Od vydania albumu A to je všetko? ubehlo len pol roka, no kapela Longital odvtedy okrem koncertovania ponúkla aj niekoľko ďalších unikátnych počinov. Dano Salontay zložil hudbu k dokudráme True Štúr a skladby zo spomínaného albumu dostali ďalšiu podobu vďaka projektu Longital Suita, ktorý čoskoro vyjde v podobe koncertnej nahrávky.

Projekt Longital Suita pôvodne vznikol len pre festival Konvergencie, ktorý sa konal v septembri v Bratislave. Už po tomto prvom koncerte, na ktorý boli skvelé ohlasy (reportáž), však bolo jasné, že nezostane len pri jednom vystúpení. Druhýkrát sa bratislavské trio v sprievode špičkových klasických muzikantov predstavilo túto nedeľu na festivale Doma dobre. Opäť išlo o magický koncert, nielen vďaka jedinečnej atmosfére nocľahárne pre bezdomovcov, kde sa podujatie konalo.

Pre tých, ktorí si túto, po príchode Mariána Slávku do zostavy už druhú "nadstavbu" starších skladieb obľúbili, alebo ju naopak nemali možnosť zažiť, kapela pripravuje koncertné CD, ktoré vyjde už v januári. Okrem toho by mal projekt v budúcej sezóne pokračovať aj naživo, kapela by so sláčikmi rada vystúpila na festivaloch. "Kombinácia kapely a kvarteta je v tomto prípade unikátna tým, že sa podarilo prepojenie dvoch rovnocenných prvkov a hudobných telies, v ktorom sú piesne zostavené do formy suity. Nejde teda len o doplnenie kapely a zaranžované sláčiky. Koncertná sila kapely je vďaka sláčikovému aranžmánu Slava Solovica ešte výbušnejšia a sedemčlenná zostava vytvára zomknutý celok," približujú hudobníci projekt zo svojho pohľadu.

Atmosféru projektu, ktorý charakterizujú slová ako radosť, sebavedomie, odvaha, divokosť a temperament, odráža pred pár dňami zverejnené video k novej verzii titulnej skladby albumu A to je všetko?.


Nové skladby, výročia a koncerty

Baskytaristku a speváčku Shinu, spolu s jej hudobným a životným partnerom Danielom Salontayom a novým kmeňovým hráčom kapely - bubeníkom a klávesákom Mariánom Slávkom, čakajú už tento týždeň štyri koncerty s Lenkou Dusilovou a jej Baromantikou, na ktorých chcú podľa vlastných slov predstaviť aj úplne nové skladby.

Termíny koncertov Baromantiky a Longitalu:

9. december - Košice, Tabačka
10. december - Prešov, Christiania
11. december - Nitra, Klub Tatra (Staré divadlo)
12. december - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note

Doma v Bratislave sa kapela najbližšie predstaví v piatok 18. decembra na akcii Slnko Spirit v Nu Spirit Clube. Budúci rok bude okrem pokračovania projektu Longital Suita patriť aj oslavám 15 rokov spoločného hrania Dana a Shiny, na scénu totiž vstúpili v roku 2001 ešte pod názvom Dlhé diely a ešte v ten istý rok vydali debutový album September. Premenovali sa o päť rokov neskôr, rok 2016 bude teda aj 10. výročím značky Longital, čo je starý názov bratislavskej mestskej časti, kde dvojica žije, tvorí a stará sa o úspešné slovenské nezávislé vydavateľstvo Slnko Records.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Zdeněk Neusar. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Martina Mlčúchová

Súvisiaci interpreti: Longital