Aj Slovensko má svoje "Grammy". Ocenenia v ôsmich kategóriách odovzdá Zväz autorov a interpretov populárnej hudby. Na sošky mikrofónov sa interpreti, skupiny, rádiá či kluby môžu tešiť 13. februára 2014 v legendárnom bratislavskom V-klube.

"ZAI sa ako občianske profesné združenie opätovne rozhodlo oceniť svojich partnerov na hudobnom trhu, ktorí najväčšou mierou prispievajú ku jeho kultivovaniu. Ceny v tejto podobe sa budú odovzdávať po druhýkrát, pričom pribudli aj tri kategórie - Album roka, Skupina/Interpret roka a Objav roka, ktoré ZAI oceňoval v rokoch 1990 až 2000 v rámci svojich výročných cien, takzvaných slovenských Grammy," uviedol Martin Sarvaš, predseda Rady ZAI.

O držiteľoch cien rozhodujú členovia ZAI a ďalší autori a interpreti. Zväz autorov a interpretov populárnej hudby udelí ceny celkovo v ôsmich kategóriách: Rozhlasová stanica roka, Hudobný redaktor roka, Festival roka, Usporiadateľ roka, Klub roka, Album roka, Interpret roka a Objav roka.

"Našim cieľom je zmapovať dianie v oblasti prezentácie hudby v éteri, ale aj v oblasti živého koncertovania, nakoľko rozsiahla sieť klubov a festivalov dnes tvorí životodarné podhubie pre hudobnú produkciu. Muzikanti chcú takto vyjadriť rešpekt dobrým partnerom, ktorí im rozumejú a podporujú ich v ich tvorbe, či už sú to redaktori a moderátori rozhlasových staníc alebo usporiadatelia koncertov a festivalov, či majitelia klubov. Autori a interpreti tiež ocenia najvýznamnejšie počiny svojich kolegov za uplynulý rok," dodal Sarvaš.

Pri tejto príležitosti udelí ZAI aj Cenu za dlhodobú, celoživotnú podporu slovenskej hudby v médiách. O jej držitelovi rozhodne Rada ZAI na základe návrhov členov. V roku 2012 získali ocenenia: Rádio Aligátor - Rozhlasová stanica roka, Majestic Music Club - Klub roka, Topfest - Festival roka, Dušan Drobný (agentúra Duna) a Tibor Zelenay (agentúra Blue Note) - Usporiadateľ roka, Roman Bomboš (RTVS) - Hudobný redaktor roka a Pavol Zelenay - Cena za celoživotnú podporu slovenskej hudby v médiách.

Nominácie za rok 2013

Rozhlasová stanica roka:

Rádio Max
Rádio Regina
Rádio Rocková republika
Rádio Slovensko
Rádio VIVA

Hudobný redaktor roka:
Roman Bomboš - RTVS
Vlado Franc - RTVS
Soňa Horňáková - RTVS
Rasťo Očenáš - Rocková republika

Usporiadateľ roka:
Dušan Drobný - Agentúra Duna, Piešťany
Rudolf Hošna - Ateliér Babylon, Bratislava
Tibor Zelenay - Blue Note, Nové Mesto nad Váhom

Festival roka:
Červeník Fest - Červeník
Pohoda - Trenčín
Slížovica - Nitra
Topfest - Piešťany

Klub roka:
Ateliér Babylon - Bratislava
Blue Note - Nové Mesto nad Váhom
Nová Pekáreň - Nitra

Album roka:
HEX - Všetko najlepšie
Horkýže Slíže - St. Mary Huana Ganja
Jana Kirschner - Moruša Biela
Richard Müller a Fragile - Hlasy
Zuzana Smatanová - Momenty 2003 – 2013

Interpret roka/skupina roka:
Celeste Buckingham
HEX
Horkýže Slíže
IMT Smile
Jana Kirschner
Zuzana Smatanová

Objav roka:
Bijouterrier
Korben Dallas
Sima Martausová

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Text článku bol upravený redakciou.