Kirschner s afterPhurikane. Na ďalších stageoch sa predstavia aj Slobodná Európa, Karpatské chrbáty s Michaelom Kocábom z Pražského výběru, projekt Oskara Rózsu Hrana - Pocta Marekovi Brezovskému, The Ills, Čad, Hugo Čáves Orchestra či Longital.

Okrem hudby nebude chýbať ani divadlo, bohatý program pre deti, rôzne workshopy či diskusie, v ktorých sa predstavia Emília Vášáryová, Táňa Pauhofová, Dušan Vančo či hokejisti Michal Handzuš a Miroslav Šatan. V literárnom klube sa budú prezentovať Bene, Monika Kompaníková, Mária Modrovich, Agda Bavi Pain, Balla, Verona Šikulová, Ivan Štrpka, Tomáš Ulej, Václav Kostelanski, Marek Vadas alebo Daniel Hevier.

Permanentka na festival stojí v súčasnosti 85 eur, na mieste bude stáť 99 eur. Kapacita podujatia zostáva obmedzená na 30-tisíc ľudí v areáli, v predpredaji podľa najnovších informácií zostáva necelých 5-tisíc vstupeniek. V prípade, že sa lístky vypredajú v predstihu, ako tomu bolo minulý rok, na bránach sa už nebudú dať kúpiť žiadne vstupenky, ani pre držiteľov preukazov ZŤP a ZŤP-S.

Zdroj: Pohodafestival.sk, SITA
Foto: Stanči Karellová (archív Hudba.sk)

Súvisiaci interpreti: Puding Pani Elvisovej