Úspechy jamajských športovcov na olympiáde v Londýne zaznamenal celý svet. Dôvodov na oslavy je ale viac, keďže tento týždeň Jamajka oslavuje 50 rokov nezávislosti. A oslavovať sa bude aj na Slovensku. Skutočným zlatom malého ostrova je totiž už dlhé desaťročia hudba. Vďaka festivalu Uprising prichádzajú špičkoví jamajskí umelci pravidelne aj k nám.

Tento rok príde na Uprising Reggae Festival asi najsilnejšia reggae reprezentácia v jeho histórii. 24. a 25. augusta na bratislavských Zlatých pieskoch zahrajú roots reggae najpovolanejší veteráni Max Romeo a Lee Scratch Perry - legendárny hudobník a producent, ktorý zviditeľnil aj samotného kráľa reggae, Boba Marleyho. 

Príde aj hitmaker Anthony B a jeden z najpopulárnejších predstaviteľov aktuálnej svetovej reggae scény Tarrus Riley. Nebude chýbať ani mladá krv jamajského reggae, kapela Raging Fyah a krásna speváčka so zlatom v krku Etana.

Na 5. ročníku čoraz populárnejšieho festivalu sa však okrem Jamajčanov opäť raz stretnú aj ďalší umelci z celého sveta. Priamo z amerického Los Angeles priletia ikony latino hip-hopu Delinquent Habits, veľkou ozdobou lineupu je legendárna britská kapela Asian Dub Foundation, londýnske ragga-jungle legendy Top Cat a Tenor Fly, duboví pionieri Zion Train či pôvodom ruský dídžej a producent DJ Vadim so švédskou speváčkou Yarah Bravo. Predstaví sa aj Vadimov krajan Steppa Style z Moskvy, z indického New Delhi príde miestna crew Reggae Rajahs a z ďalekého Japonska priletia Party2Style Sound.

Po dvoch rokoch sa vracia aj Cali P, rodák z Guadeloupe vlastniaci švajčiarsky pas. Nesmú chýbať škótski Mungo’s Hi Fi so svojím chýrnym soundsystémom, ani obľúbená nemecko-francúzska formácia Irie Révoltés. Českú a slovenskú scénu zastúpia Prago Union, Indy & Wich ft. Nironic, Polemic, Vec, Moja Reč, Haf & Beyuz či Medial Banana.

Pokiaľ sa už neviete dočkať festivalu, nezmeškajte posledný Uprising Warm Up, ktorý sa koná už tento piatok 10. augusta v klube Nekapri InnArt v Bratislave (viac info TU).

Naladiť sa na atmosféru Uprisingu môžete aj z pohodlia domova pri novom dokumente o minuloročnom vydaní festivalu.

Uprising Reggae Festival - dokument o ročníku 2011

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu. Pre viac info navštívte www.uprising.sk a www.fb.com/uprisingreggaefestival.

Súvisiaci interpreti: Lee Scratch Perry