Aktuálne vydanie nášho týždenníka by mohlo niesť podtitul "Keď neprší, aspoň kvapká". Vystihuje jednak samotnú rubriku, ktorá sa v poslednej dobe s pravidelnosťou príliš nekamaráti, a tiež festival Wilsonic, ktorý bol koncom mája zrušený, no napokon sa podarilo zorganizovať aspoň jeho klubovú verziu.

Tá sa koná už dnes večer v bratislavskej Refinery Gallery za účasti dvoch headlinerov pôvodne plánovanej dvojdňovej verzie - Trentemøllera a My Bloody Valentine, ktorých doplnia kvalitní domáci interpreti. Po tom, ako bol openair festival zrušený pre nedostatok predaných vstupeniek, zrejme práve dnešný večer rozhodne o budúcnosti festivalu, ktorý od roku 2000 výrazným spôsobom formoval slovenskú elektronickú scénu. Ak môžete, prídite ho podporiť. Viac info o dnešnej akcii pod hlavičkou Wilsonicu (pm)

Pri téme Wilsonic ostaneme aj s prvou hudobnou novinkou. Trentemøller totiž pred pár dňami zverejnil singel a videoklip k singlu Never Stop Running, ktorý je prvou ochutnávkou z jeho pripravovaného albumu. V príjemnej elektropopovej skladbe hosťuje spevák Jonny Pierce z kapely The Drums. Novinka možno zaznie aj dnes večer v Bratislave, kde sa dánsky producent predstaví so svojou kapelou o 22:00. (pm)


TIP: Triumfálny návrat Nine Inch Nails: Vypočujte si novinku Came Back Haunted

Veľkou udalosťou tohto týždňa bola pondelková premiéra albumu Tomorrow's Harvest od škótskeho dua Boards of Canada v podobe Youtube-vysielania, na ktoré sa fanúšikovia na celom svete museli "naladiť" v presne stanovenom čase. Ďalšou netradičnou promo akciou pred vydaním očakávanej nahrávky bola "listening party" v opustenom vodnom parku Lake Dolores Waterpark v Kalifornii. Vzniklo tam toto zaujímavé video, ktoré svojou pochmúrnou "falloutovou" atmosférou dokonale dopĺňa tvorbu BoC. (pm)


Putovný festival Electronic Beats, ktorý sme mali možnosť zažiť v apríli aj na Slovensku, uviedol o niekoľko dní neskôr v poľskej Poznani jedno z najznámejších mien súčasnej elektroniky. Nemeckí Modeselektor predviedli pred nadšeným publikom skvelú audiovizuálnu show, ktorú stojí za to si pripomenúť aj v našom týždenníku. Vychutnajte si krátky zostrih z ich nenapodobiteľného a neviazaného vystúpenia. Večná škoda, že neprší, ale len kvapká, pretože na plnohodnotnom Wilsonicu mali tento rok zahrať tiež. Snáď nabudúce... (ml, pm)


Disclosure so svojími singlami a debutovým albumom Settle útočia na UK Chart vo veľkom štýle, aktuálne to vyzerá, že by po Daft Punku mohli byť druhým komerčne najúspešnejším elektronickým projektom roka. Ich najnovším počinom (okrem spomínaného albumu, ktorý vyšiel v pondelok) je nonsensový videoklip k singlu When A Fire Starts To Burn. Príjemnú zábavu! (pm)


Poľský hudobník žijúci v Nemecku, Robert Babicz, koncom júna vydá nový album. V poradí už jeho siedma nahrávka bude niesť názov The Owl And The Butterfly a ponúkne až 20 nových trackov, medzi nimi aj šesť skladieb označených ako Dream Sequence. Na nahrávke, ktorá sa bude niesť najmä v štýloch techno a house, sa podieľali aj speváčky Ange a Karen Vogt. Vypočujte si ukážky zo Soundcloudu. (dt)

Robert Babicz - The Owl And The Butterfly

Zomby už čoskoro vydá nový album With Love, ktorý vyjde na dvoch diskoch. Tento týždeň prostredníctvom služby Pitchfork Advance streamuje (do 10. júna) prvý z nich, ktorý obsahuje produkciu ovplyvnenú dubstepom, housom a junglom. Druhé CD je zamerané na experimenty s hip-hopovými beatmi. Ochutnávkou nového Zombyho je aj toto jemne bizarné video s niekoľkými ukážkami z oboch diskov. (pm)


Label Innervision Records, ktorý založili známi producenti Âme a Dixon, vydá už desiateho júna nový release Gotham. Ten Walls naň pripravil celkovo tri tracky. Eros prináša exotickú púštnu tému plnú hlbokých zvukov, Moag vás svojím pomalším tempom aatmosferickými prvkami privedie do snivej atmoféry. Najvačší záujem však doposiaľ vzbudil najmä rovnomenný titulný track. Gotham už fanúšikovia mohli počuť v setoch uznávaných DJov po celom svete a hudobní fajnšmekri mu predpovedajú veľkú úspešnosť počas nadchádzajúceho leta. Vyše 9-minútový opus na batmanovskú tému s vynikajúcou atmosférou a ústrednou melódiou sa rozhodne oplatí počuť. (ml)


