Gitarista David Howell Evans známy ako The Edge je perfekcionistom, ktorý neustále pracuje na vymýšľaní nových zvukov. Experimentuje s viacerými gitarovými efektmi a jeho štýl ovplyvnilo viacero žánrov, vrátane americkej "roots music", industriálnej hudby a alternatívneho rocku. V U2 hrá aj na klávesoch, je vokalistom a spolupracuje aj na tvorbe textov.

David Howell Evans sa narodil 8. augusta 1961 v Essexe. Rodina sa do Írska presťahovala, keď mal budúci gitarista U2 jeden rok, V Dubline navštevoval St. Andrew's National School a spolu s bratom Dikom sa učil hrať na klavír a gitaru. Počas stredoškolského štúdia na Mount Temple Comprehensive School obaja odpovedali na inzerát uverejnený Larrym Mullenom, ktorý hľadal hudobníkov do kapely. Zo skupiny založenej v roku 1976 sa sformovala U2.                                
      
V začiatkoch kariéry pouličná skupina, ktorej členom bol už aj Bono, dala Davidovi Evansovi prezývku The Edge. Traduje sa, že to bolo pre hranatý tvar jeho hlavy. O pôvode prezývky však panuje viacero teórií, vrátane popisu jeho hudobného štýlu. Prvý album Boy vydala kapela U2 v roku 1980 a rok neskôr The Edge takmer zo skupiny odišiel pre svoje náboženské presvedčenie, ale napokon zostal. Krátko na to zložil skladbu, z ktorej vznikol hit Sunday Bloody Sunday, ktorý je súčasťou albumu War (1983). Pieseň končí odkazom, aby kresťania prestali proti sebe bojovať a zjednotili sa. V tomto období sa aj prvýkrát oženil so školskou láskou Aislinn O'Sullivanovou, páru sa neskôr narodili tri dcéry.        

                                                                                                                  
Albumom The Unforgettable Fire (1984) hudobníci  získali povesť spoločensky a politicky angažovanej skupiny. Celosvetovo ich preslávil koncert v rámci projektu Live Aid (1985) na podporu boja proti hladomoru v Etiópii. The Edge zložil skladbu Where The Streets Have No Name známu z legendárneho albumu The Joshua Tree (1987). O ďalšej skladbe z tohto albumu With or Without You slávny gitarista povedal: "Myslím, že som inštinktívne minimalista. Mojím inštinktom bolo prísť s niečím veľmi jednoduchým. Všetci ostatní povedali: ´Nie, to nemôžeš urobiť.´ Presvedčil som ich a stále si myslím, že je to veľmi odvážne, pretože koniec skladby mohol byť oveľa silnejší, ale je tam sila, ktorá tkvie v zdržanlivosti. Som hudobník. Nie som gangster. To je rozdiel medzi tým, čo robím ja, a tým, čo robí veľa iných gitaristov."
      
Začiatkom 90. rokov minulého storočia došlo k rozporu ohľadom hudobného smerovania a kvality materiálu. Kým basgitarista Adam Clayton a bubeník Larry Mullen  preferovali zvuk podobný predchádzajúcej tvorbe U2,  Bono a The Edge sa inšpirovali vtedajšou európskou industriálnou a elektronickou tanečnou hudbou a hlásili sa k zmene. Vznikol album Achtung Baby a Edgovi sa podarilo vytvoriť ďalší hit s názvom One.

      
V roku 1992 sa kapela predstavila na turné Zoo TV  v šoubiznisovom štýle. The Edge sa tu zoznámil s tanečnicou a choreografkou Morleigh Steinbergovou, s ktorou sa v roku 2002 oženil a má s ňou dve deti. Počas nahrávania albumu All That You Can’t Leave Behind sa skupina rozhodla, že urobí návrat k tradičnému zvuku U2. The Edge nazval sprievodné vokály v hite Beautiful day krásnym kontrapunktom k Bonovmu spevu a posledným kľúčovým prvkom, ktorý pieseň potrebovala.
      
V roku 2003 U2 vyhrali Zlatý Glóbus za pieseň The Hands That Build America. The Edge bol v roku 2005 jedným zo spoluzakladateľov charitatívnej organizácie Music Rising pomáhajúcej hudobníkom postihnutým hurikánom Katrina. Podľa časopisu Q dlhoročný gitarový technik U2, Dallas Schoo, označil melódiu piesne Unknown Caller z platne No Line on the Horizon (2009) za jedno z najdôležitejších sól gitaristu The Edgea v jeho živote. "Lepšie nebudete počuť v žiadnej inej piesni," dodal Schoo. V roku 2011 sa v časopise Rolling Stone The Edge umiestnil na 38. mieste v zozname 100 najlepších gitaristov všetkých čias. V roku 2018 spolu s Bonom získali 35. miesto v zozname 100 najlepších textárov všetkých čias.


Zdroj: TASR
Foto: Rich Fury/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: U2