Sú z Martina, hudba je pre nich psychohygienou a skúšobňa relaxačným miestom, kde vznikajú spontánne nápady bez žánrových alebo tematických hraníc. Vychovali a formovali ich konzervatórium a jazz, ale aj ulica, garáž, rock a punk. Darkness Positive tento týždeň prichádzajú s pôsobivým debutom Prvý dojem. Zastrešuje ho vydavateľstvo Slnko Records.

Darkness Positive začínali pôvodne ako jazzový kvintet. Všimli si ich aj niektoré odborné médiá a kritici v súťaži Jazz Start Up. "Mali sme ambíciu hrať moderne, nešli sme len po jazzových štandardoch, hľadeli sme ďalej," spomína na začiatky bubeník Matej Richtarčík. Zlom nastal pred dohodnutým nahrávaním v štúdiu. Kapela mala v pláne interpretovať skladbu legendárneho jazzového bubeníka Billyho Cobhama. Namiesto toho sa tesne pred termínom rozhodli odprezentovať radšej niečo vlastné.

"Dva dni pred nahrávaním, keď už bolo všetko 'zabúkované', sme začali jamovať a vznikla pesnička Party. Potom sme sa ju aj učili naživo nahrať. Preto ten potlesk na konci, že nám to konečne vyšlo," smeje sa Matej Richtarčík. "V tom období sme si mysleli, že sme natočili pop do rádia. Ale postupne sme zistili, že je to vlastne dosť underground, tak sme si povedali, že sa nemusíme o nič špeciálne snažiť, iba robme veci spontánne a hlavne podľa seba."  


"Hudba z prvej" v spektre žánrov

Dnes Darkness Positive vystupuje ako trio, okrem Richtarčíka sú členmi Šimon Švidraň (gitara a spev) a Adrián Simonides (basová gitara). Všetci traja hudobníci pôsobia aj v ďalších projektoch, napríklad Basie Frank Band známej speváčky a herečky Barbory Švidraňovej (Šimonovej sestry), ale tento je pre nich zo všetkých najslobodnejší. Ich silnou stránkou je skvelá zohratosť z dlhých hodín v martinskej skúšobni.  

Na albume sa ozýva pop, rap, funk, art-rock, jazz aj rôzne ďalšie vplyvy predvedené s obdivuhodným hudobným cítením a nadhľadom. Sami muzikanti hovoria, že hrajú "hudbu z prvej", ktorá je odrazom toho, čo sa im momentálne premelie hlavou. Uvoľnenosť sa prejavuje aj v spôsobe, s akým pristupujú k tvorbe videoklipov. Ten aktuálny k skladbe Idzem Neidzem vznikal v Microsoft skicári.


"Často ani neviem odôvodniť, prečo hrám niektoré konkrétne postupy, napríklad orientálne vyhrávky v Neviem, čo mi je. Idem jednoducho po pocite. Keďže muzika je veľmi spontánna a uvoľnená, tak som si povedal, že rovnaké môžu byť aj texty," hovorí Šimon Švidraň, ktorý sa v kapele stará o spev a gitarové linky a textovo poukazuje na rôzne životné situácie, či už vzťahové alebo politicko-spoločenské. Pesnička Poď von napríklad reflektuje na bombové útoky v Paríži.  

Debutový album Prvý dojem mali Darkness Positive hotový už pred rokom, ale priazeň vydavateľstva Slnko Records ich nakoniec motivovala časť z neho ešte prepracovať a nakoniec vyšiel až minulý piatok 5. októbra na CD, digitálne aj na streamingu.

Nasledovať budú koncerty po Slovensku od 20. októbra, kedy kapela odštartuje šnúru koncertov na Bratislavských jazzových dňoch. Darkness Positive sa predstavia na Pódiu mladých talentov a spolu s Mattia Boyzz, Duska, Nikola Bankov Band a Tibor Feledi Quintet (resp. proti nim) sa budú uchádzať priazeň divákov. Výhrou je účasť na hlavnom pódiu džezákov v roku 2019. Vzhľadom na predošlých dvoch víťazov Ľudové Mladistvá a Carpet Cabinet, ktorí tiež reprezentujú neokukaný a veľmi slobodomyseľný pohľad na hudbu, kde jazz je len jednou z "prímesí", sa zdá, že by ich šance nemuseli byť márne.


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Alexander Čerevka zo Slnko Records. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. 

Foto: PR