Gold Panda vydá nový album Half of Where You Live 11. júna, už predtým si ho však môžete v plnej kráse vypočuť cez NPR.org. Ak máte radi polyrytmické beaty s množstvom perkusií, exotických zvukov a melódií inšpirovaných Áziou, novú tvorbu tohto Brita žijúceho v Berlíne si ľahko zamilujete. (pm) 


Nové EPčko s názvom Backslash vyšlo nedávno mladému nemeckému hudobníkovi Dominikovi Eulbergovi. Ten nie je na pôde elektronickej hudby žiadnym nováčikom, je súčasťou nemeckej techno scény už niekoľko rokov. Svoju hudobnú kariéru odštartoval vydaním úspešného albumu Flora & Fauna v roku 2004. Okrem hudobnej produkcie sa venoval štúdiu biológie, geografie, ornitológie a práci v národných parkoch. To ovplyvnilo aj jeho hudobnú tvorbu, keď sa rozhodol nahrávať živé zvuky prírody a kombinovať ich s elektronikou. Na jeho novom EP nájdete dva takmer 10-minútové tracky Opel TantraNoch ein Bass im Armel. My sme ako ukážku vybrali prvý singel. (dt)


Ako sme už informovali, nový album po štyroch rokoch chystajú Fuck Buttons. Na konci mája predstavili na Soundcloude All Tomorrows Parties vyše trojminútový úryvok z novej skladby The Red Wing. Majstri vrstvenia pestrých zvukových plôch zverejnia plnú verziu tohto tracku 24. júna, kedy vychádza ako oficiálny singel v limitovanej edícii na zlatom vinyle. Názov albumu je Slow Focus a vyjde o štyri týždne neskôr - 22. júla. (pm)

Fuck Buttons - The Red Wing

Britský producent a DJ Shur-I-Kan čoskoro prinesie svoje nové The Stepping Tones EP, na ktorom opäť budeme počuť jeho nezameniteľný rukopis v dvoch originálnych trackoch plus remix od berlínskeho nováčika menom Kim Brown. Nový počin vyjde na značke Freerange a je adeptom na zaradenie sa medzi letné klubové hity. (ml)

Shur-I-Kan - Stepping Stones

Jeden z najlepších amerických producentov súčasnej klubovej elektroniky Machinedrum svoje kvality najnovšie potvrdil aj v oficiálnom remixe aktuálnej pecky junglovej legendy Congo Nattyho s názvom UK Allstars, ktorá vyjde 1. júla na Nattyho albume Jungle Revolution. Spojenie prvkov juke s klasickými junglovými rytmami znie naozaj sviežo, posúďte sami. (pm)


Novinky vychádzajú aj na známom britskom drum&bassovom vydavateľstve Metalheadz, ktoré už budúci rok oslávi dvadsiate výročie svojho vzniku. O nový release na tomto labeli sa postaral uznávaný anglický producent Marcus Intalex. Majiteľa labelov Soul:r a Revolve:r môžete poznať aj pod menami Trevino alebo Kosh. S novinkami RiotsHell 2 Pay prináša kvalitnú dávku drum&bassu, vypočujte si krátke ukážky. (dt)

Marcus Intalex - Riots / Hell 2 Pay

Zaujímavá produkcia nechýba ani na domácej drum&bassovej scéne. Slovenský producent Minor Rain nedávno vydal nový track s názvom Paradox. Deepový singel sprevádzaný vokálmi je k dispozícii na voľné stiahnutie a nájdete ho na tejto stránke. Nový release si začiatkom júna pripísal aj producent Subtension. Novinka obsahujúca singel Black Haze a ďalšie dva kúsky vychádza na 12-palcovom vinyle na slávnom labeli Samurai Music. Krátke ukážky všetkých trackov si môžete vychutnať na stránke vydavateľstva. Pozrite si oficiálne video k titulnému singlu Black Haze. (dt)

TIP: Svetová domáca hudba: Autumnist vydáva novinku Sound Of Unrest


Nový album s názvom Aerotropolis vydá v lete zástupkyňa labelu Hyperdub Ikonika. Nasledovník debutu Contact Love Want Have z roku 2010 vyjde 29. júla. V pilotnom singli Beach Mode (Keep It Simple) hosťuje Jessy Lanza. Viac informácií, tracklist a krátky rozhovor prináša magazín FACT. (pm)

Ikonika - Beach Mode (Keep It Simple) feat. Jessy Lanza

Mix na tento týždeň

Dávku tanečnej energie v sviežom mixovanom sete namiešalo producentsko-dídžejské duo Natasza & Oscarsix. Ich doménou je nadupaný Jackin House, ktorý rozprúdi krv nielen na tanečnom parkete. Stiahnuť sa dá priamo TU. (ml)


Autori: Daniela Trojanová (dt), Martin Laškovský (ml), Patrik Marflák (pm) 

Súvisiaci interpreti: Disclosure, Trentemøller