Legendárna česká skupina Pražský výběr sa v nedeľu 24. marca predstaví v Bratislave na jedinom slovenskom koncerte v rámci jarnej časti comebackového turné. Zahrá na ňom v celej dĺžke svoje prvé dva štúdiové albumy. Podľa členov formácie sa takéto koncerty už nebudú opakovať.

Pražský výběr v kompletnej a najslávnejšej zostave zahrá pesničky z kultových albumov Straka v hrsti a Výběr (1988). "Dohodli sme sa na tom a hneď pri skúšaní sme si vraveli, že zachováme formu, ktorú majú ľudia zažitú. Nechceli sme tam mať žiadne exhibície," uviedol gitarista kapely Michal Pavlíček v rozhovore pre agentúru SITA.

"Mne osobne sa páči najmä prvá polovica, má to ťah na bránku a je to zaujímavé. V minulosti sme vždy niečo niekde prikrášlili, no tentokrát sme sa to snažili zahrať identicky, tak, ako je to na albume, a tým to je zase iné," dodal jeden z bubeníkov formácie Klaudius Kryšpín. Ten v kapele pôsobil po tom, čo v roku 1985 z Česka emigroval pôvodný bubeník Jiří Hrubeš. V Aegon aréne Národného tenisového centra sa bude táto dvojica za bicími striedať.

Hádky ukončila Havlova smrť

Pražský výběr
sa po hádkach speváka Michaela Kocába s Pavlíčkom rozpadol v roku 2006. Kocáb následne založil zoskupenie Pražský výběr II. Rozhádaných hudobníkov sa pokúsil dvakrát uzmieriť aj Václav Havel, no neuspel. Muzikantov napokon spojila práve jeho smrť.

"My sme spolu dovtedy vôbec nekomunikovali, boli sme v konfliktnom stave, bavili sme sa len cez e-maily alebo dokonca cez právnikov, došlo to až do takých rovín. No a v tej situácii, keď sme šli proti sebe, sme si v atmosfére rozlúčky po prvý raz podali ruky. Niečo sme vtedy zbúrali, niečo sa tam pretrhlo," povedal Pavlíček.

Podľa basgitaristu Viléma Čoka trvalo päť mesiacov, kým začali skúšať. "Neladili sa len vzťahy, ale aj zmluvy a bolo to celkom zložité," povedal 51-ročný basgitarista.

Pražský výběr II - Pražákům, těm je tu hej (live)

Po úspešnom návrate na pódiá bude nasledovať nový album

Pavlíček priznal, že keď sa na jeseň po prvý raz spoločne postavili na pódium, bolo to dojemné. "Keď človek prišiel na pódium, videl pred sebou vypredanú halu a mal vedľa seba chlapcov, s ktorými začínal, keď mal 25 rokov, tak tam boli zmiešané pocity, no najmä dojatie a spomienky," uviedol Pavlíček. "Toto je náš najlepší návrat, prekonali sme krízu, obnovili vzťahy, Pražský výber prežíva v tomto čase ľudskú aj fanúšikovskú konjunktúru, hranie nás stále baví, čo je podstatné," dodal.

"Tieto koncerty sú pokračovaním minuloročného turné, keď budú fanúšikovia spokojní, teda, keď sa turné vydarí a záujem o Pražský výběr bude trvať, budeme v budúcom roku pripravovať materiál na novú platňu," informoval basgitarista Vilém Čok. Hudobníci pritom už pred časom prezradili, že sa pohrávajú s myšlienkou na novú štúdiovku a bubeník Jiří Hrubeš dokonca povedal, že práve preto do tohto projektu šiel. "Mám položku výběr, ktorý je plný nápadov. Myslím, že keď sa k tomu chlapci pridajú, tá doska môže vzniknúť," načrtol Pavlíček, známy aj z pôsobenia v kapelách BSP alebo Stromboli.

V prípade nahrávania albumu sa budú hudobníci sústrediť len na tento cieľ. "Ak sa tak stane, dopredu avizujeme, že v roku 2014 nebudeme koncertovať, takže tí, ktorí nás chcú vidieť v akcii, majú šancu tento rok," odkázali členovia formácie ešte pred časom fanúšikom. Na novom albume sa pritom budú vyhýbať politickým témam. "Proti takému zásadnému nepriateľovi, akým bol v tej dobe Sovietsky zväz, sa rockovou hudbou protestuje dobre. Ten protest niečo stojí, čo pamätníci vedia. Nás stál kariéru na päť rokov. V podstate sme nemali silu hrať a tvoriť v tej intenzite, ktorú sme predvádzali predtým. Proti demokratickému režimu, konkrétnej strane či neduhu sa dá protestovať komunálnou satirou, už to nestojí nič, pretože je to povolené. Od politických tém sa už odkláňame," povedal pre TASR Michael Kocáb.

Pražský výběr - Člověk bez talentu (live)

História a aktuálne reedície

Jazzrockovú, neskôr rockovú formáciu Pražský výběr založil Michael Kocáb v roku 1975. V prvom období skupiny dochádzalo k častým personálnym zmenám. V roku 1978 vydali LP platňu Žízeň, potom došlo k prerušeniu činnosti skupiny, ktorá pokračovala od roku 1980. V tom roku prišli do kapely dvaja výborní muzikanti Michal Pavlíček a Vilém Čok. V roku 1982 nahrali album Straka v hrsti. Vydaný však bol až o šesť rokov neskôr, pretože po koncerte v Hradci Králové v januári 1983 bola skupine zakázaná činnosť. Na koncertom pódiu sa objavili až v roku 1987. V roku 1988 vychádza ich ďalší album Výběr.

Na začiatku roka 1989 začali natáčať film s režisérom Jurajom Herzom Pražákům, těm je hej, ktorý bol dokumentom o histórii skupiny. Bol dokončený až po Novembri 1989.  

Po Nežnej revolúcii bol Kocáb poslancom federálneho parlamentu, predsedom parlamentnej komisie pre dohľad nad odsunom sovietskych vojsk z Československa a jedným z hlavných iniciátorov odchodu ešte pred touto funkciou. Posledný sovietsky vojak odišiel z Československa 27. júna 1991, bol ním generálplukovník Eduard Vorobjov. K tejto udalosti pripravil Pražský výběr sériu koncertov pod názvom Adieu C.A. (Zbohom sovietskej armáde). Na záverečnom koncerte bol Václav Havel a ako hosť vystúpil legendárny Frank Zappa. Ďalšími boli albumy Běr (1997), Tango Ropotámo (1998) a Habaděj (2004).

V máji 2012 vyšiel v reedícii legendárny album Straka v hrsti, 8. marca vyšla vo vydavateľstve Supraphon aj reedícia tretieho albumu Běr. "Túto platňu mám rád. Je absurdnejšia a abstraktnejšia, než tie naše predchádzajúce, poradila sa. Stojíme si za ňou," hovorí k reedícii Kocáb a Pavlíček dodáva: "Tento album vznikal v jednom z najsúdržnejších období nášho vzťahu a spolupráce s Michaelom, v podobnej atmosfére, ako keď sme robili Straku. Dúfam, že si teraz Běr nájdu aj tí mladí, ktorí ho nepoznajú - samozrejme popri našich súkmeňovcoch a priaznivcoch." 


Zdroj: SITA, TASR
Foto: Roman Černý

Súvisiaci interpreti: Pražský výběr