The Plastic People of the Universe, najvýznamnejšia undergroundová kapela v Čechách aj na Slovensku, oslavuje svoje 45. narodeniny. Pri tejto príležitosti sa predstaví aj v bratislavskom klube Randal, a to konkrétne vo štvrtok 14. novembra.

The Plastic People of the Universe vznikli v roku 1968 a ich tvorba, v začiatkoch ovplyvnená najmä americkými The Velvet Underground či Frankom Zappom, sa stala jednou z najoriginálnejších na česko-slovenskej rockovej scéne. Skupina sa nedala prinútiť k ústupkom a kompromisom s vtedajším režimom, čo ju pripravilo o profesionálnu licenciu a prinášalo stále viac komplikácií s úradmi. Systematická perzekúcia vyvrcholila v roku 1976 uväznením niekoľkých jej členov.

Skupina opozičných intelektuálov v čele s Václavom Havlom zorganizovala kampaň na ich podporu a prepustenie, ktorá vyvrcholila v januári 1977. Plastici s Havlom udržiavali priateľský vzťah, čomu nasvedčuje aj to, že nahrávali na jeho chalupe na Hrádečku.

Veľkolepá oslava 45. narodenín

Bratislavská zastávka The Plastic People of the Universe počas ich turné 45 let (1968 – 2013) bude podľa slov kapely veľkolepou oslavou. Fanúšikov čaká takmer dvojhodinový koncert, v rámci ktorého by mali zaznieť najväčšie hity tejto legendy undergroundu.

"Na koncerte sa môžete tešiť na najväčšie hity PPU, rovnako ako na skladby, ktoré znamenali míľniky v histórii skupiny. Máme všetci radosť, že Plastici - napriek nepriazni doby - sú tu s nami celých tých 45 rokov. A stále im to hrá - ba dokonca čím ďalej tým lepšie," uviedol na margo pripravovaného vystúpenia Romek Hanzlík, manažér skupiny.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Roman Fecko z RF music agency.

Súvisiaci interpreti: The Plastic People of the Universe