V súčasnosti sa pripravuje na príchod druhého potomka, no zároveň "zbiera ovocie" zo svojich dvoch Moruší. S albumom Moruša: Biela získala Jana Kirschner nomináciu na cenu SOZA, keďže bol v roku 2013 na Slovensku jedným z najpredávanejších. Darí sa aj nedávno vydanému pokračovaniu s názvom Moruša: Čierna.

"Ak sa pozrieme na to, že to nie je práve mainstreamový album, je to obrovský úspech. Znamená to, že sú tu ľudia, ktorí chcú počuť aj niečo iné ako im ponúka väčšina majoritných médií," teší sa Jana Kirschner. "Myslím si, že aj napriek tomu, že v uplynulých rokoch bolo na Slovensku cítiť určitú skepsu, posúvame sa niekam ďalej. Vznikajú nové zaujímavé kapely a vo vzduchu cítiť novú energiu a hlavne nádej. Dúfam len, že slovenské rádia zachytia tento trend a podporia nové kapely a projekty, ktoré si to zaslúžia. Slovenská hudba je živá."

Moruša: Čierna (recenzia), druhá časť Janinho projektu s partnerom a producentom Eddiem Stevensom, patrila medzi najočakávanejšie slovenské albumy tohto roka. Vyšla v októbri a hneď po vydaní sa stretla veľkým záujmom nielen u fanúšikov, ale aj u hudobných kritikov. Uznanie získala aj v zahraničí - "beztextové" piesne Idú a Muzika! vydáva vydavateľstvo Double Drop na 12-palcových vinylových platniach v limitovanej edícii distribuovanej do celého sveta. Obal vinylového singla vytvorilo pražské štúdio Najbrt, ktoré má na konte množstvo úspešných projektov. Slovenskí zberatelia platní si môžu exkluzívnu novinku objednať v špecializovaných hudobných obchodoch.

"Je to pre nás veľmi vzrušujúci okamih, najmä preto, že v hudobnom svete človek nikdy nevie, kam ho život zavedie. Nielen v Európe, ale i napríklad v Ázii, či v Spojených štátoch si budú môcť ľudia v ich obľúbených špecializovaných predajniach na predaj vinylov nájsť dve skladby Idú a Muzika! z albumu Moruša: Čierna. Na budúci rok pripravujeme remixy týchto skladieb, pretože veríme, že môžu zarezonovať aj na medzinárodnej klubovej scéne či v éteri niektorých zahraničných rádií," približuje speváčka svoje plány s piesňami, ktoré sú postavené iba na dobre znejúcich slovách a silnej atmosfére.

Jana Kirschner Zdroj: Bára Prášilová

Netradičný album, netradičný web

Na prezentáciu Moruše domácemu i medzinárodnému publiku je zameraný aj jej nová oficiálna stránka. "Nový web prináša viac informácií v anglickej aj v slovenskej verzii. Dozviete sa viac nielen o mne ako o speváčke, ale aj o projekte Moruša a pripravovanom turné. Nájdete na ňom ukážky z oboch albumov, prehľad jednotlivých albumov, biografiu, diskografiu. Web zdobia fotografie od českej fotografky Báry Prášilovej, ktorá je víťazkou mnohých domácich aj zahraničných fotografických súťaži," hovorí Jana o stránke www.janakirschner.com.

"Web sa chová ako chameleón v stave beztiaže – prispôsobuje farby okolitému obsahu a reaguje na jednoduchý pohyb myši. Všetko je jemné a plynulé. Nepokojné levitujúce bodky skrývajú pre pozorného užívateľa ďalší obsah. Vytvorili sme aj verziu pre tablety alebo telefóny, kde sme sa snažili zachovať maximum funkcií a princípov z plnej počítačovej verzie," dodáva Zuzana Kubíková z grafického štúdia Exlovers.

Projekt Moruša prináša pod hlavičkou Orange Music Live generálny partner, spoločnosť Orange Slovensko. Do nahrávania ambiciózneho projektu sa zapojili takmer dve desiatky muzikantov zo Slovenska, Česka a Veľkej Británie. Albumy Moruša: Biela a Moruša: Čierna vyšli vo vydavateľstve Slnko Records ako samostatné albumy, dajú sa však kúpiť aj v spoločnom balení ako dvojalbum. Prvý album vyšiel v máji aj v podobe LP platne, po Novom roku by sa mala vo vinylovom formáte dostať do predaja aj Moruša: Čierna.

Vypočujte si skladby Idú a Muzika! s vizuálom Ondřeja Ševčíka:


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: Bára Prášilová

Súvisiaci interpreti: Jana Kirschner