Keď pred 12 rokmi vznikla kapela Zlokot, jej spojenie rockovej explozívnosti a dospelého rapu bolo na Slovensku ako zjavenie. Superkapela zložená z členov skupín Noisecut, Got Blue Balls či Modré hory vydala v rokoch 2013 a 2014 dve neprehliadnuteľné štúdiovky a odohrala desiatky koncertov, vďaka ktorým sa stala medzi fanúšikmi kultovou záležitosťou. Necelý rok po vydaní albumu Slowakische Genius sa však kapela rozpadla.

Dlhé ticho napokon ukončilo až leto 2022 s koncertmi na Pohode, kde Zlokot prijala aj prezidentka, či na Atmosfére, kde sa frontman Lyrik nechal od hlavy po päty natrieť zlatou farbou. Aj to svedčí o tom, že tejto kapele bláznivá originalita a sebavedomie nechýba. A dokazuje to aj tlačová správa k dvom novým singlom, ktorú nižšie ponechávame neupravenú, tak ako ju vymodeloval sám Zlokot...

Zlokot, 2022 Zdroj: Martina Mlčúchová

Najlepšia skupina v universe – Zlokot, vydáva po dlhých deviatich rokoch nový materiál. Kým bežné kapely vydávajú singel, tie najlepšie vydávajú dva naraz. Majú názov Kričíme na deti / Mladí otcovia.

Zlokot sa vrátil po siedmich rokoch od svojho rozpadu vo vynovenej zostave legendárnym koncertom na Pohode 2022. Za bubny sa posadila Ema Kakarová, a bolo jasné, že genderovo vyvážená kapela je v životnej forme a tvorba nového materiálu je len otázkou času. Počas brainstormingov v dodávke cestou na koncerty vznikali náčrty tém songov.

K tvorbe nového materiálu superskupina zvolila prefíkaný kľúč – nahrá sa iba to, čo dokáže zahrať naživo v zostave gitara-basa-bicie. Žiadne syntetizátory a podklady, žiadne dohrávky. Okrem toho sa Lososovi (basa/gitara) splnil sen – kapela vymýšľa pesničky spolu a odpadá úmorná práca s produkciou a aranžami, keďže songy nahráva a mixuje vo svojom štúdiu Lososound. Nahraté songy sú vlastne akousi momentkou, ktorá zachytáva okamih vzniku pesničky, okamih najväčšej tvorivej eufórie, okamih vzniku interakcie medzi textom a hudbou.

Navyše Stanka si s Lososom prehodili nástroje, čím vznikla nevídane prísna dievčenská úderka basa/bicie, ktorá v universe nemá obdobu. Kapela hodlá takýmto spôsobom nahrávať ďalšie pesničky a prepracovať sa až k albumu.

Zlokot je nadžánrová superskupina založená v roku 2011. Netradičným spojením rapu, gitár a elektroniky spôsobil Zlokot príjemný vánok v hornouhorských končinách. Odohral množstvo klubových a festivalových koncertov, spoločné turné s Korben Dallas a kultové Vec mi Zlokot tour.

V Slnko Records vydal Zlokot dva albumy: Slowakische Idiot (2013) a Slowakische Genius (2014). V roku 2015 sa cestou z festivalu v Kežmarku skupina rozpadla na dlhých sedem rokov. V súčasnosti ju tvoria Lyrik (rap), Stanka Apfelová (gitara, basa, spev), Ema Kakarová (bicie) a Losos (basa, gitara, elektronika).

Text: Hudba.sk + Zlokot