Garáž-punková trojica z Nového Mesta nad Váhom, Genuine Jacks, má za sebou úspešné a upotené leto. Kapela, ktorá sa vyznačuje agresívnym zvukom spojeným s popovým drajvom, fanúšikom prináša viacero noviniek.

Jednou z nich je aj nedávno zverejnený videoklip k singlu Cats z albumu Candyland, ktorý vydalo minulý rok košické vydavateľstvo Tabačka Records. Už z prvých sekúnd je jasné, že svojím námetom a vizuálom klip nezapadne do zaprášenej poličky predizajnovaných videí plných slow motion záberov a "hlbokých" odkazov. Ako s nadhľadom hovorí spevák Juraj Ondrejka, pre fanúšikov uhladenej hudby a klipov je videoklip Cats asi to jediné, čo je horšie ako samotná pesnička.

Videoklip vychádza z éry 80-tych rokov, kedy sa síce ešte väčšina členov skupiny "hojdala na mesiačiku", ale vizuálna a hudobná esencia tohto obdobia ich výrazne ovplyvnila. Navyše Genuine Jacks milujú DIY, resp. urob si sám filozofiu. Tá srší z každej sekundy tohto klipu natočeného na starú ručnú kameru. O námet a réžiu sa postaral Gregor Valentovič, ktorý je dnes už na scéne dobre známym režisérom. Postaral sa tiež o klipy pre kapely Billy Barman, Talkshow či Tolstoys.


Klip, ktorý je pomyselnou bodkou za albumovou prvotinou Candyland, vyšiel v auguste pár dní pred festivalom Grape, na ktorom kapela predviedla svoju povestnú energickú šou. Okrem toho má trojica Juraj Ondrejka, Jakub Blokša a Martin Lacko tento rok za sebou viacero klubových koncertov a vystúpení na menších letných festivaloch na Slovensku aj v Čechách. Vďaka živelnému punkovému nasadeniu sa Genuine Jacks na jar dostali aj pod pražský label Na Scénu, ktorý zastrešuje také garážové psycho-skvosty, akými sú The OXX, Psychocandy alebobo Acute Dose.

Jeseň sa bude pre kapelu niesť v znamení príprav na nový album. K produkcii sa pripojí aj český "garážový kráľ" Kubo Kaifosz alias Lazer Viking, známy tiež ako gitarista a spevák kapely Wild Tides. Ten má podľa slov kapel jej tvorbu "prečítanú" a vie presne, ktorým smerom by sa mala ďalej uberať. To však nevylučuje fakt, že pre chalanov charakteristický surový rockový zvuk zasiahne výrazna premena - akási garážová renesancia. Zmien bude nepochybne viacero a oplatí sa počkať, kapela totiž plánuje začať nahrávanie už začiatkom budúceho roka.

Pozrite si sympatický dokument o nahrávaní debutu Candyland:


Text: Matej Kráľ
Foto: archív skupiny