Dnes skoro ráno sme vás informovali o plánovanom teroristickom útoku, ktorý sa mal uskutočniť na viedenskom koncerte Taylor Swift, ktorá mala v rakúskom hlavnom meste vystúpiť už dnes večer. Polícii sa podarilo podozrivých páchateľov z pripravovaného útoku včas odhaliť a zadržať. V tejto chvíli už disponujú priznaním hlavného podozrivého.

Je ním 19-ročný obyvateľ Rakúska so severomacedónskymi koreňmi, ktorý sa hlási k Islamskému štátu. Šéf rakúskeho riaditeľstva štátnej bezpečnosti a rozviedky Omar Haijawi-Pirchner uviedol, že hlavný podozrivý chcel použiť nože alebo podomácky vyrobené výbušniny na útoky na speváčkiných fanúšikov pred štadiónom.

Počas policajnej razie v jeho dome vyšetrovatelia našli chemické látky a technické zariadenia, ktoré naznačovali "konkrétne prípravné akty". Agentúra Reuters uvádza, že hlavný podozrivý mal ukradnúť chemikálie zo svojho bývalého pracoviska – továrne na spracovanie kovov. Následne zamestnanie v továrni ukončil a zmenil svoj vzhľad, prispôsobiac sa propagande IS.

Druhým podozrivým je 17-ročný Rakúšan, u ktorého počas domovej prehliadky našli materiály Islamského štátu a al-Quaida. Podozrivého si mala údajne najať spoločnosť poskytujúca služby na mieste konania. Zatknutý bol neďaleko štadióna, na ktorom sa mal dnes uskutočniť prvý z troch koncertov. Spolupracovať s nimi mala aj osoba vo veku 15 rokov, ktorú polícia tiež vypočúvala.

Zahraničné médiá informujú o sklamaní obrovského množstva fanúšikov, pričom mnohí z nich cestovali z veľkej vzdialenosti, aby mohli zažiť turné popovej hviezdy. "Pre mnohých sa dnes rozplynul sen. Počas troch večerov vo Viedni mali desaťtisíce #Swifties spoločne oslavovať život," uviedol rakúsky vicekancelár Werner Kogler.

K situácii sa vyjadril aj rakúsky kancelár Karl Nehammer: " Horké sklamanie pre všetkých fanúšikov v Rakúsku. Žijeme v dobe, v ktorej sa proti nášmu západnému spôsobu života používajú násilné prostriedky. Islamistický terorizmus ohrozuje bezpečnosť a slobodu v mnohých západných krajinách. Je dôležité zostať ostražití, stáť spolu a podniknúť rozhodné kroky proti islamizmu."

Prečítajte si tiež: Koncerty Taylor Swift vo Viedni boli po hrozbe teroristického útoku zrušené

Text: Hudba.sk (zdroj: Billboard.com)