Po minulotýždňovom zrušení festival Wilsonic predsa len ožije. Na sobotu 8. júna sa organizátorom vďaka výraznej podpore fanúšikov podarilo v krátkom čase pripraviť jeho menšiu, klubovú verziu. Uskutoční sa v osvedčenej bratislavskej Refinery Gallery a prinesie dvoch veľkých headlinerov, ktorí sa na Slovensku predstavia po prvý raz.

Po zverejnení informácie o zrušení festivalu sa na sociálnych sieťach zdvihla silná vlna ohlasov od fanúšikov, ktorí podporujú festival a prosili o usporiadanie aspoň jednodňovej verzie. "Aj vďaka tejto podpore a podpore zo strany našich partnerov sa napokon uskutoční náhradná, klubová verzia festivalu. Postavili sa za nás v prelomovej chvíli, keď sa rozhodovalo o tom, či sa časť festivalu vôbec zrealizuje," uviedol zakladateľ festivalu Tibor Holoda.

Klubovka s legendami

V sobotu 8. júna sa tak v industriálnych priestoroch Refinery Gallery (v areáli Slovnaftu) na dvoch pódiách predvedie časť pôvodného festivalového programu. Organizátori mali napokon šťastie v nešťastí, pretože pôvodné miesto konania, areál Divoká voda Čunovo, je v súčasnosti kvôli zvýšenej hladine Dunaja čiastočne pod vodou a postaviť v ňom festivalový areál podľa pôvodného plánu by bolo zrejme nemožné. Klubové priestory Refinery Gallery budú bez ohľadu na víkendové počasie nepochybne príjemným miestom na stretnutie fanúšikov elektronickej a alternatívnej hudby.

Hlavnými lákadlami sú dánsky producent Trentemøller s kapelou a írska shoegazeová legenda My Bloody Valentine. Producent a multiinštrumentalista Anders Trentemøller patrí k priekopníkom progresívneho housu a minimalu, ale meno si spravil aj na poli downtempa a ambientu. Je to hudobný chameleón, ktorý sa nebojí riskovať a nachádza inšpiráciu na netradičných miestach. Na každom albume prichádza s úplne novým zvukom, ochutnávku toho najnovšieho ponúkne práve na Wilsonicu. Ten je podľa vyhlásenia z jeho oficiálneho webu "jedným zo starostlivo vybraných európskych festivalov", na ktorom okrem osvedčených klasík po prvýkrát odznejú skladby z očakávanej novinky.

My Bloody Valentine na prelome 80. a 90. rokov rúcali bežné predstavy o tom, ako môže znieť gitarová kapela a urobili tak aj tento rok albumom m b v, ktorý vyšiel vo februári po dlhých po 22 rokoch od kultovej nahrávky Loveless (1991). Inšpiráciami geniálneho skladateľa Kevina Shieldsa pre nový album bola napríklad slávna nedokončená nahrávka Smile od The Beach Boys, ale aj tanečná hudba - najmä žánre drum&bass a jungle, ktoré kapelu ovplyvnili ešte v čase, keď koncom 90. rokov začala na tretej štúdiovke pracovať. Síce nie je príliš "reflecting future", ale vplyv MBV na históriu hudby, o ktorej je Wilsonic, je taký veľký, že odmietnuť ponuku na ich vystúpenie by bolo trestuhodné. Môžeme sa tešiť na jeden z koncertných vrcholov roka.

Silný lineup doplní desiatka vybraných predstaviteľov domácej kvality, ktorí ukážu, že aj slovenská nezávislá a klubová hudba už dosahuje svetovú úroveň: Nvmeri, Ink Midget, Pjoni, Isobutane, Triple Sun, Stroon, Bad Mojo a dídžeji Junior, Rafo a Pure.

Náhradu nemusíte prijať, lístky sa budú aj preplácať

Všetky druhy lístkov na festival zakúpené v prepredaji sú zároveň platné aj ako vstupenky na podujatie v Refinery Gallery – okrem lístkov do kempingu a na lodnú prepravu. Od dnešného dňa je v predaji limitovaný počet 500 vstupeniek na klubové podujatie pre tých, ktorí predpredaj na festival pred jeho zrušením nestihli. Ich cena je 39 eur. Zároveň všetci, ktorí si v predpredaji kúpili permanentky za 44 eur – vrátane vstupeniek pre ZŤP – dostanú pri vstupe ako kompenzáciu kupón v hodnote 5 € využiteľný na nákup nápojov alebo festivalového merchandise na podujatí.

Pre tých, ktorí sa z akýchkoľvek dôvodov nechcú alebo nemôžu zúčastniť náhradného podujatia, sú na stránke festivalu www.wilsonic.sk uvedené podrobné informácie o postupe vrátenia peňazí za lístky na festival a tiež na lodnú prepravu a kemping.


Zdroj: Wilsonic.sk, archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: My Bloody Valentine, Trentemøller