Stálica nielen domácej world music scény Preßburger Klezmer Band napriek takmer 30-ročnej existencii stále prekvapuje novými zaujímavými projektmi. Kapela, ktorej vizitkou je deväť CD albumov, dve "elpéčka", prestížne ocenenie Radio_Head Award a stovky koncertov nielen na Slovensku ale aj v desiatkach európskych krajín a v zámorí, prichádza opäť raz s niečím špeciálnym.

Aj keď formácia len prednedávnom prezentovala nový CD/LP album Korene / Roots, ktorý aktuálne boduje v prestížnom rebríčku World Music Charts Europe, nezaháľa a opäť prináša niečo osobité, ako to už naznačuje veľavravný názov nového projektu – Preßburger Klezmer BIG Band. 

Napriek tomu, že klezmer – ľudovú hudbu východných Židov (Aškenázov) - pôvodne predstavovali malé zoskupenia potulných muzikantov, postupne, aj vďaka masovej emigrácii Židov do Ameriky, nadobudla iný ráz. Jednoducho pôsobiaci hudobníci sa postupne transformovali do noblesných tanečných orchestrov, v americkom prostredí big bandov podobných slávnym jazzovým ansámblom. Svedčia o tom aj stovky nahrávok na šelakových platniach, z ktorých čerpali inšpiráciu vo svojich slávnych kompozíciách aj takí velikáni ako Benny Goodman a George Gershwin.


Prešporskí klezmeráci, ako ich familiárne volajú, už dlhšie koketovali s väčším nástrojovým obsadením. Od kapely, ktorá spolupracovala aj s nositeľmi Grammy, ako sú trubkár Frank London a spevák Lorin Sklamberg z dnes už legendárnych The Klezmatics alebo vynikajúci anglický klarinetista Merlin Shepherd, tak nebolo žiadnym prekvapením, že sa rozhodla rozšíriť svoje rady o dychovú sekciu a pripraviť riadne "našlapaný" program. 

Málokto vie, že táto dnes už medzinárodne etablovaná kapela začala amatérskym muzicírovaním. Stalo sa to v roku 1995, a tak sa Preßburger Klezmer Band pomaly blíži k 30 rokom fungovania. Napriek tomu jej entuziazmus pre klezmerovú muziku neustáva, práve naopak.Preßburger Klezmer BIG Band vás svojou vášňou a energiou zdvihne zo stoličiek a vyzve do tanca. 

Koncerty Preßburger Klezmer BIG Bandu:

20. 11. (18:00) - Lozorno, Centrum kultúry a vzdelávania
29. 11. (19:30) - Bratislava, V-klub - vstupenky
2. 12. (20:00) - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note
7. 12. (19:30) - Banská Bystrica, Hogo Fogo
17. 12. (19:00) - Bratislava-Devín, Pivnica

Projekt je realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, Bratislavského samosprávneho kraja, grantového programu Nadácie mesta Bratislavy, SOZA a Židovského kultúrneho inštitútu.


Zdroj: Andrej Werner - Slovak Klezmer Association / Tradition (Hudba.sk edit)

Súvisiaci interpreti: Preßburger Klezmer Band